Nästa artikel
Kokosnötter, getter och pruttar nya läten i Tesla
Nyheter

Kokosnötter, getter och pruttar nya läten i Tesla

Publicerad 8 oktober 2019
Enligt företagets grundare Elon Musk kan bilägarna snart njuta av egendomliga ljudeffekter.
1 juli 2021 ska alla el- och hybridbilar vara försedda med ett akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS). Det sänder ut ljud när bilen kör i lägre hastighet upp till 20 kilometer i timmen. Men redan från 1 juli i år måste nya bilar som typgodkänns ha utrustningen monterad. Detta enligt EU-förordningen EU 540/2014. 

Amerikanska biltillverkaren Tesla verkar välja en kreativ väg när ljudkulissen ska tas fram. På Twitter skriver grundaren och vd:n Elon Musk att de planerar skräddarsydda rörelse- och tutljud.

Han har lagt upp två emojis föreställande en väderspänning och en get och meddelar att det också är aktuellt att bygga in ljudet av klapprande kokosnötter i bilarna. Detta kan vara en referens till humorgruppen Monty Pythons film "Holy Grail" där kokosnötter används för att ge ljud åt några riddares låtsashästar.

Diskutera: Vilka läten skulle du vilja att elbilar gav ifrån sig?   
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-10-08 10:47
Henrik M

Ah, det är humor! :) Frågan är ju bara om kokosnätterna kom med en europeisk eller afrikansk svala?......för er som sett en de mest genialiska komedier ever! :)

#2 • Uppdaterat: 2019-10-08 13:42
Pall

Det är befriande med en biltillverkare som även kan nyttja tekniken till nånting kul bara för att det går. Att det skulle innebära att man inte prioriterar kvalité är ju nonsens. Förmodar att "Intelligentes" inte själv äger en Tesla utan går på hörsägen och ett allmänt agg mot en uppstickande tillverkare. Jag äger själv en model 3 sedan en tid och och noga testat alla elbilar som går att köpa innan mitt val. Jag har tidigare kört Audi och Volvo, vilka varit måttstocken i att mäta upplevs kvalité. Model 3 har minst lika bra kvalitétskänsla som mina tidigare bilar. Sämst i det här avseendet var Kia e-Niro. Plastig, dåliga stolar och (enligt mig själv och övriga i familjen) fruktansvärt tråkig design. Dessutom utan många moderna funktioner som att kontrollera bilen med en app. Var finns nytänket? Därför blev det Tesla. Har dessutom inte haft något som helst problem med den hittills, vilket var mer än man kunde säga om min tidigare nya volvobilar. Sedan kan jag tänka mig att svar kommer om larmrapporterna om rost... Utöva gärna lite källkritik innan det kortet dras fram! Men har man från börja något emot ett visst bilmärke går det inte att argumentera. Många minns säker kriget mellan Volvo och Saabägare!

#3 • Uppdaterat: 2019-10-08 20:33
saabnisse

Jag vill påminna om frågan "Vilka läten skulle du vilja att elbilar gav ifrån sig?"
Det kanske inte ska vara ett enda ljud, kanske ett flertal att välja mellan, t.ex. tvåtakt Trabant eller BRM V16, men oavsett ljudtyp måste det vara en max. gräns för volym.

#4 • Uppdaterat: 2019-10-09 07:59
L. Mäkinen

Kokosnötsljudet borde inte vara så tokigt. Helst vill jag ha elbilar knäpptysta, men ska de låta bör ljudet vara återhållet och inte vasst.

#5 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Naturligtvis ljudet av marscherande Drabanter

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.