Nästa artikel
Bilfrågan: Vad gör oljan så dyr?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad gör oljan så dyr?

Publicerad 19 oktober 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
"Kan man använda billigare olja och byta oftare? Varför är det så stor prisskillnad på olja?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag brukade förr lämna in bilen för service efter 2 000 mil och verkstaden bytte olja som kostade 170 kr litern.
Numera byter jag olja och filter själv var 1 000:e mil och köper en femlitersdunk helsyntetisk för 160 kr. Kan man använda billigare olja och byta oftare? Varför är det så stor prisskillnad på olja?
Jag har kört med den billigare oljan i 10 000 mil nu utan problem. Bilen är en Saab 95 2,3 T av årsmodell 2004. Den har nu gått 25 000 mil och fungerar utmärkt men drar en del olja.
Bertil i Roasjö
 
Svar:
En billig olja behöver inte vara sämre än en dyr, men olja tillverkas efter olika recept och specifikationer som ofta är knutna till biltillverkarna. Att testa fram och få en olja godkänd för ett visst bilmärke kan kosta en hel del och det ökar förstås priset. Dyrare olja kan också innehålla additiv som en billigare produkt saknar.
En ny bil bör köras på olja som tillverkaren rekommenderar för att det inte ska bli problem med garantierna om något händer med motorn. Det är inte lika noga med en äldre bil. Din Saab verkar ju fungera utmärkt med en billigare olja och täta byten.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Byter du oljan själv och vad använder du för olja?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-10-19 16:02
milkylainen

bgl: precis min reaktion. tycker killen fortfarande att det är dyrt? Det är typ 32kr litern. Vad ska han köra på annars? matolja från ICA? Faktum är att lite bättre matolja är nog dyrare än 32kr/litern.
Jag vet faktiskt inte hur man kan göra det mycket billigare än så. 160kr för en 5-litersdunk vettig olja är ju asbilligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.