Bild
Nästa artikel
Kombi 2011: Fyra heta nyheter

Kombi 2011: Fyra heta nyheter

Den som söker en lasttålig kombibil kan få besvärligt att välja bland nyheterna nästa år. Flera storsäljare kommer i ny tappning och konkurrerar med större lastförmåga, mer utrustning och motorer som drar häpnadsväckande lite soppa. Även de största kombibilarna finns nu i varianter som klarar den svenska miljögränsen.

En disig höstdag, när jag tog paus på en parkering vid E4, roade jag mig med att räkna bilar. Av 100 som passerade var 53 kombi.

Det stämde nästan på pricken med försäljningsstatistiken. Ungefär varannan bil som säljs i Sverige är en kombi.

Sverige är världens kombitätaste land och det har vi nog Volvo att tacka för. 4 juli 1953 kunde Volvochefen Assar Gabrielsson ta plats i förarsätet på den första Duetten. en modell som levde i 16 år, som lärde svenskarna uppskatta lastbara bilar och som la grunden till Volvos position som världens främsta kombitillverkare.

I dag svarar kombibilarna för mellan 75 och 80 procent av Volvos svenska försäljning.

Få sedanbilar
Den som tillbringat några sportlovsresor i fjällkön på riksväg 70 förstår precis varför svenskarna älskar bilar som går att packa från golv till tak. Många bilmodeller köps knappt alls i sedanvariant.

Av Passat säljs exempelvis 92 procent som kombi, av Peugeot 407 SW 75 procent och av (gamla) Saab 9-5 90 procent.

Andelarna kombibilar kanske stiger lite till, för nästa år kommer alla tre i ny tappning. De får dessutom ännu ett par nya storsäljande konkurrenter att slåss med: Ford Focus  och Opel Astra Sports Tourer. Dessa är visserligen en klass mindre, men lastar nästan lika mycket.


Saab 9-5 Kombi?
Fyra av de nya kombibilarna börjar säljas under våren. Saab 9-5 kombi lär vi få vänta på. Ännu har det inte avslöjats när bilen ska premiärvisas, men det brådskar att få ut nya Saabmodeller. Kombin verkar färdig att lanseras.

Sedan nästan ett år har det cirkulerat fotografier på kamouflerade testbilar och den som går in på Google kan också se bilder på bilar utan förvillande påhäng.

Troligen satsar Saab på bilsalongen i Genève som öppnar första veckan i mars. Men sen lär det dröja månader innan nya kombin står hos bilhandlarna.

Några exakta detaljer om Saab 9-5 Kombi finns ännu inte. Men att det blir en stor bil är säkert. Sedanmodellen är ju över fem meter lång och kombin lär inte vara kortare.

Det betyder att den är större än både Mercedes E-klass och Skoda Superb och kan bli den rymligaste kombimodellen av alla.

Rejält ryck uppåt
Även Peugeot 508 SW lirar i den största kombiligan. Den ersätter 407 som varit lite för trång för att göra riktig succé som familjebil. 508 är både längre och bredare och har betydligt bättre lastförmåga – det går in över 200 liter mer bagage än i föregångaren och baksätespassagerarna har fått nästan en decimeter bättre benutrymme.

De har också fått lite bättre sikt – ett över 1,5 kvadratmeter stort glastak är standard.

Nya, stora Peugeoten är ett rejält ryck uppåt, både vad gäller design, kvalitet och teknik. Det enda som gått ned jämfört med 407:an är vikten. Kombin är, trots sin större storlek, 45 kilo lättare, bland annat tack vare en motorhuv i aluminium.

Fem diesel- och tre bensinmotorer ingår i 508-serien. Den minsta dieseln, på 1,6 liter och 112 hk har stopp/start-funktion. Den drar bara 0,44 l/mil och klarar miljögränsen. Om ett år blir 508 ännu snålare med hjälp av hybridteknik som även gör bilen fyrhjulsdriven.

I Peugeots Hybrid 4-system kompletteras en 163 hk stark dieselmotor med en elmotor på 37 hk mellan bakhjulen. Förbrukningen sjunker till 0,38 l/mil och utsläppen till 99 gram koldioxid/kilometer.

Lång hjulbas och avancerade hjulupphängningar ska göra Peugeot 508 SW bekväm att åka i och ljudisoleringen uppges vara extra välgjord. Det hänger bara på priset om Peugeots nya, stora kombi ska bli en svensk favorit.

Näst mest sålda
En garanterat säker succé är däremot ”nya” Passat Variant. Även om Volkswagen anser att den är så förvandlad att den rätteligen bör kallas ”sjunde generationen” så har väldigt mycket hängt med från tidigare modell.

Fronten är dock ny. Stilen med fyra kraftiga kromribbor har lånats från lyxbilen Phaeton och det har inte Passat förlorat på.

Men det är innanför plåten som den mesta förändringen skett. Passat kan numera köpas med en massa spännande utrustning; strålkastare som bländar av och upp automatiskt, adaptiv farthållare som kan bromsa bilen till stopp, ett system som slår larm om föraren verkar bli trött och en döda-vinkelvarnare.

Den som inte vågar parkera själv kan köpa Park Assist som både fickparkerar och styr in vinkelrätt i lediga luckor.

De sju motorerna har gått igenom en sträng kur för att bli snålare. Minsta dieseln med 105 hk ska nu klara sig med 0,44 l/mil men även den starkare varianten med 140 hk hamnar under miljöbilsgränsen.

Helt ny är basmotorn och den går inte av för hackor: direktinsprutad med både kompressor och turbo som kan drivas antingen med bensin eller etanol – 160 raska hästar.

I fjol seglade Passat upp som Sveriges näst mest sålda bil. I år har försäljningen stigit med över 55 procent. Den nya modellen lär inte få uppgången att sakta in.

Tre spänstiga karosser
Även Ford har gjort en ordentlig uppgradering och lanserar nya Focus med tre spänstiga karosser. Kombin är så sportigt designad att den kan vara lite svår att skilja från halvkombin.

Designen är snygg, men de sluttande linjerna har ett pris. Trots att nya Focuskombin är större utanpå har den mindre lastvolym.

Focus kan utrustas med flera säkerhetssystem som vi känner igen från före detta partnern Volvo. City Safety, som hos Ford heter Low Speed Safety System, stoppar bilen om den i låg fart riskerar att köra på ett fordon. Driver Alert varnar om föraren verkar bli trött, Blind Spot Information System håller utkik snett bakåt.

Nya Focus är förberedd för ett tiotal olika motorer. Den nyaste är på 1,6 liter, har direktinsprutning, turbo och variabla ventiltider. Effekten är 150 eller 180 hästkrafter.

Det har alltid varit underhållande att köra Ford Focus och den nya modellen ska vara extra kvick och stabil, lovar Ford. I utrustningen ingår ett system som fördelar kraften mellan de drivande framhjulen.

I snäva kurvor bromsas det inre hjulet medan mer kraft går till det yttre. Styrresponsen blir mer exakt och väghållningen stadigare. Ett liknande system finns i Volvo V60.

Ställbart chassi
Focus får direkt stenhård konkurrens om köparna i mellanklassen. Opel Astra kombi – som numera har det elegantare  tillnamnet Sports Tourer – finns hos bilhandlarna i januari. Även den har fått en raffig design och är full av innovativa lösningar.

Baksätets ryggstöd kan till exempel fällas med fjärrmanövrering. Som tillval finns också ett ställbart chassi. Bilar som utrustas med dragkrok har en elektronisk stabilitetskontroll som förhindrar att släpet börjar vingla.

Astra Sports Tourer är både längre, bredare och högre än gamla kombin men den sväljer inte mer prylar. Däremot går det att stoppa in över 183 centimeter lång last och det klarade inte föregångaren.

Gänget av helt nya kombimodeller kommer att möta motstånd av upprustade äldre bilar. Ford lanserar exempelvis en miljömotor till Mondeo och hos Volvo förbereds enligt ihärdiga rykten en modernisering av storsäljande kombimodellen V70.

Diskutera: Vilken kombinyhet 2011 är mest intressant?

Kommentarer

#1
borkas
2010-11-12 09:03

Hmmm, Passat facelift kvalar in under begreppet nyheter? Saab 9-5 kombi kommer april-maj.
/Anders B.

#2
2010-11-12 09:15

Man kan ju undra om Passat har faceliftat AC:n med....?

#3
Raymond K
2010-11-12 09:59

Jag gillar inte nya Passat men jag tror ändå att den kommer att bli en storsäljare och jag hoppas att dom gjort något åt ac:n.
Jag har en äldre Passat och har i 4 år i rad kört genom besiktningen utan en anmärkning och jag har bara gjort service. Har inte bytt något på bilen under dessa 4 år. Så för övrigt måste jag säga att kvaliten är bra. Passaten är trevlig att köra men visst är den något utslätad som modell.

#4
mctar
2010-11-12 10:24

Simon no1: Det behövs nog inte då det gjordes 2009.

#5
2010-11-12 10:25

Varför lanserar inte Saab både sedan och kombi samtidigt? Båda versionerna borde rimligtvis bygga på samma plattform, alltså ej speciellt stora skillnader om man designar dem från scratch... exempelvis - Toyota - lanserar alltid sedan, kombi, kombicupé etc ... samma dag.

#6
789
2010-11-12 10:37

Jarl S:
Har du en blå stanoilhatt idag? Fungerar AC:n i den?

#7
2010-11-12 11:59

Re mctar då gjorde dom fel om du läser senaste artiklen, de har en AC som inte håller....:)

#8
DeN
2010-11-12 15:43

Enligt sista nummret av ViB så "finns inget dåligt" med facliftade Passat...
Alltid finns det väl något som kan förbättras, eller? Annars har VW uppfunnit den ultimata bilen, ungefär som evighetsmaskinen.

Måste vara tjänstefel att skriva så...

Noterbart är att i princip de flesta andra motortidningar har kommenterat att VW har gjort förarmiljön en aning "billigare" i känsla, men icke ViB. Nä de tycker den blivit bättre...

Sen var det ju det där testet av uppsminkade gammelbilen Phaeton...de andra får se upp. Den är tydligen jättevass också...kul.

Jösses, säkert bra bilar, men inte såååå bra.

#9
Herbie no 53
2010-11-12 17:13

Det finns inget dåligt med Passat DeN.
Du ska inte tro på andra små motortidningar.
Passat är synonymt med Das Auto.
Das Auto är tyska och betyder Bilen!

#10
DeN
2010-11-13 01:37

Just det, glömde visst det, das Auto var det...
VW visar sin ödmjuka sida, ungefär som som en robot. :)

#11
Khaled Farhad
2010-11-13 12:49

Ford har inget rätt alls att använda "City Safety" systemet! Vilka j*'la bovar!!!!!

#12
Khaled Farhad
2010-11-13 12:49

*ingen

#13
789
2010-11-14 10:24

Måste säga att såväl nya Ford Focus liksom nya VW Passaten är oerhört trevliga bilar. Hoppas att de har etanolmotor som alternativ till dieseln. Etanol som bränsle hör framtiden till.

#14
Marc
2010-11-14 10:35

789, är i gott sällskap. Självaste miljöminister Carlgren trodde att etanol var framtidens bränsle. Skillnaden mellan 789 och Carlgren, är att den senare nu insett att vi börjat träda in i framtiden, och därmed, klokt nog, drabbats av minnesförlust. Jag tror att 789 är av den sort som alltid kommer att leva i baktid.

#15
DeN
2010-11-14 11:38

789...
Hur kan du veta det? Har du kört dem? Tror inte det...
Eller är det kanske bara märket i nosen du bedömmer bilens kvaliteter på?

#16
Kenta V
2010-11-14 12:16

VOLVO V60 sportwagon saknas

#17
Kenta V
2010-11-14 12:16

VOLVO V60 sportwagon saknas

#18
Johan T
2010-11-14 21:07

V60 säljs redan nu detta handlar om nästa år även om volvo skriver -11 sen i våras.

#19
789
2010-11-15 09:47

Marc:
Den som tror att bensin och diesel är framtidsbränsle lever verkligen i en grotta. Det är inte för inte som fossilabränslen kallas för "dinosaurie" bränsle. Skämt och sido, inte ens elbilar är framtidssäkra eftersom drygt 60% av Europas el produceras med sk kolkondenskraftverk vilka släpper ut 300% MER CO2 än dagens bensin och diesel! en övergång till el i stor skala kommer att få ödesdigra konsekvenser. Det enda som idag, observera idag, är hållbart är biobränsle där etanol är ett alternativ tillsammans med talldiesel, svartlut, rapsdiesel och DME. Kanske även metanol kommer på lite sikt. Att säga att svälten ökar dåman kör på biobränsle är lika dumt som att säga att svälten ökar då man köper alltmer ekologisk mat eftersom EKO bondens skörd är ca 40% lägre jmf med den lantbrukare som besprutar sin mark... Visste du tex att biobränsleproduktion sker på knappt 0,5% av världens uppodlade mark samtidigt som odling av kaffe, te och tobak sker på ca 19% av den uppodlade marken?

#20
simon_d
2010-11-16 16:08

Etanol är en återvändsgränd

#21
sweeny
2010-11-16 16:28

Etanol är ju inte det felfria bränsle som många tycks tro, men man får inte glömma bort att den dagen vi behöver ersätta bensinen som drivmedel måste vi ändå ha något som (med mindre modifiering) funkar i de bilar som redan rullar. elbilar osv i all ära, men jag tror inte folk kan skrota ut sina nästan nya bilar för att köpa den senaste tekniken. därför är etanol ett alternativ till befintlig trafik om vi inte löser frågan med syntetisk bensin ganska snabbt.

#22
Bengt Olsson
2010-11-16 18:30

En bil med snål dieslmotor med den nya typen av automatlåda som inte drar mer bränsle än en manuellt växlad (låg skatt) samt rejäla kombiutrymmen till konkuresnkraftigt pris vill jag köpa!
Är det VW Variant Blue Motion, Renault Megane Sports Tourer, Ford Focus eller Opel Astra???

#23
Crister A
2010-11-16 19:55

Ja det vore ju drömmen Bengt Olsson men det är tyvärr fortfarande en dröm för då måste du offra en massa hästkrafter som är kul och bra att ha.Kanske Saab lyckas?????

#24
789
2010-11-16 23:06

Simon:
Det enda vi vet är att bensin och diesel ÄR en återvändsgränd eftersom snart är det slut på oljan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.