Nästa artikel
1 av 5 vill dela på bilen
Nyheter

1 av 5 vill dela på bilen

Publicerad 8 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
Var femte svensk kan tänka sig att dela på bilen med andra. Mest positiva är stadsbor och kvinnor.
En webbundersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av bilauktionssajten KVD visar att 24 procent av de 1103 personer som intervjuades kan tänka sig att äga en bil tillsammans med någon utanför familjen, nära vän eller en granne.

Kvinnor var generellt mer positivt inställda till idén än män – 28 procent av kvinnorna kunde tänka sig att bildela, medan siffran hos männen var 22 procent. Drygt var tredje storstadsbo kunde tänka sig att dela ägandet på bilen – i övriga delar av landet var siffran 22 procent. 

– En förutsättning för att ett samägande ska fungera är att parterna inte har behov av sin bil dagligen, för att till exempel ta sig till och från arbetet, eller att de inte bor för långt ifrån varandra. Därför är det vanligare med samägande i storstäder där kommunikationerna är bra och fler bor nära varandra, säger Benny Karlsson, marknadschef på KVD.
 
Diskutera: Skulle du kunna tänka dig att dela bil med andra?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-08 13:53
Hackenbush

Men i storstäderna finns det ju oftast fungerande kollektivtrafik. Det vore bättre att dela bil för de som bor i mindre samhällen då men där finns det samåkning som fungerar.
Om jag bodde så att jag inte behövde bilen varje dag så skulle jag kunna tänka mig att ingå i en bilpool, inte med ett ägande utan att man hyr in sig.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-08 14:53
L. Mäkinen

En av fem vill dela bilen. I mitt hushåll har vi fem bilar på två personer.
Hade man bott inne i en stad och bara nyttjat bil undantagsvis hade saken hamnat i ett annat läge. Där är problemet snarare att ha nånstans att parkera så då kan jag förstå tanken med bilpool.

#3 • Uppdaterat: 2017-05-08 15:12
mso 1000

Tveksam då man vet hur folk eller en del är med det man inte äger, lämnar tillbaka trasigt skitigt och ingen bryr sig och ständiga irritationer på det ena och det andra. man ser bara på jobb bilen, alltid tom tank eller oftast kall bil då det var ju varmt när jag lämnade den så ingen sladd istoppad!! Vill nog till riktiga regler och det måste kosta för den som gör fel.

#4 • Uppdaterat: 2017-05-08 15:14
Hackenbush

Att något måste göras är väl klart för vi kan inte fortsätta ösa ut miljoner bilar över klotet varje år. Det är ohållbart.
Bilpooler eller samägande skulle ju göra att bilfabrikanter kommer att sälja färre bilar per år och detta kommer de att motarbeta på något sätt är min gissning.

#5 • Uppdaterat: 2017-05-08 16:36
Reverend Benny

Dagens biltillverkare kommer tvingas inse att man inte kommer kunna överleva bara på att sälja järn. Det handlar om service och funktion, eller bibehållen funktion samt leasing eller hyra som kommer komma mer framöver.
Precis som mjukvara inom IT så börjar det bli mer och mer vanligt med en månads prenumeration, bara en tidsfråga innan de traditionella biltillverkarna hittar dit.

Jag använde mig av Car2Go när dom fanns och det är ju lite av ett bilpools tänk, synd att dom försvann. Men det är väl sällan pionjärer lyckas.

#6 • Uppdaterat: 2017-05-08 17:04
lennart_3

Jag vill äga min bil. Att dela bil med andra finns inte "på kartan"! Att se medlemmar i ett bilkollektiv närma sig fordonet som om det vore från Mars är sorgligt. Valhänt och inkompetent brukar de flesta av dem hantera bilen. Äger man inte bilen kör man förmodligen för lite och är därmed en usel förare. De som inte vill äga en bil kan åka Taxi eller kollektivt!

#7 • Uppdaterat: 2017-05-08 18:41
Kandidat

Delar bil med min bror som bor cirka 1,5 kilometer bort. Fungerar utmärkt enligt min mening.

#8 • Uppdaterat: 2017-05-08 19:11
Santos

Bilpooler är sannolikt ett ekonomiskt och i övrigt utmärkt koncept för många men just de/vi som läser Vi Bilägare är nog mest nöjda med att äga våra bilar själv, det är liksom det som gör oss till bilägare.

#9 • Uppdaterat: 2017-05-08 20:47
Henrik-Andersson

Nu är jag väl inte direkt målgruppen - Bor på landet och både jag och frun behöver varsin bil ...

Men jag kan ändå inte riktigt se sådan här bildelning som annat än krånglig, man kan hur man än vrider och vänder på det inte "bara gå ut och ta en bil" även om man skulle bo i en stor bostadsrättsförening där det finns flera bilar. Det måste kräva planering och framförhållning tänker jag. Förespråkarna får det att låta så enkelt och praktiskt, men vis av erfarenheter från att ens låna ut gräsklipparen till grannen (tänk Ove Sundberg i Solsidan) så .......nej, jag avstår !

#a • Uppdaterat: 2017-05-09 08:08
Leif Kavander

Förekommer väl redan nu, fast då heter det biluthyrning. Och hur blir det med andrahandsvärdet på bilen? Skall den fördelas på de som nyttjar bilen. Tror inte det är en så bra affär. Kan tänka mig det besvär som blir när kostnader för besiktning, service m. m. skall betalas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.