Nästa artikel
Toyota delar med sig av tusentals patent
Nyheter

Toyota delar med sig av tusentals patent

Publicerad 4 april 2019 (uppdaterad 4 april 2019)
Vill hjälpa till i utvecklingen av hybridbilar och släpper loss nära 24.000 patent från de senaste 20 åren.

Japanska biltillverkaren Toyota motiverar offentliggörandet av sina patent med att de vill skynda på spridningen av elektrifierade fordon världen över. Sedan tidigare är vissa av deras patent för vätgasbilar offentliga, den här gången delar de även med sig av sådant de vet om hybrider. Patenten rör bland annat elmotorer, och styrenheter. 

– Baserat på det höga antal förfrågningar vi får om fordonselektrifiering från företag som ser behovet i att popularisera hybriden och andra elektrifierade fordonstekniker, anser vi att det är läge för samarbete, säger Shigeki Terashi, styrelseordförande och chef för Toyota Motor Corporation.

Toyota ska också erbjuda support till de biltillverkare som vill använda sig av deras teknik, men den är inte gratis som patenten är, utan kommer att kosta pengar. 

Diskutera: Tror du att fler företag kommer att utveckla hybrider när de har tillgång till Toyotas patent?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-04-06 13:24
A.L

Nej det är möjligt. Det var menat som en metafor - även om det tydligen blev för subtilt.

Angående växthusgaserna är det vettigt att ta reda på fakta.

MVH AL

#w • Uppdaterat: 2019-04-06 23:03
A.L

Nu var det väl mest en fråga om vad som drivit fram de minskade utsläppen av koldioxid från svenska personbilstransporter. Och där är den storskaliga användningen av diesel förklaringen. Det är fakta. Hur ett alternativt trafikarbete bestående av Toyotahybrider skulle se ut och få för effekter har ingen undersökt. Det är och förblir en spekulation, dessutom utifrån kraftigt vinklade antaganden.

Att vidare koppla en diesel in i kupén enligt den metodik som du angav i #18 är ingen hälsokur, i alla fall inte om man gör det under tillräckligt lång tid. Att däremot göra samma procedur med en bensinbil -med eller utan hybriddrivlina - är en direkt dödlig operation. Förstår man inte skillnaden mellan vad som är dödligt på direkten och vad som kan påverka på längre sikt är det nog bättre att man ägnar sin tid åt att läsa in sig på området framför att lägga fram påståenden utan saklig grund. Det gäller f.ö dieseltruckar i gruvorna också, till och med de som det råkar stå Toyota på;-).. De har inte haft partikelfilter och då är de också långsiktigt hälsomässigt negativa. Samma operation med en bensindriven truck (om sådana hade funnits) ger dock också en omedelbar negativ effekt - förutom att det är cancerogent.

Att bilproduktion handlar om pengar är uppenbarligen en faktor som en del glömmer bort. Det är till och med en sådan nyhet att vissa väljer att både förneka fakta som att de -helt självpåtaget och med tveksam effekt - även iklär sig rollen att medelst trakasserier och rena ofredande"hjälpa" ett specifikt bilföretag att tjäna mer pengar. Varför en del väljer en sådan hållning är för mig en gåta och det lär dessutom vara kontraproduktivt. Men jag förstår ju å andra sidan inte allt.

Toyotas agerande handlar om affärer. Det finns inget annat syfte med även detta senaste tilltag. Varför det uppenbara motivet är svårt att acceptera ligger utanför mitt kompetensområde.

MVH AL

#x • Uppdaterat: 2019-04-07 10:36
A.L

Att Volkswagen sedan fuskade för att öka sin förmögenhet tror jag ingen har förnekat (vilken relevans det nu har i en tråd om Toyotas frilagda patent), lika lite som att Toyotas mörkläggning av olyckor i USAinte gjordes av andra skäl än att skydda företagets värden. Volkswagen gjorde nog ett av bilhistoriens största misstag när man genomförde programvaran och man har -med all rätt -fått betala dyrt för detta fusk. Om någon påstått något annat kan jag sedan inte svara för. Det får Blackk Knight (och övriga nick) fråga dem om.

Dock är inte fusk samma sak som att något är farligt. NOx i svensk trafikmiljö är inte farlig -även om det förekommer situationer där astmatiker kan uppleva besvär. Ö.h.t är NOx främst en markör för att andra komponenter ligger högt. Enskilt har det varit svårt att visa på några direkta samband och allra minst givet de koncentrationer som finns i svenska tätorter.

Här skiljer sig alltså NOx åt i jämförelse med andra utsläpp från vägtrafiken där man vid redan mycket låga nivåer har kunnat konstatera en förhöjd cancerrisk. WHO klassar därför detta ämne som ett av vägtrafikens allra mest cancerogena.

Varför man sitter och argumenterar för att ett sådant ämne skall öka i trafikmiljön är för mig en gåta - ja såvida man inte skriver just utifrån en personlig övertygelse. Bensinmotorer ökar nämligen förekomsten av både bensen och eten - bara som några konkreta exempel

Det handlar sedan inte om att lura folk utan om att redovisa fakta. Och den redogörelsen är enkel att verifiera genom att kolla i WHO;s databas, European Environment Agency (EEA), i SCB:s miljöräkenskaper, hos Karolinska Institutet, hos våra tekniska högskolor, hos trafikanalys, VTI, Trafikverket eller via Naturvårdsverket. Att dessa organ skulle fara med osanning enkom för att främja vissa syften tror jag är väl långsökt - det är väl mest miljöpartiets flagellant, Daniel Hellden, som ägnar sig åt sådant (jmfr senaste skandalen där han sparkar landets ledande trafikexperter från sina uppdrag enbart för att de kommer fram till fel slutsatser).

MVH AL

#y • Uppdaterat: 2019-04-08 12:43
Deeds

Blakk Knight har blivit förpassad från denna sida.
Att uppmana till självmord är inget som tas lätt på här!

#z • Uppdaterat: 2019-04-11 07:38
PREVIA

Kraven på allt mera bränslesnåla bilar har lett till att andelen dieselmodeller ökat, vilket märks inte minst här i Sverige. Under det gångna året har det varit flera uppmärksammade fall av kraftig smog över europeiska storstäder, mest påtagligt i Paris och London. Förutom höga mängder partiklar i luften har man också uppmätt oroväckande höga nivåer av kväveoxider, NOx, och forskarna har visat på ett samband med den höga andelen dieselbilar i trafiken.

Trots att den senaste, stränga avgasnormen Euro 6 fokuserar speciellt på NOx-utsläppen från dieselmotorer har EU-kommissionen fått rapporter om stora mätskillnader i stadstrafiken. I verkligheten verkar det som om dieselbilar släpper ut fyra–fem gånger över de gränsvärden som EU satt upp för NOx-utsläpp. Så höga nivåer av kväveoxider är inte hälsomässigt acceptabelt och kan leda till fler fall av lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt för tidig död för redan svaga människor.
https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20140822/eus-politiker-trotta-pa-branslebluffen-vill-skapa-ny-testnorm/
Toyota som säljer flest hybrider med bensinmotorer ligger bäst till när det gäller låga utsläpp.
https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20190410/har-ar-bilmarket-som-nastan-klarar-nya-utslappsreglerna-redan-nu/

#110 • Uppdaterat: 2019-05-01 15:17
A.L

Sverige har (generellt sett)som sagt inga problem med dålig luft.

Kopplingen till andra länder eller regioner (där orsaksambanden ser annorlunda ut) saknar relevans.

I Sverige bör vi därför fortsätta med diesel. Framförallt för att begränsa trafikarbetet med de hälsovårdliga bensinmotorerna (med eller utan hybriddrift)

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.