Nästa artikel
Bilfrågan: Är diesel lämpligt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är diesel lämpligt?

Publicerad 16 mars 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om en dieseldriven bil är rätt val.
”Jag kör mest korta sträckor, nu undrar jag om diesel verkligen är lämpligt för mig?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag är på väg att skaffa en ny bil som jag tänker behålla en längre tid. Mina tankar går till en diesel. Jag kör mest korta sträckor och varannan vecka några fler mil, i snitt 1 300–1 500 mil per år.
Nu undrar jag om diesel verkligen är lämpligt för mig. Volvo säger att om man mest kör korta sträckor så hinner inte partikelfiltret bränna ur och följden kan bli kostsamma reparationer, men jag har inte hört detta från BMW eller Mercedes… Betyder det att de har bättre teknik i sina dieslar än Volvo?
Fuad
 
Svar:
Om du inte kör så långt är det ingen vits med att skaffa en dieselbil. Det kan bli problem med partikelfiltret vilket märke du än väljer. En bensinbil är i allmänhet billigare i inköp och skatt och dagens moderna bensinmotorer går nästan lika snålt som dieslarna.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Svar:
Om man har en begränsad körning med mestadels korta sträckor så är det en bra regel att välja en bensinmotor framför en dieselmotor. Moderna dieselmotorer med avgasrening/efterbehandling kräver att motorn körs inom ett bestämt temperatur/arbetsområde för att renbränning i bland annat partikelfiltret ska ske. Körs bilen korta sträckor och utsätts för upprepade försök till renbränning som inte slutförs kan man riskera driftsstörningar med påföljd att man behöver uppsöka en verkstad för kontroll och åtgärd. Samtidigt riskerar man även att motoroljan späds med oförbränt dieselbränsle vilket kan leda till sämre smörjförmåga i motorn.
Fredrik Wahrolén, Mercedes-Benz Sverige
 
Diskutera: Håller du med?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-18 16:36
LennartJ

BMV_4ME: Mercedes är en mycket trevlig bil. Mina föräldrar köpte en ny tidigt 60-tal, så man kan väl säga att jag är uppvuxen med en MB. Passat har jag haft 5 stycken med lika många versioner, men nu har alla barn flyttat och jag tyckte att en Golf räckte. Sedan får den dra hyfsat tunga släp, så då hänger jag på det när det behövs.
Sedan förstår jag att en laddhybrid inte stämmer med ditt körmönster. Jag väntar på att VW Golf/Passat HyMotion kommer, fast det dröjer nog ett antal år. Infrastrukturen saknas. Det gäller att det kommer en miljöminister som förstår sig på teknik, eller en infrastrukturminister som har körkort.
Cykel är bra, cyklar mycket själv. Har ett antal olika, landsväg och stad. Har gjort Vättern fem gånger.

#m • Uppdaterat: 2016-03-19 07:26
mulle77

"En bensinbil är i allmänhet billigare i inköp och skatt och dagens moderna bensinmotorer går nästan lika snålt som dieslarna."

Vid vilket årtal ungefär går gränsen för "modern bil"?

Jag veckopendlar till och från Östersund:
Jag funderar på en diesel. Pendlar till skolan 2 mil ToR tisdag till torsdag. Måndagar kör jag 20 mil drygt och Fredagar samma sträcka fast söderut. Kommer göra så fram slutet av juli 2016. Dieselbil som pendlarbil? Har en Audi A3 2002 idag. Utan farthållare. Skulle vilja ha något större bil med just farthållare. Några tips här?

#n • Uppdaterat: 2016-03-19 15:24
Simon no1

Snabb95, om du tex. har bilen ute på morgonen så startar alltid bensinmotorn och den är igång tills motorn fått upp temperaturen, sen stängs den ner men det ligger en temperaturgivare och vaktar så att motorn inte går under en viss temperatur så en hybrid beter sig som en vanlig bil, motorn kallstartas bara vid uppstarten sen håller den motorn varm

#o • Uppdaterat: 2016-03-19 16:56
snabb95

Simon nr 1 @ Det låter som en onödig start om man inte skall åka längre än att batterierna räcker. Men då tänker jag på en laddhybrid förstås som man kan återladda när man kommer hem och förhoppningsvis inte behöver kallstarta bensinmotorn under hela veckan.
Det måste vara en bensinmotor i en hybrid för dieselmotorn blir ju inte varm inom rimlig tid ens i en vanlig diesel.

#p • Uppdaterat: 2016-03-20 00:40
Simon no1

Snabb95, ja det är skillnad på Laddhybrid och hybrid, laddhybriden är jag inte så insatt i då det ännu är för dyrt och inte lönsamt om man ser till totalkostnaden

#q • Uppdaterat: 2016-03-20 01:44
snabb95

ck @ Vi har också en V70 diesel och V70 bensin i familjen. Varför Du tar med bara en av kostnaderna förstår jag inte. De erfarenheter jag har och som torde gälla för alla som inte vill mörka nackdelarna kan man lista så här:

1. Risk för feltankning en kostnad som försäkringsbolagen oftast inte tar.
2. Diesellukt vid tankning, på händer eller kläder som biter sig fast.
3. Långsam uppvärmning av motor och kupè även om dieselvärmaren körs.
4. Kylaren måste skärmas och kupèfläkten köras på lägsta hastighet för att motorn skall hålla värmen vintertid om man skall slippa köra dieselvärmaren hela tiden.
5. En värmare som osar diesel vid start och därför inte kan köras i inbyggt garage.
6. Dieselvärmaren sotar mera än bensinvärmaren, med på sikt dålig verkningsgrad som följd.
7. Dyrare motorolja som måste bytas oftare p.g.a. dålig förbränning som sotar ner oljan.
8. Högre arbetskostnad vid service om man inte gör servicen själv.
9. Mycket dyrare reservdelar om t.ex. spridare, bränslepump eller partikelfilter måste bytas.
10. Tyngre motor och därmed kortare livslängd på framdäck och större slitage på styrleder mm.
11. V70 Dieseln har betydligt större svängradie än V70 bensin, beroende på en större motor.
12. Går inte att köra korta sträckor eller i tillåten hastighet, partikelfilter blir då fullt.
13. Mer än dubbelt så hög vägskatt. 5000 kr för V70 dieseln och 2000 kr för V70 bensin.
14. Nära dubbelt så hög försäkringspremie på IF och Volvia för V70 dieseln jämfört med V70 bensin.
15. C:a 100 gånger större kväveoxid utsläpp (NOx) vid låg temperatur.
16. Turbo, en motorkomponent med den kortaste livslängden, går inte att undvika på en diesel.
17. Högre inköpspris och sämre andrahandsvärde då dieselbilar kommer att bli mindre attraktiva.
18. AdBlue måste tillsättas på nya bilar för att kemist omvandla kväveoxider till kväve och vatten.
19. Förbud att köra i Oslo, Paris m.fl. städer vid ogynnsamma väderförhållanden.

Enda fördelen är 1 dl/mil lägre bränsleförbrukning. Trots att dieselbilen körs tre ggr så långt som vår bensinbil räcker dieselns lägre bränslekostnad knappt för att täcka den högre skatten enligt punkt 13.
Övriga 18 nackdelar finns det ingen kompensation för.

#r • Uppdaterat: 2016-03-21 13:48
benny karlsson

Mulle77.#30. Jag tycker att man idag kan kalla bilar från 2010 och framåt för moderna bilar. Som du beskriver dit körmönster ska du absolut glömma diesel. Då slipper du frysa vintertid, får lägre skatt, försäkring och servicekostnader. Jag pendlade i 3 år med en passat diesel 5 mil x2 och frös dom första 4 milen. Med tanke på din bostadsort så vill jag föreslå att du tittar närmre på Subaru och Opel. Med det förslaget har jag väckt trollen men du får bil med bra motor och bekväm komfort. Uträkningen som ck gjort ska du inte bry dig om. Har inget med verkligheten att göra.

#s • Uppdaterat: 2016-03-21 16:33
BMW_4ME

Tyvärr gör allt för många som ck och bara räknar förbrukning o skatt.

#t • Uppdaterat: 2016-03-27 09:57
erikivan72

snab95:
Det där med värme och täcka kylaren på vintern beror mycket på vilken bil man åker.
Vi hade en 2007 Suzuki Grand Vitara med bensinmotor där man behövde täcka kylaren. Bilen tog också lång tid på sig att bli varm i kupen.
Nu åker vi en Mercedes GLK 220cdi -alltså en dieselmerca. Den saknar diselvärmare och motorvärmare. Mercan blir varm rätt snabbt, och det är inga problem att sitta i kortärmat i -34. Kylaren har jag aldrig täckt på den.

När det gäller bränning av partikelfiltret, behöver man inte köra några jättesträckor för att den ska hoppa igång. De flesta bilar räcker det med en tur på 5-7 mil, så har partikelfiltret brännt rent.

Annars håller jag med om diesel vs bensin: kör man lite finns ingen mening att åka diesel. Bensinmotorer brukar också gå lite tystare.

#u • Uppdaterat: 2016-03-16 07:12
milkylainen

Helt korrekta svar.
Köp en liten bensinsugmotor. Mazda har fina tvåliters oöverladdade maskiner.
Annars får du en turbomaskin med allt vad smörjning på korta sträckor innebär... men en bensinturbo är fortfarande bättre än en dieselturbo på korta sträckor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.