Nästa artikel
Bråk om miljözoner i samband med att trafikdirektör petas
Nyheter

Bråk om miljözoner i samband med att trafikdirektör petas

Publicerad 4 januari 2019 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Miljöförvaltningen och trafikkontoret ifrågasätter miljözoner i Stockholm, vilket har utlöst ett bråk med trafikborgarrådet.

Rapporten skulle presenterats för partierna i början av året, men läckte under julen ut i Dagens Industri. Rapporten säger att de miljözoner som är planerade, utöver Hornsgatan, inte behövs då man ändå kommer nå miljökvalitetsnormen 2022.

I samband med läckan skriver DI om anonyma källor som anklagar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för att försöka påverka rapporten, i samma veva fick också trafikdirektör Jonas Eliasson sparken - vilket Helldén enligt S-källor till både DN och DI ska ha krävt under förhandlingarna efter valet.

– När vi fått en dragning av rapporten ställde vi frågor om den när vi inte förstod. Det har man fått till att vi försöker påverka utredningen. Men det är min uppgift som ordförande i referensgruppen att förstå vad de presenterar, säger Daniel Helldén till DN

Helldén hävdar att S-källorna tar tillfälle att smutskasta honom efter att Miljöpartiet inte valt att samarbeta med S och att förhandlingarna aldrig var inne på såna detaljer. Skälet till att Eliasson fick sparken ska enligt Helldén inte heller varit rapporten. 

– Nej, rapporten presenterades efter att det var klart.  Det händer efter varje val att förvaltningschefer flyttas runt, det är inget ovanligt. Det handlar ju ofta om att dialogen inte fungerar smidigt mellan direktör och borgarråd. Men jag kan inte offentligt prata om skälen varför en anställd person lämnar sin tjänst. Det vore tjänstefel, fortsätter Helldén till DN.

Trafikförvaltningen och miljöförvaltningen står fortsatt bakom rapporten och dess beräkningar. Helldén hävdar att de gör fel analys och att rapporten inte nämner att "vi 2020 är skyldiga att införa miljözoner". Miljödirektör Gunnar Söderholm tror dock att detta handlar om något annat.

– Jag tror inte att det i grunden handlar om luftkvaliteten utan om bilar eller inte bilar. Om man vill minska antalet bilar finns det enklare sätt, som att höja trängselskatten, säger han.

Diskutera: Vad tycker du om miljözoner? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#12j • Uppdaterat: 2019-01-08 21:53
A.L

Vad bra John. Nu skrev du det rakt ut. Tack för det klargörandet. Tänk vad mycket tid vi hade sparat om du bara kunnat erkänna det från första början.

Nu när vi då arbetar mindre får vi alltså en krympande ekonomi och i slutändan mindre resurser att fördela. Levnadsstandarden sänks.

Frågan är bara om detta är vad Sveriges och världens befolkning vill?

Jag tror inte det.

MVH AL

#12k • Uppdaterat: 2019-01-08 22:07
John2008

Tror man på status quo, kan jag förstå om en utveckling mot en mer ekologiskt hållbar jord, känns omöjlig och jobbig. Ett tips är att läsa boken "Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv". Se https://www.naturskyddsforeningen.se/ett-hallbart-liv

#12l • Uppdaterat: 2019-01-08 22:12
Axa

Ivarsson
Nu är det ju inte frågan om Hellden utan snarare om att AL är självutnämnd expert ifråga om klimatåtgärder som kan det här bättre än både NCA och framför allt IPCC. Vilket är märkligt när han förlitar sig på trafikdirektören som expert.

Men AL får väl sitta och vara självgod på sitt håll så får vi andra förlita oss på de riktiga experterna.

#12m • Uppdaterat: 2019-01-08 22:16
A.L

John. Inte heller Naturskyddsföreningens skrift ger oss svar på frågan vem eller vilka som skall få det sämre I framtidens Sverige.

Redan idag kan vi konstatera en välfärdsförsämring kopplad till de orimliga transportpriserna.

Frågan är hur långt som flagellanterna är beredda att driva det hela och på vilkas ytterligare bekostnad?

Blir det gamla, sjuka och våra barn som skall bekosta framfarten?

MVH AL

#12n • Uppdaterat: 2019-01-08 22:23
Axa

Notarius
Verkligheten kommer ikapp när jordbruksmark torkar ut och det blir sämre grödor. Eller när skog brinner. Eller när havsnivån stiger och dränker kusterna. Då kan säkerligen prata om förbättrad livskvalitet och levnadsstandard.

#12o • Uppdaterat: 2019-01-08 22:26
Axa

Notarius
Verkligheten kommer ikapp när jordbruksmark torkar ut och det blir sämre grödor. Eller när skog brinner. Eller när havsnivån stiger och dränker kusterna. Då kan säkerligen prata om förbättrad livskvalitet och levnadsstandard.

#12p • Uppdaterat: 2019-01-08 22:49
A.L

Axa: Som hos alla personer som saknar grundläggande kompetens hemfaller du åt både personangrepp som ideologi.

Det du missar i din iver att föra en persondebatt är att åtgärder som inte är några åtgärder aldrig kan bli en investering. De blir istället en kostnad. Detta påpekas faktiskt också i IPCC:s egen analys, ja det finns till och med inskrivet i Naturvårdsverkets rapportflora över växthusgaser. Det är dessutom idag en realitet. Trots att vi aldrig haft fler klimat-"investeringar" och aldrig så höga skatter så ligger utsläppen av växthusagser på rekordnivåer. På 18- år har de globala fossila utsläppen ökat med nästan 30%. Förklaringen till det har jag redan gått igenom. Metoderna för att prissätta växthusgaser bygger på en modell som handlar om avgränsade system. Den är inte anpassad efter oljemarknaden eller för den delen de globala utsläppen. Det är därför som ingen kan räkna hem klimatinvesteringarna. Osäkerheterna blir helt enkelt på tok för stora och den där lokala utsläppsminskningen är just bara lokal och inte global som den behöver vara för att vara meningsfull.

Alltså: En investering måste motsvara en nytta som överstiger kapitalet plus diskonteringsräntan. Och detta går inte att visa annat än med betydande osäkerheter.

Läs alltså på istället för att förolämpa så kanske du lär dig något. Bara som ett tips i all välmening.

MVH AL

#12q • Uppdaterat: 2019-01-08 22:54
A.L

Notarius: Det är just den frågan jag har ställt till både John, Axa och de flesta av riksdagens olika politiker men utan att få annat än ideologiska svar.

Så brukar det bli när man inte kan svara, eller som i fallet Axa och John, inte förstår frågeställningen.

MVH AL

#12r • Uppdaterat: 2019-01-08 23:00
Apex

john2008

”Varför direkt såga Daniel Helldén (MP) när han faktiskt säger som det är”

För att han INTE säger som det är, att han hatar bilar och alla som kör bilar. Det han håller på med nu är dåliga ursäkter och mörkläggningar.

#12s • Uppdaterat: 2019-01-08 23:09
John2008

AL: Ekologiskt hållbar utveckling innefattar givetvis även social- och ekonomisk hållbarhet. Frågor på det?
För att förstå vad jag menar, läs på https://agenda2030delegationen.se/agenda-2030/om-agendan/

Lustig och på samma gång oroande när en del tror att bara för att vi har en kurs mot en mer ekologiskt hållbart samhälle, så betyder det "Inga mediciner, inga tandborstar, ingen tandkräm, ingen röntgen, i praktiken ingen sjukvård, inga bilar, inga tåg, ingen tunnelbana, tillbaka till vedkamin i huset, ingen elektricitet etc., etc., etc."

Svart-vitt tänkande i ett nötskal?!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.