Bild
Nästa artikel
Här är de bästa turistvägarna

Här är de bästa turistvägarna

Lista

Navigationsföretaget TomTom har satt ihop en formel för att räkna ut vilka vägar som är bäst att köra på sommaren. Rastplatser, väder och utsikt är inräknat.

Naturligtvis så är det svårt att göra en objektiv bedömning av vilken väg som är bäst för turistkörningen och tycke och smak spelar antagligen större roll än beräkningar. Men TomTom har i alla fall konstruerat en formel för att beräkna hur bra en turistväg är. Totalt har de listat 25 vägar i fem olika kategorier som ska vara de bästa i Europa. 

Allra högst betyg får norska Atlanthavsvägen som därmed utses till bästa sommarvägen 2016.

TomTom har använt fem kriterier för att utse de bästa vägarna:
Härliga vyer – ”redo för Instagram”: Hela 70 procent av alla förare identifierade typ av landskap som en av de viktigaste faktorerna till vart de vill resa och 16 procent tyckte att vägar med vyer som lämpar sig för fotografi avgör om det blir en lyckad körupplevelse.
Bra och säkra vägar: För mer än en av fem förare är typ av väg en nyckelfaktor till lyckad körning. Tvåfiliga vägar kombinerat med lagom många svängar och en bra sikt identifierades som den ultimata kombinationen för en sommarväg.
Lugna vägar: 15 procent av de tillfrågade tyckte att avlägsna vägar med gles trafik är det som gör körupplevelsen på sommarsemestern mest avslappnad och njutningsbar.
Rastplatser: Många av de tillfrågade tyckte det var viktigt med tillgång till rastplatser i bra skick och med ett grundutbud av bekvämligheter. Rastplatserna fick även gärna ha en oväntad utsikt för att hjälpa förare att slappna av och ladda energi.
Bra väder: Varmt väder med en lätt bris tycks vara de perfekta förhållandena för sommarkörningen. 

Här är de fem bästa vägarna för sommarkörning:
 
  • Atlanthavsvägen, Norge
  • Kustvägen vid Estoril, Portugal
  • Comosjön, Italien
  • Peloponnesos, Grekland
  • North Coast 500-vägen, Skottland
De 25 bästa vägarna för sommarkörning i Europa

Bästa kustvägarna:
Amalfikusten – Italien
Kustvägen vid Causeway – Irland
Costa Brava – Spanien
Kustvägen vid Estoril – Portugal
Dalmatiska kusten – Kroatien

Bästa skogsvägarna:
Väg 500 Schwarzwald Hochstrasse, Schwarzwald-skogen – Tyskland
A5 Chirk to Bethesda via Snowdonia – Wales
Nationalparken Los Alcornocales – Spanien
New Forest – England
Comosjön – Italien

Bästa bergsvägarna:
Furka-passet – Schweiz
The Stelvio-passet – Italien
Grossglockner Hochalpenstrasse – Österrike
Mont Volteux – Frankrike
Trollstigen – Norge

Bästa ”roadtrip”-vägarna:
North Coast 500-vägen – Skottland
Atlanthavsvägen – Norge
Route One – Island
Wild Atlantic-vägen – Irland
Basque Circuit – Spanien och Frankrike

Bästa historiska vägarna:
Route Napoleon, Alpes-Maritimes – Frankrike
Romance-vägen – Tyskland
Marguerite-rutten – Danmark
Peloponnesos - Grekland
Transfagarasan – Rumänien

Taggar: Lista

Kommentarer

#1
2016-06-24 17:55

Atlanthavsvägen skulle ha varit min favorit också om det hade ingått månsken och liftande blondiner i sextioårsåldern.

#2
2016-06-26 15:32

TomToms enheter är dem värsta: långsamma och obekväma att använda.
Också TomTom lurar kunder med billigt prislapp för enheter, men senare pris att uppdatera kartor blir dubbelt eller även trippel så dyrt.

Köp aldrig TomTom!

#3
2016-06-26 15:52

Atlanthavsvägen ligger i min lista, men det blir inte i år, tyvärr. Tråkigt att höra om dina erfarenheter av TomTom, daem0n. Har en 500Go med livstids kartuppgraderingar och är jättenöjd. Har haft Tom Tom för länge sedan och var missnöjd, har sedan haft Garmin(bra) och Navigon (lovade mer än den höll) men är nu tillbaka med TomTom och jättenöjd med den nuvarande generationens enheter.

#4
2016-07-16 12:08

Binder ni ihop Atlanthavsvägen med trollstigen så har ni den ultimata turen. Har ni tur kan ni få se valar från land på atlantkustvägen och uppleva att stå i luften (känsla att) 500 meter upp på en rastplats på trollstigen. Men det finns fantastiska rundturer och vägavsnitt även i Sverige. Prova Vildmarksvägen, en rundtur på 50 mil om ni kör hela. Den börjar i Strömsund går till Gäddede, över fjället till Stekenjokk, Saxnäs och slutar i Vilhelmina. Massor av naturupplevelser utlovas. Kika in på www.wildernessroad.eu för mer info. Överfarten Gäddede-Trondheim går heller inte av för hackor. Mäktiga vyer.

#5
2016-07-16 12:28

Ang. GPS:er. Har haft alla märken tror jag. Har för närvarande en TomTom 1005 från 2011 och det är den bästa någonsin. Behöver som alla GPS uppgraderas och det gör jag vart annat år, köper 4 uppgraderingar för 400SEK. På köpet får jag realtidsinfo om trafikläget på inställd rutt, billigt tycker jag. Det går att ladda ner kartor för olika fordon; MC med slingriga vägar, husvagn, lastbilar etc. Ska prova sommarväg vid tillfälle.
Det är bara att beklaga om daem0n har så dålig erfarenhet. Dom nya enheterna har "livstids" uppdateringar så det blir en så'n nästa gång.

#6
2020-05-10 17:45

Atlanthavsvägen och Trollstigen i Norge helt i klass med Great Ocean Road mot Adelaide Aussie och Highway 1 SanFransisco -LA

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.