Nästa artikel
Nytt upprop: Kapa maxhastigheten till 20 km/h
Nyheter

Nytt upprop: Kapa maxhastigheten till 20 km/h

Publicerad 17 februari 2020 (uppdaterad 17 februari 2020)
22 hälso- och trafikexperter skriver att maxhastigheten i svenska tätorter borde sänkas till 20 km/h för att klara nollvisionen.

Det är 22 år sedan riksdagen beslutade om Nollvisionen, som innebär ett långsiktigt mål om att ingen människa ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken.

Även om antalet personer som omkommer i svenska trafikolyckor är historiskt lågt finns det flera orosmoln, enligt en grupp hälso- och trafikexperter – bland annat läkare, trafikforskare och organisationen Gröna Bilister – som skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter. Till exempel skjutsas numera vart fjärde barn till skolan i privat bil vilket är en fördubbling jämfört med för 20 år sedan.

Det experterna främst riktar in sig på i debattartikeln är hastigheten. Risken att en fotgängare dör vid en olycka i 20 km/h är betydligt mindre än vid 30 eller 50 km/h. Men trots det är den så kallade bashastigheten i svenska tätorter fortfarande 50 km/h.

På uppdrag av regeringen har Trafikanalys utrett en sänkning av bashastigheten, och resultatet av rapporten blev att en ny bashastighet skulle kunna bli 40 km/h – att sänka till 30 skulle kosta för mycket restid. Men trots att rapporten kom i oktober 2017 har inget beslut tagits.

– Vi anser att det är både etiskt försvarbart, vetenskapligt grundat och politiskt motiverat att sänka svensk bashastighet till åtminstone 30 km/h. Men om Nollvisionen ska tas på allvar vore nog 20 km/h, det vill säga något över normal cykelhastighet i tätort, det mest rimliga, skriver experterna.

En eventuell 20-gräns skulle i så fall gälla på lokalgator, men på större vägar och leder skulle hastigheten vara 40 eller 50 km/h för att kollektivtrafiken ska kunna hålla konkurrenskraftig hastighet.

Den största skillnaden mot idag skulle enligt debattörerna vara att gatorna i städerna främst skulle betraktas som "en livsmiljö för människor och därefter som ett transportsystem för fordon".

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-02-17 18:09
LC4ever

Stannade en familj som gick på höger sida i mörkret.
Frun i familjen blev helt tokig och skällde ut mig, hon fick minsann gå vart hon ville!
Med den attityden spelar det ingen roll vilken hastighet bilarna håller.
Helt vansinnigt att sänka hastigheten mer, samtidigt som det tydligen är helt OK att sitta och rattsurfa.

#m • Uppdaterat: 2020-02-17 18:18
Torbjörn S

Det här är inga experter! Det är ett antal "tyckare" med en titel. Men samhällsekonomi förstår dom sig uppenbarligen inte på!

#n • Uppdaterat: 2020-02-17 18:23
Eric H

Ulf Johansson:
Är Gröna bilister inblandade i detta trams?
Ja då förstår jag allt. GB är en förening(?) med runt 1500 medlemmar som används som torped av etablissemanget för att föra fram vansinnigheter och testballonger inom trafikområdet...
So here we go again...

#o • Uppdaterat: 2020-02-17 19:30
John2008

Det är bättre att se till att befintliga hastigheter följs istället! Jag kan dagligen se grova hastighetsöverträdelser på alla möjliga sorters vägar.

#p • Uppdaterat: 2020-02-17 19:47
Bilräven

Om cyklister och gångtrafikanter lärde sig trafikvett hade vi nästan nått ”noll-visionen” redan.

#q • Uppdaterat: 2020-02-17 19:58
Ulf Parde

Hastighetstalibanismen härför länge sedan gått för långt. Dessa bilhatare vill ju sänka till hästskjutsnivå.
Det är redan för mkt sänkningar till 40 på bl. a. breda genomfartsvägar med åtskilda GC-banor.
Följden blir att bilisterna bara tittar på skyltar utan att tänka själva. Många har dessutom tappat
förtroendet för våra hastighetsgränser. Det är ju bara sänkningar - aldrig höjningar

#r • Uppdaterat: 2020-02-17 20:50
107Carlsson

Jag tror att de i debattartikeln vill visa på det orimliga i nollvisionen och att om man vill hålla fast vid den får man i princip förbjuda all trafik.

#s • Uppdaterat: 2020-02-17 21:05
Kanske

Hmm, dags att återinföra det som var obligatoriskt i biltidevarvets linda. Nämligen att varje fordon skall ha en person gåendes framför med röd flagga och varna för fordonet. Därmed vinns två saker. Dels att hastigheten sänks till gångfart och att "enkla jobb" skapas. Med andra ord vinn vinn för alla...

Att en person skall gå med röd flagga före varje cyklist är även det en självklarhet.

#t • Uppdaterat: 2020-02-17 21:17
Styggavargen

20 km/h...många klarar inte hålla 30 km/h... det kommer inte att fungera.

#u • Uppdaterat: 2020-02-17 22:20
rnilson

Tyvärr är det väldigt svårt att få stopp på sådana politiska dumheter, speciellt som det gått prestige i nollvisionsfrågan.

Kommer ni ihåg nollvisionsslingan i Trollhättan? Strax innan Sverige tog över ordförandeskapet i Eu år 2001 så fick politiker i Trollhättan för sig att de skulle göra om trafikmiljön utefter en sträcka inne i Trollhättan bl.a. genom att göra den mer svårframkomlig. Och bråttom var det, för Sverige skulle ju skryta med denna nollvisionsslinga under ordförandeskapet.
Det hela verkade ju bra ändå tills någon frågade hur många olyckor det var på den sträckan före ombyggnaden. Svaret var 0.
Efteråt har Luleå Tekniska Universitet, på uppdrag av Vägverket, gjort en utvärdering av resultatet och, hör och häpna, de kunde ine påvisa någon skillnad i olycksmängd eller allvarlighetsgrad för och efter.

Jo, det var ju så bråttom då, så man hann inte med att byta ut rörledningar under gatorna före ombyggnaden, så efteråt fick det mesta grävas upp och göras om igen.

Så, de slösade bort skattemedlen två gånger och helt utan resultat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.