Nästa artikel
Bilfrågan: Klarar inte Nissan kyla?
Bilfrågan

Bilfrågan: Klarar inte Nissan kyla?

Publicerad 20 februari 2017
Nissanägare uppmanas att hämta ut och montera på ett plastskydd för att förhindra isproppar.
”Vad kan hända om man inte sätter dit plastskyddet? I Norrland kan man ju inte ha en bil som inte tål kyla.” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi köpte en Nissan Pulsar med 1,2 liters bensinmotor i somras. I december fick vi ett brev från Nissan med uppmaning att hämta ett skydd som ska sättas framför intercoolern när det är kallare än plus fem grader.  Varför det? Vad kan hända om man inte sätter dit plastskyddet? Nu funderar jag på att sälja för i Norrland kan man ju inte ha en bil som inte tål kyla.
Lulebo
 
Svar:
Skyddet är till för att motverka att fukt samlas och kondenseras i intercooler och insug där det kan bildas en ispropp. När det sker kan bilen tappa effekt eller stanna. För att förhindra detta monteras skyddet i fronten på bilen. Förra vintern bildades is i insuget på ett 20-tal bilar i Sverige under tre, fyra dagar. Detta skedde vid en snabb väderomställning från varmt till kallt. 
Bilägaren kan montera skyddet när vinterdäcken sätts på och ta bort det vid skifte till sommardäck. Det går också att endast montera skyddet då bilen ska köras längre sträckor där det är kallare temperatur. Om bilägaren väljer att avstå från att montera skyddet och motorn tappar effekt på grund av att en ispropp har bildats i intercooler och insug gäller alla garantier.
Alexandra Österplan, Nissan Sverige
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-02-21 09:26
Hans Berglund

Ja någon öppen vevhusventilation har inte funnits sedan 70--talet,men igenfrysningar av den slutna ventilationen orsakar övertryck i vevhuset och trycker ut olja via oljesticka och ut laddluftkylare ibland hinner motorerna paja iinnan det uupptäcks av förarna

#m • Uppdaterat: 2017-02-22 19:42
Audi A5 SB

snabb95 skrev: "Audi A5 SB @ Nej, nej Volvo är inte annorlunda än andra dieslar. Skillnaden är hur de används. T.ex. OM Du tillåter att dieselvärmaren hjälper till att hålla värmen, eller hur snabbt (eller långsamt när det gäller diesel) du kräver att motorn skall uppnå full arbetstemperatur. Jämför man med en bensinmotor är det rena katastrofen."

Jag har ingen dieselvärmare i min bil. Inte heller i min förra. F.ö. så har min nuvarnade bil en så snabb uppvärmning av motorn att det slår den förr-förra bensinaren jag hade - och det med råge.

#n • Uppdaterat: 2017-02-22 23:20
juhani.torro@ringen.se

Konstigt med minnen av gamla Bilar. En del som t.ex. jag älskar att tänka på mina gamla för länge sedan försvunna bilar och framhåller de fördelar de hade på den tiden. En kylargardin skulle finnas och kedjan till denna skulle smörjas inför vintern och även byte av termostat ( sommar 75 grad och till vintern 90 el 92 beroende på bilmodell ) och ingen protesterade utan hade man råd att ha Bil så skulle man också sköta sin bil efter Biltillverkarens anvisningar. Och att inte göra de uppoffringar som hörde till ett Bilägande ville ingen opponera sig emot. Jag inbillar mig att man tog Bilägandet på mer allvar och tog ansvar för sin bil utan att Arbetsgivaren gav den anställde ( på Statens och de övriga skattebetalares bekostnad ) en bil. Nu får en Byrå-
Direktör en Volvo med all självkörning och alla andra finesser och han kommer att gnälla att hans Lackskor ej blev putsade sist han klev ur Volvon vid UD:s Huvudingång. Har det inte gått för långt med BILISMEN att sälja Bilar med alla finesser och sedan förbjuda Allan Persson i Vinkelboda att åka till affären med sin Volvo 244 år 1975 för den är för miljöfarlig men Allan har bara en Pension på 7150 kr Netto efter skatt. Han har inte råd med Prius eller Tesla. Moment 22 eller hur. Allan har aldrig provat en självkörande Volvo V 90 eller nåt ?? Vi som läser VIB kan ändra på saker om vi ryter till. Eller Hur. Johan i Borlänge.

#o • Uppdaterat: 2017-02-23 21:12
snabb95

Audi A5 SB @ Om Du är det minsta motorintresserad så förstår att det Du skriver inte stämmer. Man kan inte ändra på naturlagarna även om det skulle vara önskvärt. Du har nog inte undgått att läsa vad motorjournalister skriver i denna och andra motortidningar: "Dieselmotorer har så bra verkningsgrad att spillvärmen inte räcker till för kupévärmen utan hjälp av tillskottsvärme."
Nu är ju det bara en del av förklaringen. Verkningsgraden för en diesel är inte så mycket bättre när man tar hänsyn till att dieselbränsle MK1 har drygt 9 % högre värmevärde per liter än bensin tillsatt med 5 % etanol. Största skillnaden är att dieselmotorn inte har en trottel som stryper lufttillförseln. Därmed strömmar c:a tre ggr så mycket kyld luft genom en dieselmotor jämfört med en bensinmotor med samma slagvolym.
Därför har de flesta dieslar någon form av tillskottsvärme. Torde gälla även dina 4- och 6- cyl dieslar. I synnerhet om de blir varma snabbt. Det kan vara elvärme på ett antal kW. En sådan värmare har dubbel effekt, dels ger elementet värme och dels belastar generatorn motorn så att den förbrukar mer bränsle och därmed blir fortare varm. Trots dessa hjälpmedel torde det vara fel på termostaten till din bensinmotor om den blir långsammare varm än dieselmotorerna. Eller också är det fel på temperaturmätaren till dieselmotorerna.
T.ex. har Volvo på V70 ll nyligen infört en felvisande termometer som går upp till normalt läge innan motorn blir varm och står kvar där även om temperaturen sjunker. Man vågar tydligen inte visa hur långsamt motorn blir varm och tog redan från första V70 II bort temperaturmätaren. När man nu återinför något som exakt ser ut som en temperaturmätare så är det en fejk termometer vilket är riktigt oärligt och helt obegripligt.
Förutom ovan angivna orsaker till att en dieselmotor har svårt för att hålla värmen, så är den tyngre och innehåller mer kylvätska. Vår V70 2,4D motor är 75 kg tyngre än V70 N 140 med bensinmotor. Båda med manuell låda. Det är således både mer vatten och mer metall som skall värmas upp vilket ytterligare bidrar till den långsamma uppvärmningen. Efter c:a 1 km är bensinmotorn lika varm som dieselmotorn är efter c:a 10 km (vid nollgradig utomhustemperatur och om vare sig bensinvärmaren eller dieselvärmaren aktiveras). Det är därför jag skriver i #22 att dieselmotorns långsamma uppvärmning är rena katastrofen för kupévärme för miljö.

#p • Uppdaterat: 2017-02-20 12:29
milkylainen

Kör man längre sträckor varje dag så att allt blir genomvarmt skulle jag gissa att risken för detta är nära noll.
Bilar blir inte varma på korta sträckor idag. Varken bensinare eller framförallt dieslar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.