Nästa artikel
Bilfrågan: Blir de inte arga?
Bilfrågan

Bilfrågan: Blir de inte arga?

Publicerad 15 augusti 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
När Vi Bilägare bedömde rostskyddet på Volvos nya 90-serie blev utlåtandet klart sämre än för konkurrenterna Mercedes och BMW. Illustration: Johan Isaksson.
”Hur brukar biltillverkarna reagera när ni testar deras bilar och hittar något som inte är bra?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur brukar biltillverkarna reagera när ni testar deras bilar och hittar något som inte är bra? Exempelvis när ni rosttestade Volvos nya 90-serie var betyget inte särskilt imponerande med tanke på att det är en ny svensk premiumbil. Betyget var dessutom mycket sämre än för dess närmaste konkurrenter. Mercedes E-klass och BMW 5-serie belönades med högsta betyg vardera. Hur har Volvo reagerat på detta?
Johan
 
Svar:
Det är klart att tillverkarna inte blir glada när vi kritiserar deras bilar, men sällan kastar de sig på telefonen för att skälla på oss. De har en professionell inställning till motorjournalister och respekterar våra omdömen, även om de inte gillar det vi skriver.
Volvo menar att rostskyddet på S/V90 är fullgott och inte sämre än konkurrenternas. Hur det står till med den saken får vi veta först om några år.
Marianne Sterner Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tror du om rostskyddet på Volvo S/V90?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Vidstige.
Hur ska VIB bli Sveriges bästa konsumentupplysning? Genom att presentera fejkade rostprognoser för japanska bilar??

#m • Uppdaterat: 2017-08-16 14:49
Roy J

Lasse J, vari ligger fejket?

#n • Uppdaterat: 2017-08-16 16:16
Vidstige

Lasse J, antingen ser man att VIBs prognoser stämmer dåligt eller så ser man inte det. Jag ser problemet, betygen stämmer inte, du ser inte det. För att nämna något, det skiljer rätt mycket mellan olika märken och modeller vad gäller japanskt i praktiken, ändå får i princip alla betyg 2. Och dom jobbar mycket med rostskydd, ändå är det betyg 2 och har nästan alltid varit betyg 2 sen man började med registret. När betygen inte längre stämmer så bryr sig inte heller tillverkarna om det.

#o • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Roy.
Det föreligger som jag ser det inget fejk avseende rostskyddsprognoserna. Har dock intrycket av att vissa skribenter gärna skulle se både 4 och 5 i prognosutfall för att stilla sina sinnen. Även om detta vore "fake news".

#p • Uppdaterat: 2017-08-16 17:51
Vidstige

Lasse J, absolut inte. Jag vill se riktiga betyg som stämmer bättre med verkligheten. I fallet japanska märken hade man ju kunna tänka sig att ge betyg 3 till en hel del numera. Man har förbättrat rostskyddet kraftigt under 00-talet hos märken som Honda och förlängt rostskyddsgarantier från 6 till 12 år. Honda är för övrigt ett märke som gör enormt driftsäkra bilar. Det enda man ser i nybilstesterna är att Honda har "dåligt" rostskydd (betyg 2 av 5), blir du sugen på köp då?

#q • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

I Sverige är såvitt jag känner till VIB den enda tidning som upprättar rostprognoser, vilket jag som sagt tycker är utmärkt. Tyska tidningen Auto Bild gör också en koll på rostskyddet vid sin tester. Där kör man vanligtvis tiotusen mil på två år, varefter man demonterar bilarna helt, kollar slitage och eventuella rostangrepp på kaross, i balkar och hålrum. På två år hinner det inte hända alltför mycket på rostfronten, men dom bilar man riktat kritik mot är genomgående japanska. Honda, Toyota, Lexus har drabbats av anmärkningar. Är man svag för konspirationsteorier finns det säkert mycket att jobba med för märkesfanatikerna.

#r • Uppdaterat: 2017-08-16 19:31
Vorwärts

Argast utav alla är Toyotaägarna.

#s • Uppdaterat: 2017-08-16 21:04
Vidstige

Lasse J, ja rostskyddsmedel fungerar hyggligt rent kosmetiskt dom första åren, sen försvinner medlen från bilen. Så kollar du efter några få år så ser bilar som har rostskyddsmedel pålagt bättre ut. Kollar man efter 8 år så ser du ingen skillnad. När Vi bilägare kollade på 8 år gamla VW Golf och Toyota Prius så såg inte (!) Golfen bättre ut. Dom blev mäkta förvånade på firman som sätter betygen. Kors i taket, sen hände ändå ingenting med betygen på nyare bilar.

#t • Uppdaterat: 2017-08-17 08:03
Vidstige

Badman, sluta med dina oneliners och personangrepp. Diskutera sak. V90 görs av Volvo, inte Toyota, Betyget är felaktigt även på den. Dom som köper V90 verkar inte heller oroa sig trots det dåliga betyget.

#u • Uppdaterat: 2017-08-17 08:15
Hackenbush

Badman börjar bli lite väl glad för personangrepp. Detta tolereras inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.