Nästa artikel
Protester mot högt bensinpris
Nyheter

Protester mot högt bensinpris

Publicerad 9 maj 2019 (uppdaterad 15 maj 2019)
Att tanka bensin är dyrare än någonsin och på sociala medier planerar hundratusentals människor att hålla manifestationer.

Kostnaden för en liter bensin har ökat med mer än två kronor sedan årsskiftet. Just nu är det uppe i 16,69 kronor, vilket enligt drivmedelföretagens branschorganisation SPBI är rekordnivåer

Att det svider så mycket i plånboken vid pumpen har gjort att över 500.000 personer engagerat sig i Facebookgruppen Bensinupproret 2.0. De planerar att hålla manifestationer runt om i landet. 

– Bensinpriset är ju ett problem för dem som måste ha sin bil för att åka fram och tillbaka till jobbet till exempel. I deras privata budget blir det stora hål, säger initiativtagaren till gruppen, Janne Berglund till SVT Nyheter.

Han säger att protesterna kommer att gå fredligt till och inte spåra ur, som i fallet med Gula västarna, som demonstrerade mot höga drivmedelspriser i Frankrike. 

Det har också bildats motpoler till initiativet, bland annat Bensinupproret 3.0 som istället vill att priserna på fossila bränslen ska höjas ytterligare, för att fler ska välja utsläppsfria bilar för en bättre miljö. 

Diskutera: Vad tycker du om bensinpriset?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2019-05-09 23:07
107Carlsson

Jag säger som min son, det där med bensinpriset påverkar inte mig, jag tankar alltid för en femhundring.

#11q • Uppdaterat: 2019-05-09 23:47
Axa

AL
Nja, mitt fel. Siffran för inflation tog jag från dig men såg inte att den var begränsad i period.

Men faktum kvarstår att det har skett en real löneutveckling.
Vad gäller ginkoefficienten så är den låg, vet inte vad du menar med att den har ökat.

Dock ska man beakta att initiativtagaren till upproret är en bit över pensionsålder. Utifrån pensionärernas perspektiv är det nog mer upprörande med bensinpriset.

#11r • Uppdaterat: 2019-05-10 01:06
John2008

Globalt sett är de svenska drivmedelspriserna inte speciellt höga om man väger in vad man tjänar i Sverige. I t ex Kina, Indien och Ryssland är priserna för gemene man ännu högre.

#11s • Uppdaterat: 2019-05-10 03:29
Klarsynt

Det är en sak att bidra till något gott - en helt annan att bidra till något meningslöst.

Bensinpriset i förhållande till vad man tjänar är nog inte det som stör mest. Det som stör är att just vi måste ha så höga skatter på bensinen/diesel. 0.01 dollar per liter i Venezuela. 0.13 dollar per liter i Sudan och 0.29 i Iran. Storkonsumenterna såsom USA ligger på 0.83 dollar/liter och Ryssland 0.67. Kina och Indien ligger båda på 1.07 dollar/liter.

Att jämföra med Sverige på 1.81.

Är det verkligen någon som tror på att Sveriges bensinpriser (och skatter) verkligen gör någon skillnad globalt sett, eller är det bara ytterligare ett sätt att pungslå svenska skattebetalare så att staten kan bekosta feministiska knypplingskurser?

Världens mest sålda bil, år efter år, är F-150 om cirka 2.5 ton. Att vi i Sverige kör runt i minibilar behäftade med miljösjuka blodsbatterier och sparar en och annan droppe här och där gör inte någon som helst skillnad.

Och därmed är skatterna på drivmedel helt verkningslösa och inget annat än ytterligare ett sätt för staten att håva in våra pengar. 

.

#11t • Uppdaterat: 2019-05-10 08:05
saabnisse

@John2008, det märkliga är när man som du väger in vad man tjänar i Sverige och jämför med vissa andra länder.
Man jämför alltid bruttolön i Sverige och den är hög jämfört med många av de länder du räknar upp, men tyvärr betalar de flesta drivmedlet med sin nettolön och den är, när allt som är absolut nödvändigt för någorlunda hyfsad överlevnad, ganska låg!
Vi har ett väldigt högt drivmedelspris i Sverige!

#11u • Uppdaterat: 2019-05-10 08:07
Mr.Wheeler

Enligt SVT:s undersökning så är bensinen inte speciellt dyr i Sverige.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-mycket-kostar-bensinen-i-europa

#11v • Uppdaterat: 2019-05-10 08:21
Klarsynt

@hultarn

60% av soppapriset är skatt (och moms på skatten). Skatt som går rakt ner i statens tomma kistor, medan resten av världen gladeligen förbrukar de fåtal droppar vi möjligtvis sparar in.

.

#11w • Uppdaterat: 2019-05-10 08:25
hultarn

Som sagt: med hög inkomstskatt, högt skattetryck och världens högsta marginalskatt så blir bensinen dyr i Sverige. Den sjunkande kronan påverkar förstås också vårt bensinpris.

Lägg sedan till höjda fordonsskatter, 32% skatt på trafikförsäkringen, indirekt ökning av kostnaden med ett milavdrag som legat stilla i mer än 10 år...
Men, det är sånt som gärna "glöms bort" att ta hänsyn till i debatten när MP med vänner pratar om kostnader.

#11x • Uppdaterat: 2019-05-10 08:32
Cts-v

1972 kostade en liter bensin 0,96:- litern en GB sandwich 1:- 2018 kostade samma glass 17:- vad är problemet? Jag är så glad att man inte rör löneskatten för den kan man inte påverka.

#11y • Uppdaterat: 2019-05-10 08:38
Raphael

I Sverige gnälls det alltid över någonting, och i Sverige så får man inte vara glad och positiv. Man får inte vara nöjd, utan man måste gnälla för att bli accepterad. Detta har jag tagit upp många gånger i detta forum. Jag får t ex inte vara glad och nöjd för jag har en fransk bil, en bil som dessutom är snål på bränsle. I Sverige dominerar stora bilar med stora motorer, tunga tyngder och hög förbrukning. Dessutom håller inte svensken hastighetsgränserna. Och sen klagar svensken på priserna för bränslet.

Låt mig komma med ett smart tips: Byt till en mindre, lättare och snålare bil (gärna fransk :) ) och kör inte fortare än man får på vägen. Då ska ni se att bränslekostnaderna går ner.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.