Bild
Nästa artikel
28 oktober blir Bilens dag

28 oktober blir Bilens dag

Nyheter

Bilbranschen sjunger bilens lovsång och instiftar nu Bilens dag. Den 28 oktober är det tänkt att bilen ska högtidlighållas.

Motoristorganisationer och bilbranschen vill hylla bilen som transportmedel och inrättar därför 28 oktober som Bilens dag.

Bil Sweden, Motormännen, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Motorbranschens Riksförbund, Kungliga Automobil Klubben och Motororganisationen FMK står bakom högtidsdagen.

– Bilen har jämte telegrafen, järnvägen och motorsjöfarten varit epokgörande för samhällsutvecklingen i vårt land och bör därför få sin egen dag precis som kanelbullen, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund.

Enligt organisationerna står bilen inte bara för rörlighet, frihet och flexibilitet.

– Det som tyvärr ofta glöms i debatten är glädjen och lusten att köra bil. Att manifestera detta med Bilens dag känns både angeläget och roligt, säger Maria Spetz, koncernchef för Motormännen.

”Oöverträffad som transportmedel”
Att Bilens dag blir just 28 oktober förklaras med att Motorbranschen bildades den dagen 1960.

– Den flexibilitet som bilen ger i fråga om att kunna genomföra ett komplicerat resmönster på relativt kort tid, snabbhet och bekvämlighet i fråga om att kunna ta med last och passagerare eller att på ett flexibelt sätt kunna möta oförutsedda situationer torde ännu så länge innebära att bilen är tämligen oöverträffad som transportmedel, säger Bengt Wiktorsson, vd för motororganisationen FMK.


Organisationerna lyfter också fram bilens roll i samhällsutvecklingen, med fler en 100 000 personer som arbetar med utveckling och tillverkning av fordon och 40 000 personer inom försäljning och verkstad.

– Sätter man in bilen i sitt totala sammanhang som transportmedel och som näring, så förstår man att den borde högtidlighållas, säger Charlie Magnusson.

Diskutera: Vad tycker du om Bilens dag? Är bilen något att fira?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
789
2010-10-28 11:08

Ut och tuta!!

#2
jarl s
2010-10-28 11:15

Är det nån som vet vad det är för bil som åker i mitten av bilen?

#3
SiggeN
2010-10-28 11:30

"I miten av bilen"? I mitten av bilden förefaller det vara en anomyn japan eller korean. Dessvärre omöjligt att avgöra. Totalt själlös produkt.

#4
789
2010-10-28 16:33

Jarl:
Jag vet faktiskt inte riktigt vad det är för bilmärke i mitten. På ömse sidor är det dels en Opel Insigna och på andra sidan är det en Honda. Men mellan dem båda... kan det vara en VAZ Lada från mitten av -70 talet? Det kan iof också vara en Datsun från samma tidsepok men oavsett är det ful som stryk!

#5
2010-10-29 18:44

Jarl;
Vet inte exakt vad det är för bil!
Inte så intressant då det ser ut som ett startfält inför nå't gubbrally eller kaninsafari på Gotland.
.
;o)

#6
Lemlar
2010-11-01 09:47

En fin Toyota Avensis i mitten:)

#7
789
2010-11-01 18:44

Lemlar:
Är du säker på att det är en T i mitten och inte en "loser" på Gotlands Gubbrace? Jag känner iaf inte igen bilen... Men ful det är den!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.