Nästa artikel
Provkörning: Hyundai Santa Fe (2016)
Provkörning

Provkörning: Hyundai Santa Fe (2016)

Publicerad 1 maj 2016 (uppdaterad 2 maj 2016)
Delad extraljusramp är standard på den första omgången av ansiktslyfta Hyundai Santa Fe.
Hyundai Santa Fe har fått mild ansiktslyftning och flera nya säkerhetsdetaljer. En trygg, bussig bil med något besvärande törst.
Hyundai har ofta visat mästerskap i utseendejusteringar som knappt märks och 2016 års Hyundai Santa Fe är inget undantag. Marginellt förändrade drag i fronten, nya baklampor, nya trösklar, nytt avgasrör, retuscherade strålkastare, en ny färg… Då är införandet av säkerhetsdetaljer som autobroms (standard från och med utrustningsnivå Premium) en viktigare nyhet, liksom kolli-sionsvarning, adaptivt kurvljus och dödvinkelvarning. En förändrad programmering av styrningen ingår också.

Det är 15 år sedan Santa Fe generation ett debuterade. Med sin framtoning av ”budget-Volvo XC90” gjorde den succé. I dag finns inget budget över modellen, priset för provkörningsbilen i femsitsigt Premium Plus-utförande är 469 900 kronor (ytterligare 10 000 för sjusitsigt utförande). Pengarna köper dock en version med all tänkbar utrustning: rattvärme, läderklädsel, kylning (och värme förstås) i framstolarna, elvärme i baksätet, solskyddsgardiner, panoramasoltak, en myriad eluttag och burkhållare – you name it. Framtoningen är lätt amerikansk men storleken i trekvarts skala jämfört med suv-modellerna som överbefolkar vägarna ”over there”.

Körstilen blir också behagligt amerikansk. Santa Fe kräver små insatser av föraren, sitt format till trots är bilen enkel att hantera även i trånga utrymmen. Hjälpmedel som vältecknande backningskamera och ”top view” som visar bilens position ovanifrån i förhållande till omgivningen bidrar till det.

Under huven finns en 200- hästars diesel, som tidigare kopplad till en sexväxlad automat. Tjänstevikten är över två ton och något fartåk är Santa Fe verkligen inte, men väl en bekväm ”glidare” som behagligt gör långturer kortare. Ljudnivån är lägre nu än när vi testade bilen 2013, ett visst brus från 19-tumsdäcken hörs ändå för det mesta.

Kupén håller verkligt fin klass, med generösa utrymmen, stora och sköna stolar, tredelat och skjutbart baksäte och gott om plats för bagage – över en hög tröskel. Det är ordning på knappar och reglage, finishen är trivsam. Det har verkligen hänt mycket sedan ”ur-Santa Fe”.

Nästa punkt på utvecklarnas dagordning bör bli att få ned vikten (över två ton) och att minska förbrukningen. Deklarationen påstår 6,6 l/100 km men under provperioden noterade jag ”nollåttifem”. Det är lite för drygt i en bil som annars övertygar i det mesta.

Diskutera: Vad tycker du om Hyundai Santa Fe?
Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi Premium +

Pris, från kr: 469 900.
Säljstart: Nu.
Mått, cm: L 470/B 188/H 168.
Tjänstevikt, kg: 2 038.
Motor: Tvärställd 4-cylindrig rak turbodiesel med två överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder, direktinsprutning. Volym 2 199 cm3. Max effekt 200 hk (147 kW) vid 3 800 v/min. Max vridmoment 440 Nm vid 1 750–2 750 v/min.
Kraftöverföring: Permantent fyrhjulsdrift med spärrbar diffverkan mellan fram- och bakhjul.
Prestanda: Toppfart 190 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 10,1 s.
Deklarerad förbrukning: 6,6 l/100 km.
CO2-utsläpp: 174 g/km.
Konkurrenter: Honda CR-V, Kia Sportage, Mitsubishi Outlander.

Plus: Utrustning, utrymmen, lättkörd, bra fyrhjulsdrift.
Minus: Bränsleförbrukning, surrig klimatanläggning.

Vad nytt? Nya säkerhetsdetaljer, nya exteriördetaljer.
För vem? Rejäl, lyxig bruksbil – för den som har råd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-05-03 21:41
Stefan Eriksson

#17 Bra där Axa! Klockrent inlägg!

#c • Uppdaterat: 2016-05-03 21:56
Stefan Eriksson

#15 Min förra chef-en äldre rättskaffens man som inte var konflikträdd och vågade säga vad han tyckte var till stormarknaden och en så kallad premiumbil dock inte en SUV ( det här var på den gamla goda tiden när det inte fanns så många av dem) stod parkerad utan handikapptillstånd. Ägaren kom samtidigt som han och förra chefen utbrister-Den där platsen är inte avsedd för förståndshandikappade! Det höll på att bli handgemäng då premiumföraren ovanligt rörlig för att stå på en handikappruta blev skogstokig. Detta berättades för mig av hans fru som var med.

#d • Uppdaterat: 2016-05-04 10:43
Hackenbush

Står det två Suv med en ledig parkeringsplats mellan dem så är de inte lönt att ens med en vanlig sedan försöka parkera mellan dem för man kommer inte ur bilen då eftersom Suv:ar oftast tar hela sin egen parkeringsplats och lite av nästa om de så bara parkerar aningen snett.
Alla parkeringsplatser bör ritas om för en bilpark som består mest av Suv.

#e • Uppdaterat: 2016-05-04 11:36
Deeds

#18
Sportage har 34 liter mer bagage än en Fabia kombi.

#f • Uppdaterat: 2016-05-04 16:18
Styggavargen

Deeds, tar inte så allvarligt på det.. jag ville bara lyfta fram att en liknande storlek på bil (SUV) väger ett antal hundra kilo till och denna vikt kan inte användas till något alls, inte ens lasta mer.

#g • Uppdaterat: 2016-05-07 00:15
Roger Skagerström

Octavia RS TDI har 170hk/350nm och gör 0-100 på 8,5 sekunder :P Hoppas karossen inte slår knut på sig själv ;)

#h • Uppdaterat: 2016-08-31 18:44
rorogran

Jag läste alla inlägg, och japp vad ska man säga det finns så mycket avundsjuka.
för det första beställde jag en Santa fe och jag bor ej i stureplan. Santa fe kommer nästa vecka och den är så jävla snygg. Med de rabatter som jag fick gick för ungefär halva priset än en ful xc90.
liknande utrustning i en xc90 går för ca 690000, dessutom kan man inte jämföra garantier.
så man kan inte jämföra bananer med äpple. XC90 är helt ok , ful men ok ,men för det pris skulle jag välja en riktig kvalitetsbil som BMW eller Mercedes.

#i • Uppdaterat: 2016-05-01 13:18
milkylainen

Ser fortfarande ut som en plastig boombox på insidan.
Sen förstår jag inte vem som i sina fulla sinnes bruk som ändå lägger runt 500k på en bil skulle vilja ha den här över XC90:n t.ex?
Visst, Volvon är dyrare. Men det ser ju ut som en helt annan liga också.

Det jag menar är: Hur känslig kan någon vara för prislappen på bilar för en halv mille och uppåt? Spela roll om den kostar 100k till?

#j • Uppdaterat: 2016-05-01 20:45
milkylainen

Styggavargen: Håller med, men bara delvis. Vikt är inte allt. Stora bilar, eller större kombis/sedaner på motorväg drar inte nämnvärt mer pga sin vikt. Luftmotstånd och däck påverkar mer än vikten. Visst påverkar vikt med, så det är inte oväsentligt.

Men SUV:ar är bara dåliga på allt. Ladugårdsvägg som luftmotstånd, tunga, stora däck. Sen att majoriteten åker omkring med dem inne i storstäderna där den högsta kanten SUV:en kommer se är en misslyckad placering av bilen och en trottoarkant.

#k • Uppdaterat: 2016-05-02 09:10
milkylainen

Antifeministen:
Visst. Men storleken och vikten blir då mer gällande. Två ton klump+ är mycket jobbigare vid startstop rödljus än en 1-tonsklump. Stan har egentligen inte plats för MegaSUV:ar ändå är Östermalmfolkets egon större än deras geografiska möjligheter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.