Nästa artikel
Teslas nya läge ger ännu kvickare acceleration
Nyheter

Teslas nya läge ger ännu kvickare acceleration

Publicerad 11 april 2020 (uppdaterad 12 april 2020)
Mer effekt och sänkt fjädring ska kapa accelerationstiden.

Att accelerera till 100 km/h på 2,6 sekunder är det inte många bilar som klarar av, men det gör Teslas snabbaste version av Model S. Inte heller i suven Model X är accelerationen särskilt slö: där går sprinten på 2,9 sekunder som bäst.

Men det duger tydligen inte för Teslachefen Elon Musk som nu vill pressa ned accelerationstiden ännu mer. En Teslaentusiast på Twitter har grävt fram uppgifter i mjukvaran om Teslas så kallade ”Cheetah Stance” – ungefär ett ”gepardläge” som ska göra bilen ännu snabbare.

När föraren står stilla med foten på bromsen och samtidigt trycker ned gaspedalen aktiverar luftfjädringen det nya läget som sänker bilen framtill och aktiverar ett ”launch”-läge.

Det finns inga officiella uppgifter om hur mycket snabbare accelerationen blir men Youtubekanalen Dragtimes har mätt upp att effekten ökar från 580 till 614 kW (789 till 835 hästkrafter) samt att sprinten till 60 mph (96 km/h) går från 2,47 sekunder till 2,41.

Model 3 och Model Y kommer förmodligen inte få ta del av samma uppdatering eftersom de inte har adaptiv luftfjädring.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-04-13 20:00
Axa

Henrik
Hur var det nu igen hos Tesla? Kunde man justera accelerationen på annat sätt än gasfoten?
Tänker att andra elbilar brukar ha ett eco-läge där den blir lite slöare...

Har en granne med en TM3 i en slags silvergrå metallic som är riktigt snygg. Man blir ju sugen :-)

#m • Uppdaterat: 2020-04-14 07:31
Henrik M

Axa: Jodå, Tesla har "chill-mode" där den blir beskedligare och inte lika "på". Sen finns "range-mode" för bästa räckvidd när man kör längre. Kan tillägga att alla siffror jag presenterat på forumet är standardläge, använder aldrig de andra lägena.

Ja den silvergrå är riktigt snygg! Hade valt den om inte företaget bara kört vita bilar.

#n • Uppdaterat: 2020-04-14 14:04
Styggavargen

Jag provkör mest, då jag känner folk som brukar äga lite mer ovanliga bilar (typ Audi S3, S8 eller Mitsubishi 3000gt eller liknande). Jag behåller mina bilar ganska länge (minst 3 år)...dels för att se hur de håller och av ekonomiska skäl. Visst är det kul att byta, men gräset är sällan grönare på andra sidan. Jag byter mest för att byta märke. Tesla Y eller 3 är jag smått intresserad av, tyvärr för mycket pengar för att spendera på en bil.

#o • Uppdaterat: 2020-04-14 14:55
Henrik M

Vargen: Du säger du behåller bilarna ganska länge, minst 3 år, av ekonomiska skäl? Kan säga att det är när jag bytt som tätast jag förlorat minst pengar på mina bilar. Dock förutsätter det ett intresse, lite tid att spendera på att hålla koll på marknaden och en känsla för vad marknaden kommer vilja ha när du ska byta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.