Allt om Opel

371 inlägg 0 nya

VD Dr Neumann öppnade Opel monter på bilsalongen i Genève
http://media.gm.com/media/de/de/opel/news.detail.html/content/Pages/news/de/de/2017/opel/03-07-opel-stand-geneva-motor-show.html

Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Lite kul att läsa N-iklas inlägg om tester. Nu har jag inte haft så många nyare Opel, men jag körde mycket Ford på 70- och 80-talet. Och det var ju lika illa i Sverige...

Jag minns Teknikens världs tester, där Saab och Volvo blev piskade i gren efter gren, men ändå så blev de vinnare.
T.ex. Granada var betydligt rymligare än 264, men det vändes till en nackdel. Det var ju närmare att veva ner passagerarrutan på Volvo... Att Granada hade elhissar nämndes inte..
Man kritiserade Granadas delade bakaxel, att den smiskade Volvo i kurvtagning berodde enbart på de speciella (TRX-)däcken...

Jaja, det var säkert likadant med Opel, konstant sämre än svenska bilar. Oavsett.

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Jo jo, det är bara att skratta åt biltesternas åsikter, det enda man kan gå på är siffror och inte heller de är alltid tillförlitliga.

Opel Senator krossade Volvo 760 en gång på punkt efter punkt på ett rent löjligt överlägset sätt, det var rent hån, ("vindbrus i Volvo vid 150 km/t men inte i Senator"...) slutresultatet var att Senator vann knappt med poängförhållandet 2-1 och en ursäkt att "nåja det är spelar ju ändå ingen roll så låt Senatorn vinna då".

Man kan vrida till precis vad som helst om man vill och de som skriver i tidningen har monopol på sanningen och kan vräka ur sig vad idioti som helst utan att behöva stå till svars för någonting.

En Volt eller Ampera 2012 vilket är samma sak, har nu gått 21 000 mil på batteri och ägaren säger att batterierna inte tappat någonting i effekt.
Eftersom Opel står för huvuddelen av tekniken och det tekniska arbetet med att skapa drivsystemet i Volt/Ampera så kan Opel ta åt sig äran för det.

Magiska batterier om ägaren kört 21000 på bara batteri och dom inte tappat någon effekt alls, vem är tillverkaren av batterierna i Opel Ampera?

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Vi skall inte tro på motorjournalister men vi skall tro på en enskild Opel-ägare ? Frågan är vilken kategori av dessa två som generellt sett är mest opartisk...

Tja en snabb och omedelbart lustig reflektion är ju att med det resonemanget blir inget Pi säger trovärdigt.
T.ex. att hans VW aldrig har krånglat och är så perfekt på alla sätt och vis, varför tro på vad en enskild VW ägare säger?
Kul att ifrågasätta andra men inte lika kul att bli ifrågasatt själv, skulle jag tro...

Själva battericellerna till även denna första Ampera är från LG, men allt annat som utgör batteripaketet är helt intern GM teknik.
Och minus cellerna tillverkades hela batteripaketet i en GM fabrik.

En orsak till att uppgiften blir trovärdig är att tekniken som styr och sköter batterierna är helt inriktad på att bevara batteriernas livslängd.
Ett absolut krav från Opel i utvecklingen, kvalitet före allt annat för att bevisa elbilens tillförlitlighet och övervinna tvivlet från marknaden.

De går inte att ladda till full effekt, inte att tömma helt, om bilen körs överdrivet sportigt med kraftig dränering av batterierna på kort tid, reduceras automatiskt effekten i elmotorerna för att bromsa förloppet.

I värme kyls batterierna med kylvätska och vid laddning värms de vid kyla upp på samma sätt och hela batteripaketet är klimatisolerat med en teknik som påminner om den i rymdfarkoster för att batterierna skall hålla en så konstant temperatur som möjligt hela tiden.

Denna avancerade teknik var en av orsakerna till att den var dyr, lite märkligt är det ju att människor inte vill betala för bra teknik.

Men det är väl den omtalade tron på källan som spökar igen, bara för att saken i fråga tillverkats av en källa med fel image så tror alla att det är skräp och vill inte betala.

Däremot köper man gladeligen sämre teknik från andra med bättre image.
TRO är ett otyg.

Det handlar inte om att tro utan precis som du själv förespråkar, kritiskt granska och ifrågasätta saker som man inte har kunskap om.
I min värld låter det konstigt att battericeller inte slits av kemisk utslitning även om man har bra teknik som sköter om dom. Precis som du säger N-iklas så spelar klimat och sätt att ladda batterierna på roll. Men även med detta så slits batterier, iallfall det jag lärt mig om batterier under mitt liv.
Men jag är ingen expert på batterier och är det så att Opel har hittat på något nytt sätt att köra på batterier i 21000 mil så ska dom självklart ha cred för det, det låter bara lite för bra i mina öron.

Och att gå till personlig attack på folk som ifrågasätter och undrar något om ditt favoritmärke säger väl allt om just din tro och bevisar väl precis det du skriver, tro är ett otyg.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Nja varför något låter för bra beror vanligen på att man normalt alltid agerar på ett visst sätt, detta ständigt upprepade "sätt" etablerar en uppfattning om att "det är på det här viset", eftersom man inte ser något annat så tror man att det är så saker och ting ligger till.

Om då någon plötsligt agerar annorlunda och gör på ett annat sätt än det alla andra gjort och genom denna ändring får ett självklart annat resultat, så vill man inte tro på det eftersom man har en ide om att det låter för bra och då är det självklart inte sant.

Det handlar om en synvilla orsakad av att människor är så fastklistrade i ett orörligt och förutfattat sätt att tänka och betrakta sin omvärld, nytänkande är praktiskt taget inte förekommande.

Så vill du med ovan inlägg få sagt att Opel kommit runt och löst problemet med att batterier slits? Dom har alltså uppfunnit ett sätt att ladda och underhålla batterier som gör att dom inte slits alls?
Isåfall så är det ju jättebra.

Jag hade ingen kunskap om att någon sådan teknik fanns, därför är det naturligt att vara nyfiken och kritiskt granska saker om man är intresserad av teknik och tekniska framsteg.

Men jag vill ändå vänta med att tro på det fullt ut, att en person på ett forum hävdar att en annan ägare kört 21000 mil på batteri utan att dessa batterier tappat något i effekt är inte tillräckligt för min del. Men säger inte med det att det inte är sant.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

hultarn wrote:
Lite kul att läsa N-iklas inlägg om tester. Nu har jag inte haft så många nyare Opel, men jag körde mycket Ford på 70- och 80-talet. Och det var ju lika illa i Sverige...
Jag minns Teknikens världs tester, där Saab och Volvo blev piskade i gren efter gren, men ändå så blev de vinnare.
T.ex. Granada var betydligt rymligare än 264, men det vändes till en nackdel. Det var ju närmare att veva ner passagerarrutan på Volvo... Att Granada hade elhissar nämndes inte..
Man kritiserade Granadas delade bakaxel, att den smiskade Volvo i kurvtagning berodde enbart på de speciella (TRX-)däcken...
Jaja, det var säkert likadant med Opel, konstant sämre än svenska bilar. Oavsett.

Så var det alltid hultarn i Teknikens Värld när de testade Volvo mot något annat så vann alltid Volvo av någon besynnlig anledning. Det gjorde att man inte hade förtroende för tidningen alla gånger. Och det gäller många ggr fortfarande. Se när Volvo kommer med nya modeller vad de skrivs upp av TV.

Tja om man bemödar sig med att göra en sak och sedan lyckas, så vad kan man annat göra än konstatera faktum?

Att andra inte prioriterar kvalitet utan t.ex. låga kostnader, eller hög vinst per tillverkad bil eller max prestanda, tja det är ju deras beslut och prioritering, som får följder...

"The evidence on hybrids is largely positive over the last 15 years, but there's less evidence for electric cars.

Now, however, we have a new data point: Erick Belmer's 2012 Chevrolet Volt range-extended electric car just crossed 300,000 miles last week.

"At 95,000 EV miles I have seen no significant degradation in my range. I always drive 100% EV. Next Monday will mark 4 consecutive years without using my range extender. I am always pushing the range in my Volt. If I was losing range, I would know. I can still get about the same range out of it as I did when I had 5 miles on the odometer back in December 2011. I do not baby it. Frequently I dip down to just a few miles of range left and drive around 1,800 EV miles per month. I do drive slower than most by mostly avoiding highway speeds, so maybe the slower discharge rate makes a difference. Funny thing is, my 100K warranty on the battery will expire when I have 99,860 EV miles. Unfortunately there will be no free upgrading of the battery for me as it is still perfect."

">> Current: Total Miles: 372,764 (Battery: 129,704; 34.8%)"

Men en svala gör ingen sommar, N-iklas. Det jag anförde var att man för det första inte kan dra långtgående slutsatser av ett enda fall och sen är du alltid väldigt fördömande mot de som inte tycker som du. F ö har jag tämligen lång erfarenhet av Li-baserade batterier (liksom batterier/ackumulatorer med annan kemi) och att påstå att dom är helt opåverkade efter lång användning syns för mig närmast omöjligt. Sen beror det på hur dom skötts och hur fordonets battery-management-system fungerar och är konfigurerat så man kan definitivt hålla nere "förslitningen" genom att bra övervaknings- och laddningsystem men helt opåverkat efter såpass lång användning är om inte omögligt så relativt osannolikt. Sen är det en annan sak att jag i egenskap av förespråkare för eldrivna fordon givetvis gärna ser positiva erfarenheter runt batteri-livslängd men detta låter nästan lite för bra för att vara sant. Och några direkta mätvärden redovisades ju faktiskt inte utan bara slutsatsen att han borde märkt om batteriet fått lägre kapacitet.

Det är bra att få erfarenheter från dom som kört elbil så långt, men som allltid så är det ju lätt att bli hemmablind,jag är själv miljöskadad efter att ha jobbat och kört Citroen länge kan inte tänka mig att köra annat än gashydraulisk fjädring,men ändå kan det ju vara bra om man kan erkänna svagheter på tex en elbil vars laddkablar pajat flera ggr som jag läst om någonstans.

hans.antnas

Allt ska strax bli lite klarare och förhoppningsvis rimligare, kritikerna drar lite för långtgående, snabba och polariserade slutsatser som vanligt.
Har bara annat att ta hand om för stunden.

En variant för att klara av garantitid och att man upplever att batterier håller längre är att ha mer batterikraft totalt och bara använda en bråkdel av det. På så sätt så används ju cellerna sparsamt. Man kanske skulle kunna se det som att Opel tagit i rejält och byggt med redundans för att klara garantitid och att batterierna ska hålla bilens längd.
Alternativet är ju att maximera användandet av alla batterierna i batteripacken för att få ut max räckvidd på batteri men på bekostnad av att livslängden blir kortare.

Nu spekulerar jag bara men det borde kunna vara ett sätt att kunna hålla det man lovar och att kunden upplever att batterikapaciteten inte försvagats.

Och kan du inte lägga ner med dina dryga självgoda kommentarer N-iklas, det tillför inget i diskussionen att förminska alla andra som inte tycker exakt som du.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Att inte plocka ut maximal kapacitet ur batterierna är nog standard för alla nyare applikationer med batterier inblandade - i alla fall där man gör av med mycket energi. Gissningsvis bryter man när nånstans runt 75--80 % av nominell kapacitet utnyttjats. Sen beror det lite på hur man mäter och bryter - säg att man har ett givet tröskelvärde motsvarande 75 % och om detta värde är statiskt så kommer man ju successivt att i verkligheten nyttja mer och mer av den tillgängliga kapaciteten men som användare märker man inte detta förrän tröskelvärdet passerats. Men rimligen borde man ha lite smartare sätt att mäta så att gränsen flyter med allteftersom acken blir sliten.
Och din sista kommentar i föregående inlägg skriver jag absolut under på, Benny.

"Och kan du inte lägga ner med dina dryga självgoda kommentarer N-iklas, det tillför inget i diskussionen att förminska alla andra som inte tycker exakt som du."

Det är bara ni som tolkar det så jag ser det som en högst väsentlig upplysning och ingenting annat.

Om något jag skrivit, överdrivs, missförstås och dras iväg långt bort i vinklingar och krokvägar som det aldrig var meningen att det skulle ta vägen.

För mig är detta en viktig upplysning som jag anser att ni bör ta del av eftersom det är högst relevant för ämnet och dess innehåll.

Om ni misstolkar det jag skriver så menar ni att det får jag inte upplysa er om?
För ni känner er förolämpade om ni misstolkar något?
För mig är det bara konstigt.

Att ni tolkar detta som "dryga självgoda kommentarer" är för mig helt omöjligt att förstå.
Så det är ingen ide att klaga på det för jag ser det inte alls på det sättet.

För mig är det en relevant upplysning som ni behöver ta del av för att förstå vad jag försöker säga er.
Er tolkning av mina relevanta upplysningar är för mig helt oriktig.

...och vad gav ditt senaste inlägg i den faktisk frågan om batterikapacitet, N-iklas ? Måste tyvärr säga att det mest var "ordbajsande" och snarare bekräftar Bennys påpekande ovan.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.