Nästa artikel
Bilfrågan: Var läcker Cittran?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var läcker Cittran?

Publicerad 5 februari 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställarens bil läcker kylarvätska.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min Citroën läcker kylarvätska. Jag har letat efter läckor men inte funnit något. Vad kan jag göra?
Niklas
 
Svar:
Det kan vara svårt att hitta en liten läcka, men du kan försöka täta den med kylarcement som finns att köpa på mackarna eller hos biltillbehörsfirmorna.
Var försiktig när du skruvar av locket till kylaren på den varma motorn. Det är övertryck i systemet och du riskerar att skållas av ånga och varmvatten som väller upp ur kylaren. Lägg en trasa över kylarlocket och använd handskar när du lossar locket. Har systemet läckt ut mycket vatten kan du även behöva fylla på med glykol. Om inte kylarcementen hjälper och kylsystemet fortsätter att läcka bör du kontakta en verkstad.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du fler tips på hur frågeställaren kan gå tillväga för att hitta och åtgärda läckan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-02-06 13:36
juhani.torro@ringen.se

Många goda förslag kommer in och en del på skoj men har man problem så är det inga skämt man vill ha. Om motorn tar in kylvätskan så syns det eller luktar i avgaserna. Vit rök och stickig lukt i avgasröret. Annars så trycksätter man kylsystemet och med papper under bilen så syns droppet men är det inte snabbast att åka in till vilken ( även skuttverkstad ) bilverkstad som helst så kan mecken kolla detta. Behövs ingen märkesverkstad för detta. Ingen kylarcement i första läget utan sunt förnuft. Som gammal Caterpillar mek så har jag varit med om en kille han tätade cylinderfoder med små rosthål med Rågmjöl. Tillräckligt mycket så blev det en tjock gröt i botten av motorblocket som sedan hårdnade och tätade i många år. Men så skall en Citroen ej behandlas utan ta hjälp. Lycka till.

#c • Uppdaterat: 2016-02-06 18:02
Rikard

Jag har några vänner som har betong i motorerna, men dom åker inte så långt, bara drygt 400 meter =)

#d • Uppdaterat: 2016-02-07 07:41
erikivan72

Snälla - använd inte kylarcement!
Kylarcement är nämligen närmast att betrakta som ren skit. För det första - det är inte säkert att det blir tätt. För det andra - kylarcement tätar inte bara läckan. Den gör flödet i kylsystemet sämre. Om du häller i kylarcement och sedan hänger på något efter bilen eller belastar den hårt på annat sätt, är risken rejält mycket högre för att motorn ska gå varm. Och tro mig - en motor som kokar har potential att bli sanslöst mycket dyrare än ett läckande kylarsystem.
Undantaget, möjligtvis, om bilen är värd under 10 000 kronor. Problemen ovan gäller fortfarande, men då pratar man ändå om en bil som mer eller mindre är färdig för skroten.
Åk hellre till en verkstad och be dem titta, om du inte hittar läckan själv.

#e • Uppdaterat: 2016-02-07 07:43
erikivan72

Det vore kanske läge för redaktionen att gå en grundkurs i bilreparationer och bilars olika system? Kylarcement var något av det mest korkade jag hört en biltidning föreslå.

#f • Uppdaterat: 2016-02-08 19:27
Egorank

Kylarcement funkar, men i regel endast temporärt.

#g • Uppdaterat: 2016-02-10 15:06
curry nam nam

Är det denna citroen på bilden C5 III, det handlar om? redan problem?

#h • Uppdaterat: 2016-02-10 18:57
doktor olle

Javisst, det var ett bra förslag, häll i kylarcement bara. Funkar inte det, prova med vanlig betong, när man fyllt kylsystemet med betong borde det sluta droppa :-)

#i • Uppdaterat: 2020-09-19 17:04
Ingemar Bohman

Ps;
Om de är en liten läcka prova med kanel !
De hjälper i vissa fall.

#j • Uppdaterat: 2016-02-05 09:16
milkylainen

Vitrök i avgaserna?

Kolla oljan så du inte har fått majonäs. Är det en bensinare kan du titta till tändstiften. En packning som läcker in i cylindern brukar kunna gå att avslöja.

Annars är det bara att lägga en vit duk under bilen och låta den stå en stund med och utan motorn påslagen. Vissa bilar läcker bara när systemet har lite rörelse i sig och slangar expanderar.

If all else fails och det är en gammal sketbil som inte är värd att reparera så är det kylarcement / packningstätning som gäller.

#k • Uppdaterat: 2016-02-05 11:00
milkylainen

Japsen: Läcktätning funkar ganska fint ibland. Om det är en sketbil som inte är värd och skruva sönder och man vill att den håller en stund till så kan det vara ok. Annars håller jag med dig. Det är stendumt att hälla ner det i en bil innan man gjort slut på andra rimliga alternativ först.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.