Nästa artikel
Varannan tvättar bilen hemma
Nyheter

Varannan tvättar bilen hemma

Publicerad 18 april 2019 (uppdaterad 23 april 2019)
Trots att det är dåligt för miljön och i vissa fall förbjudet säger 50 procent av svenskarna att de någon gång under året tvättar bilen på uppfarten.
7 av 10 svenskar är medvetna om de negativa konsekvenserna för miljön av att rengöra bilen på hemmaplan. Ändå säger 50 procent att de minst en gång per år väljer att tvätta bilen på gatan, uppfarten eller gräsmattan.

Detta enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8. Undersökningen gjordes i februari 2019 med 1.012 svenska bilister runt om i landet. 

– Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag. De negativa följerna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8. 
 
Tips för tvätthallen
  • Om du skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts. 
  • Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den att virvla upp. 
  • Schampo är viktigt, men ”ju mer schampo desto bättre” är en gammal myt. Mest optimalt är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis 10 liter vatten. Tillräckligt för bilen och bra för plånboken och miljön. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-04-18 16:44
adzam

folk får tvätta var, när och hur dom vill.

#c • Uppdaterat: 2019-04-18 17:02
rattmuffen18

Det är bara skitsnack från OK/Q8 om att det skulle vara miljöfarligt att tvätta bilen hemma. I så fall säljer de själva miljöfarligt tvättmedel. De har ett alltför stort egenintresse i att göra den här undersökningen. Jag köper alltid miljövänligt tvättmedel och även miljövänlig avfettning, så då kan det inte vara farligt för miljön, annars skulle det väl inte heta miljövänligt och säljas av bl.a. OK/Q8. Mycket snack och liten verkstad. Det finns mycket farligare skit som reningsverken får ta hand om än det som kommer från en biltvätt med miljövänligt tvättmedel, t.ex. mediciner som vi pissar och skiter ut i toaletten. En biltvätt hemma blir oftast gödning för gräsmattan. En gång när oljebolaget fyllde olja så spillde de ut olja i blomrabatten. Den var stendöd i 2 år, men sen helt plötsligt så växer blommorna så det knakar just där de spillde ut oljan. Olja ombildas tydligen till gödning av naturen själv. Det är en myt att biltvätt hemma är skadligt för miljön. Det är mest miljömuppar utan körkort och bil som påstår det.

#d • Uppdaterat: 2019-04-18 17:31
Thommys

När det gäller rengöringsmedlen så är de miljömärkta var och varannat. Varken avfettning eller schampo av dessa gör skada i naturen. Dessutom är det små mängder som används. En kapsyl av schampo och avfettningen den avdunstar mycket snabbt.

#e • Uppdaterat: 2019-04-18 18:14
John2008

Rattmuffen18 #15: Är du medveten om att tvättvatten från gatan rinner ner i dagvattenbrunnarna och för det mesta helt orenat ut i närmaste vattendrag?

#f • Uppdaterat: 2019-04-18 19:47
1

Sabud. Din bil kommer inte i närheten av en verkningsgrad på 55 %, så den gamla pannan ska du inte klanka på.

#g • Uppdaterat: 2019-04-18 20:49
Bo Håkansson

Rattmuffen 18
Tvättmedlet må vara miljövänligt. Men tror du att skiten på och under bilen är det ? Tänk efter - före.

#h • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Skiten man tvättar bort har ju samlats upp från vägen där det annars också skulle rinna ut i vattendrag helt orenat och all skit som är på gatorna rinner ju oavsett med regnvattnet ut i vattendragen. Så vari ligger problemet ?

#i • Uppdaterat: 2019-04-19 01:33
Oomkullrunkelig

Det här packet skiter fullständigt i andra människor och miljön. Det tänker på SIG SJÄLVA och inget annat.

#j • Uppdaterat: 2019-04-19 04:17
Farbror Blå

De flesta använder olika typer av rengöringsmedel när de tvättar bilen som inte ska ut i vattendragen utan att först gå via reningsverken. Folk är tyvärr av naturen bekväma och vill vara så kostnadseffektiva som möjligt.
Att hävda att man kan lorta ner obehindrat bara för att det ändå lortas ner av andra är en typiskt mänsklig företeelse.
Tycker för övrigt det är beklagligt att det ska behöva vara kommunerna som beslutar när är otillåtet att tvätta bilen på gatan. Hade företeelsen varit lagstiftad så hade det varit enklare för poliser att rapportera otyget.

#k • Uppdaterat: 2019-04-19 06:47
stonebreaker

Men Sthlm kommun kan låta skitigt smält- och regnvatten från vägarna rinna ut i sjöarna (Drevviken), men samma skit är värre om det fastnat på bilen, förklara den logiken! Förbjud dubbdäck om asfalten är så giftig!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.