Nästa artikel
Bilfrågan: Ska jag sälja min Passat?
Bilfrågan

Bilfrågan: Ska jag sälja min Passat?

Publicerad 22 december 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har en Volkswagen Passat Ecofuel från 2010 och oroar sig över kamkedjorna.
”Hur vanligt är kamkedjeproblemen på TSI-motorer hos VW? Ska jag sälja bilen innan jag eventuellt råkar illa ut?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Passat Ecofuel 2010 som gått 7 500 mil. Den har suveräna miljöegenskaper på biogas. TSI-motorerna har ett känt problem med dåliga kamkedjor. Kör 1 000 mil per år, mest långkörning. Har därför servat bilen på märkesverkstad var 1 500:e mil, rekommenderat är egentligen minst en gång per år. En kompis med likadan bil, men längre körsträcka, behöver byta kamkedja. Kostnaden är från 20 000 till 28 000 kronor beroende på verkstad. Hos VW ställer man sig kallsinnig till ersättning helt eller delvis.
Hur vanligt är kamkedjeproblemen på TSI-motorer hos VW? Ska jag sälja bilen innan jag eventuellt råkar illa ut?
M v h Janne
 
Svar:
TSI-motorerna på 1,4 liter med kamkedja är ett sorgebarn hos Volkswagen och även hos koncernens andra märken. Kamkedjorna kan sträckas trots att bilarna servats efter konstens alla regler och trots att en del inte ens gått 10 000 mil. Du kan förstås chansa på att din bil är en av dem som inte drabbas, men pajar kamkedjan blir det dyrt. VW bytte för ett par år sedan ut kedjan mot kamrem i 1,4-litersmotorn.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Hur tycker du att frågeställaren ska göra?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-12-22 18:55
Amazon_1

Kör bilen tills några månader innan försäkring på maskinskada tar slut, sälj sedan bilen omgående!

#c • Uppdaterat: 2016-12-22 19:41
ockelboc21

Var glad att du inte har generationen efter din version! Där förbrukas BAKRE bromsskivorna var ca 3500 mil!!! Detsamma gäller systern Tiguan! Konstruktionsfel som tas på goodwill om man är ute i rätt tid. Snacka om konstruktionsfel, skiten DRAS in i bromsoken! Liksom på många andra bilar, är de vända framåt, men något är rejält fel hur skiten under bilen kan dras in i just bromsoken. Bak byter man normalt bromsskivor tidigast vid ca 12000 mil, vanligtvis senare. Om man inte kör taxi,,,,,

#d • Uppdaterat: 2016-12-22 19:56
FXX

Man undrar vad det är för "ingenjörer" som jobbar på VW. Har VW's 1,2 tsi på 105hk i min Seat 2013, tillhör också kategorin kamkedjemotor som kan rasa när som hellst. Tydligen är det så korkat konstruerat att kamkedjesträckaren är hydraulisk och får trycket från motoroljan. Och man har lyckats glömma backventilen. Så det kan räcka med att parkera bilen i motlut med växeln i läge. Om man sedan råkar åka lite baklänges med bilen med motorn avstängd (inget oljetryck på sträckaren) och växeln i läge så kan kedjan kugga över. Sedan startar man motorn OCH... ja ni fattar! Det blir lite som när man har slak kedja på cykeln, så länge man trampar så hålls kedjan sträckt mellan främre och bakre drevet, men trampar man baklänges så kuggar det över bak på det mindre drevet.
Min bil har gått 4,000 mil och jag anser mig hyffsat med i matchen när det gäller bilar. Läser mycket media, mekat mycket med bilar genom åren osv. Men just detta med kamkedjan på 1,2 tsi hade undgått mig totalt innan jag köpte bilen. Så jag tror att a/ Problematiken drabbar väldigt få bilar. b/Pga. a så tror jag inte många begagnatköpare har kännedom om att problemet finns.
Googlar man dessutom lite så ser man snart att 2,0 tfsi-motorn har samma problem, framför allt i USA, och detta är ju helt okänt här i Sverige verkar det som då var och varannan Passat/A4/Tiguan med bensinmotor är en 2,0 tfsi.

#e • Uppdaterat: 2016-12-23 09:01
Peugo

FXX, det som du berättar om är faktiskt den *enda* saken VW faktiskt fått fixad när du är ute och byter kamkedjan för den femte gången.

#f • Uppdaterat: 2016-12-23 13:19
trasten

Det sitter tydligen samma typ av sträckare
I Peugeotmotorer.

#g • Uppdaterat: 2016-12-29 09:15
Stefan Eriksson

Fabrikationsfel förekommer hos alla bilmärken, mer eller mindre. Kvaliteten på bilmärket är bl a hur de tar ansvar för bristerna.
VW borde införa en förlängd garanti på kamkedjorna till 15år eller 20000mil eller kostnadsfritt ändra den dåliga konstruktionen.

Om jag minns rätt lämnade lilla SAAB förlängd garanti gällande problemet med Oilsludge.

#h • Uppdaterat: 2016-12-29 09:18
Evo

Problemet med vag är inte bara den dåliga kvalitén utan att dem pissar på sina kunder.

#i • Uppdaterat: 2017-01-16 09:00
johnkommentar

SAAB lämnade garanti pgav problem med vevhusventilation men det var "under galgen" och de fick både kostnad och bad will på köpet eftersom de var så ytterst motsträviga till att lämna garantin. Minns det som klantigt skött.

#j • Uppdaterat: 2016-12-22 07:32
milkylainen

Bajsmotorer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.