Nästa artikel
Provkörning: Toyota RAV4 Hybrid
Provkörning

Provkörning: Toyota RAV4 Hybrid

Publicerad 28 februari 2016
Toyota stryker dieselmotorn från utbudet och satsar istället på en hybridversion av RAV4. En extremt lättkörd och riktigt bekväm bil, visar det sig.

Bensinmotorn har tagit rast, elmotorn som sitter intill sköter drivningen, och en dieselmotor kan vara det sista jag saknar när Toyotas nya hybridsuv tyst och utsläppsfritt glider fram mellan trafikljusen i Alicante, där provkörningen äger rum.

Toyota tror heller inte att kunderna kommer att sakna dieselalternativet till RAV4, trots att diesel har stått för en fjärdedel av försäljningen.

– Vi kommer säkert att tappa några, men jag tror inte att det blir särskilt många, säger Bengt Dalström, informationschef på Toyota i Sverige.

Antagandet är att hybridens lägre förbrukning kommer att radera efterfrågan på diesel och att tre fjärdedelar av försäljningen kommer att svänga över till hybriden.

Nuvarande RAV4 kom 2013 och förutom den nya hybridversionen får modellen ett övergripande ansiktslyft med finputs in- och utvändigt och en del ny teknik.

Drivlinan känner vi till sedan tidigare, systemet är hämtat från Lexus NX 300h, som testades i Vi Bilägare 3/2015. Utöver bensin- och elmotorn under huven sitter en andra elmotor på bakaxeln som sätter igång bakhjulen om framhjulen tappar fäste.

Tempot genom stadstrafiken är visserligen lågt men RAV4 Hybrid rullar både en och två kilometer utan hjälp från bensinmotorn. Batterinivån sjunker stadigt men den främre elmotorn fungerar också som generator vid inbromsningar och tar vara på energi som annars gått till spillo. Som förare är det bara att köra på som vanligt.

När hastigheten ökar går bilen över till hybridläget och startar bensinmotorn. Ljudnivån är fortsatt låg – tills jag ska göra en omkörning och trampar bestämt på gaspedalen. Den steglösa växellådan får motorn att yla och varvtalet att skjuta i höjden medan farten ökar. Det gäller att vara lätt på gasfoten, lär jag mig snart, och då framträder också förtjänsten med transmissionen: den mjuka och helt sömlösa växlingen.

Särskilt inspirerande att köra är inte RAV4. Styrningen ger knappt någon information om underlaget och karossen kränger duktigt vid snabbare kurvtagning. I gengäld är bilen angenämt bekväm att åka i, till och med på en skrovlig grusväg klarar fjädringen och dämparna att sila bort de mesta av ojämnheter och stötar.

På grusvägen får också den elektriska fyrhjulsdriften arbeta. Inkopplingen sker via kabel och i en uppförsbacke känns det tydligt hur bakhjulen skjuter på. Systemet verkar dock behöva lite betänketid och till och med Toyota tillstår att framkomligheten inte kan mäta sig med mekanisk fyrhjulsdrift. Ett sådant drivsystem erbjuds till RAV4 i kombination med en bensinmotor på 152 hästkrafter.

För övrigt garanterar Toyota att hybriden alltid kan koppla in bakhjulen, även om batteriet är urladdat, eftersom en del av bensinmotorns kapacitet är reserverad för att alstra elektricitet.

Den höga sittpositionen är bekväm och det kan även sägas om de generösa framstolarna. Första intrycket är också att det är ganska tyst i kupén. Toyota har försett RAV4 med tre kilo extra ljudisoleringsmaterial och förhoppningsvis får det effekt på svensk asfalt.

Instrumenteringen utstrålar solid Toyotakänsla och många inredningsmaterial känns påkostade. Dilemmat är att finishen aldrig får nå upp till koncernens lyxbilsmärke Lexus, vilket förklarar användningen av hårdplast här och var. Gott om utrymme finns dock, inte minst i baksätet.

En nyhet på teknikfronten är den radar- och kamerabaserade autobromsen (standard på hybridversionen). Systemet är ett av marknadens mest avancerade och kan upptäcka och bromsa för både bilar och fotgängare.

När det gäller kompakta suvar går det tretton modeller på dussinet, men att hitta en hybridkonkurrent till RAV4 är knepigare. Det skulle i sådana fall vara släktingen Lexus NX 300h, men då stiger priset med uppemot 90 000 kronor.

Frågan är hur Toyota ser på dieselmotorns framtid. Företaget betonar att diesel kommer att finnas kvar i det övriga modellutbudet, men nog är det ett intressant steg att välja bort ett bränsle som ofta förknippas med bilar som RAV4.

Diskutera: Vad tycker du om Toyota RAV4?

Toyota RAV4 Hybrid AWD

PRIS, FRÅN KR: 324 900.
MODELL: Femdörrars suv.
SÄLJSTART: Nu. 
MÅTT, CM: L 460/B 185/H 171.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 810.
Max dragvikt, KG: 1 650.
MOTOR: Fyrcylindrig bensin, volym 2 494 cm3, max effekt 155 hk vid 5 700 v/min, max vridmoment 206 Nm vid 4 400–4 800 v/min. Elmotor fram, 143 hk, 270 Nm. Elmotor bak, 68 hk, 139 Nm. Max systemeffekt 197 hk. Batteri, nickelmetallhydrid, 1,59 kWh.
KRAFTÖVERFÖRING: Elektrisk fyrhjulsdrift, steglös automatlåda. 
PRESTANDA: Toppfart 180 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8,3 s. 
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,0 l/100 km (utrustningsnivå Active).
CO2-UTSLÄPP: 117 g/km (Active).
KONKURRENTER: Lexus NX 300h.

Vad nytt?
Ny hybridversion samt teknisk och kosmetisk uppdatering av RAV4.
För vem?
De som vill åka suv med lite godare miljösamvete.  

Plus:
Utsläppsfri stadskörning, smidig drivlina, effektiv stötdämpning.
Minus:
Drivlinan inkräktar på lastutrymmet, kränger kraftigt när det svänger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-02-29 19:44
edmund

Nu får allt Toyota fan boys tagga ner lite och visa att man kan hålla god ton i en diskussion :)

Med diesel och automat släpper en RAV 4 149hk 2015 års modell ut 176 g/km koldioxid.

Motsvarande Honda CR-V med 160hk släpper ut 139 g/km.
Volvo XC90 D5 med 224hk släpper ut 152g/km. Då är det stora motorn och snålare kommer.
Mitsubishi Outlander 2,2D 149hk och 154g/km.
Mitsubishi Outlander bensinhybrid 203hk 50km räckvidd och upp till 120km/h på el!

Klart som fasen att Toyota inte vill ha in osäljbara begagnatbilar med den förbrukningen/utsläppen om 3-5 år.

Vad jag har svårare att förstå är varför hybridexperten Toyota inte 2016 klarar av att göra en riktig hybrid med plugin, någorlunda räckvidd på el och effektsvagare bensin eller dieselmotor.

Liksom med Volvo XC90 där hybrid bara går att få till värstingmotorn handlar det bara om att köparen ska kunna ursäkta sig inför bekantskapskretsen med att det är en hybrid om någon ifrågasätter hur miljövänligt det är med en så stor bil och inte vad bilen förbrukar i normal körning :(

#m • Uppdaterat: 2016-02-29 20:07
Simon no1

edmund, kanske är det så enkelt att Toyota har redovisat mer ärliga utsläpp, det är ju ställt bortom allt tvivel att de uppgifterna som lämnas av fabrikerna inte är i närheten av verkligheten.

Att Toyota som man nog trots allt får anse som ledande på hybridteknik väljer att avakta med laddhybrider (Prius undantaget) görs säkert inte utan anledning och som jag förstått det så kommer en laddhybrid att bli dyr för bilägaren då batterierna kommer att ha begränsad livslängd då de laddas fullt och töms vilket aldrig görs i en vanlig hybrid. Att de har förmågan att bygga en råder nog ingen tvekan om, kanske dyker det upp när batteritekniken har blivit bättre?

#n • Uppdaterat: 2016-02-29 21:57
Styggavargen

Jag tror också man måste ta siffrorna med en nypa salt här, men jag vet efter ha ägt 2 Toyotor att uppgiven förbrukning varit nästan exakt på siffran, kanske max 1-3% åt något håll. Ibland till bättre faktiskt. Men när man ser dessa stora tunga SUV's med så låga värden blir man lite nyfiken på om det verkligen är sant. Låter något för bra så är det oftast inte sant. Bara en sådan sak som att om man istället för köpa en Honda CR-V SUV som släpper ut ca 140-150 kg/km istället köper en Civic Tourer och hamnar på ungefär 100 g/km så skiljer det markant i utsläpp. Dessutom lastar Civic mer än CR-V, bara en sådan sak. Så bara för att man skall ha SUV så belastar man miljön med mellan 20-50% mer än nödvändigt utan några egentliga fördelar. Men snart kommer nog en "straffskatt" eller liknande att införas för att få folk att köpa "rätt" bilar igen, För detta kommer att sluta som i USA, att man snart kör omkring i 2+ tons bilar utan någon egentlig anledning.

#o • Uppdaterat: 2016-02-29 22:04
Styggavargen

En låg förbrukning när det kommer till en diesel bil är under 0,45 liter/mil. Det klarade gamla bilar av redan för 5-10 år sedan. När det gäller bensin ligger det nog på ca 0,65 liter/mil. Att folk idag köper en SUV som drar 0,75 liter/mil (diesel) och tycker det är bra...haha, ja hade den bilen haft en bensin motor hade den dragit någonstans 0,85-0,95 liter/mil (bensin). Hur många tror ni hade köpt bilen med bensin motor idag? Ibland undrar jag hur man tänker när man köper en ny bil som oftast är mindre, väger mer och drar mer än den 6-10 år gamla bilen. Den gamla framstår nästan som miljöbil istället...

#p • Uppdaterat: 2016-02-29 22:13
Simon no1

Styggavargen, jag har ägt 2 styck bensin Rav4, en 2006:a och en 2010, den första hamnade blandad körning ca 0,85 och den andra på 0,82, men det jag var imponerad av var landsvägskörning, oftast landade den runt 0,63-0,64 trots en hel del motorvägskörning det tycker jag är imponerande med stor bil och breda hjul och 4-hjulsdrift, nu körde jag ofta korta körningar så det bidrog till den högre snittförbrukningen. jag tror man skulle kunna landa runt 0,75 om man hade lite mer långkörningar och det tycker jag är imponerande

Med hybriden kommer man att kunna åka riktigt snålt för biltypen och minska utsläppen rejält i stadsmiljö vilket är kanon

#q • Uppdaterat: 2016-02-29 22:18
Roger Skagerström

Anledningen att Toyota inte har så mycket plugin-hybrider är väl att de ofta är rätt dyra. Till och med Volvo var ju tvungna att peta i en T6'a i V60 för att den skulle bli värd pengarna. Ingen är nog villig att betala 600 000 kr för en RAV4 helt enkelt. Och det problemet har nog de flesta tillverkarna.

#r • Uppdaterat: 2016-03-01 12:00
EnannanRobban

Simon, om det är en konventionell automat i RAV-4 diesel så har de maskerat den duktigt och gjort den lika gummisnoddig som en CVT... Den står dessutom som Variomatic på transportstyrelsen...
Förbrukningen på brorsans diesel är ca 0,8 på vinterdäck, något lägre på sommardäck så jag vet inte om de är ärligare än andra, i min bok så förbrukar den absolut mer än den borde... Han kör dessutom ganska snällt.
En hybrid borde vara bättre alla dagar i veckan!

#s • Uppdaterat: 2016-03-01 12:18
Simon no1

EnannanRobban, Multidrive S (CVT) har bara funnits i bilar med bensinmotor, varför det står variomat hos transportstyrelsen har jag ingen aning om och det låter märkligt, i tester har de också påpekat att växellådan smyger i växlar och kanske är det därför som man kan tro att det är en CVT, jag har bara kört den en gång en kortare resa och då tänkte jag inte på det :) jag lägger en länk till databladet för Rav4

http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad_arkiv/RAV4/RAV4_pf_web_1311_1.pdf

När det gäller förbrukning så drar väl alla bilar mer än uppgivet, även en hybrid. Men som du säger, en hybrid kommer bli betydligt bättre och är i nuläget det bästa alternativet för miljön, dessutom innebär det större intresset troligen högre andrahandsvärde på sikt då efterfrågan på hybrid har ökat

#t • Uppdaterat: 2016-03-02 09:13
PREVIA

Transportstyrelsen har nog inte så stora kunskaper i hur bilar fungerar. När jag frågade varför inte Prius räknades in bland automatväxlade bilar så kunde inte Transportstyrelsen svara på det vilket visar att Transportstyrelsen inte är så insatta i hur bilar fungerar. Så om man sökte en miljöbil med automat som många bilköpare söker idag så kom inte Toyota Prius med i den uppställningen av bilar som fanns på marknaden vilket självklart är en nackdel för den kund som inte vill sitta och växla manuellt men ändå åka bränslesnålt. Bilar med variabel utväxling som sköts automatiskt borde självklart räknas som bilar med automat ,bilar man kan ta körkort med när man väljer att få ett körkort som bara gäller för automatväxlade bilar.

#u • Uppdaterat: 2016-02-28 19:33
milkylainen

Jag blir aldrig klok på Toyota. En atkinsoncykel-2.5 liters 4:a med 1,5kWh nickelmetallhydridbatteri kopplat till en CVT-låda som får hela motorpaketet att börja yla så fort man drar på. Känns som hela 90-talet spelas upp igen. Inredningen känns som alltid som en blandning av Japansk ful-modernism som inte förstår material eller linjer.
Alltså. Jag förstår förvisso att folk älskar Toyota. De bygger säkert fantastiskt pålitliga bilar osv. Men varför kan de aldrig bygga ett åk som faller mig i smaken?

Nej jag vill inte ha en ylande-CVT-sugfyra. Jag vill inte heller ha NiMH batteri från förra århundradet. Jag vill ha mer än 1,59kWh batteri och jag vill ha en inredning som inte ser ut som efter en Japansk hash-fest.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.