Nästa artikel
Bilfrågan: Olaglig omkörning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Olaglig omkörning?

Publicerad 9 oktober 2013 (uppdaterad 9 oktober 2013)
"Gäller förbudet för omkörning i båda riktningarna om bara den ena riktningen innebär möjlig fara?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Gäller markeringarna från båda håll? Min fru såg att jag gjorde en omkörning trots att vitmarkeringen i vägens mitt visade förbud för omkörning.

Jag kom ur en kurva och hade fri sikt långt fram och hade nöjt mig med detta. Mötande trafik körde alltså mot kurvan och dålig sikt. För dem var omkörningsförbudet klokt.

Vi diskuterade om markeringen verkligen gäller i båda riktningarna när faktiskt bara den ena riktningen innebär möjlig fara vid omkörning. Vad säger lagen? Givetvis kan inte två olika markeringar göras för de två körriktningarna.

B-E och Ulla Lindblom

SVAR:
Genom olika mittlinjer kan man ange att omkörning är olämplig eller förbjuden på två sätt:

På körbanor smalare än 6,5 meter använder man varningslinje för att ange att det kan vara olämpligt att överskrida linjen. Det är upp till föraren att avgöra om varningen riktar sig till denne eller till den mötande trafiken.

Ser jag varningslinjen när jag är på väg fram mot ett backkrön eller en skymd kurva gäller varningen mig, men om jag just passerat backkrönet eller kurvan och fri sikt öppnar sig är varningslinjen istället riktad till den mötande trafiken vars sikt nu är skymd. Varningslinjen består av nio meter långa linjer med tre meters lucka medan den vanliga mittlinjen utom tättbebyggt område är omvänd, tre meter linje och nio meter lucka.

På körbanor av tillräcklig bredd kan man vara tydligare. Man målar en vanlig mittlinje för att skilja körriktningarna, men till höger om mittlinjen målar man en heldragen linje för trafiken som har dålig sikt framåt, exempelvis på väg upp mot ett backkrön. När man passerat backkrönet och får god sikt är istället den heldragna linjen målad på andra sidan mittlinjen och riktar sig till den mötande trafiken som nu har dålig sikt. Förbud att köra över heldragen linje gäller nämligen bara den som har den på sin sida av mittlinjen.

Om man ser varningslinje målad på sin sida av mittlinjen är det en förvarning om att heldragen linje snart börjar.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om reglerna för omkörning?

Plus: Lyxig, bra multimediasystem, kul att köra.

Minus: Dålig röststyrning, dyr.

Vad nytt? CLA nu som Shooting Brake.

För vem? Den lilla rika familjen eller den urbana tjänstebilsföraren.   

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-10-09 19:05
nisseste

Man får faktiskt passera heldragna linjer i de fall när någon har stannat eller parkerat felaktigt så att passage inte är möjlig utan att köra över linjen. Om man skulle hårdra omkörningsförbudet skulle trafiken ju lamslås fullständigt. Å andra sidan fanns nog inte alla dessa linjer i början på 610-talet när jag tog körkort.

#c • Uppdaterat: 2013-10-09 20:15
Hackenbush

Jag har för mig att man även får köra om långsamtgående arbetsfordon trots heldragna linjer, detta för att undvika långa köer.

#d • Uppdaterat: 2013-10-10 10:44
VW Polo 2012

Ska det vara så dj.. svårt att förstå ?! Om den heldragna linjen är till höger om den streckade linjen får man inte köra om. Men det har ni väll redan förstått, när sikten framåt är för begränsad för en säker omkörning.

#e • Uppdaterat: 2013-10-10 19:14
Pender

Ja, det var dåligt med linjer på 610-talet. Men jag kan tänka mej att bristen var ännu större på 500-talet.

#f • Uppdaterat: 2013-10-10 19:18
Pender

S.Sörensen, du har bättre minne än jag. Eller också läste du alldeles nyssens vad Göingberg skrev.. Jag läste det igår, och har faktiskt glömt det mesta.

#g • Uppdaterat: 2016-03-16 07:13
VW Polo 2012

Hej milkylainen#11 Jag har ett ännu bättre förslag, att man aldrig får köra om någon stans. Så bra så bra, för då behöver man över huvudet taget inte måla linjer i vägbanan. OBS milkylainen ! detta är ironi :)

#h • Uppdaterat: 2013-10-09 15:00
milkylainen

Bo!

Det är banne mig ett under att folk klarar att komma ihåg alla fåniga regler. Förväntar du dig verkligen att folk ska kunna detta? Jag kan garantera dig att ingen gör det.
Jag har sett så många dolda omkörningssträckor som är öppen för ena sidan att du skulle behöva rejält med effekt för att komma runt utan att riskera nästa möte.
Varför inte bara måla helsträckat på BÅDA sidorna när det föreligger FÖRHÖJD fara för omkörning? Det är klart mycket enklare att hålla reda på och lämnar INGA tvivel om vad som gäller för någon sida!
Varningslinjer? Bestäm själv? Riskbenägna förare kommer köra, de andra inte.. Varför inte UTELÄMNA TVIVLET!?

#i • Uppdaterat: 2013-10-09 20:25
milkylainen

S. Sörensen: Tror du på allvar att jag inte kan reglerna? Poängen är att det finns tvivel i hur man ska bete sig runt varningslinjer och kommer vara till föremål för en förares tolkning. Det borde inte vara det! Precis lika lite som gul lampa och övergångsställe. Det går aldrig att få samma tolkning av en situation om det föreligger enskild avvägning. Gör det förbjudet om det inte föreligger speciella situationer (LGF, etc). Då slipper du alla eventuella tolkningar. Från båda filerna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.