Nästa artikel
Avgift på tyska vägar – även för turister
Nyheter

Avgift på tyska vägar – även för turister

Publicerad 13 maj 2015 (uppdaterad 15 maj 2015)
Såväl Autobahn som landsvägar kan avgiftsbeläggas.
Kristdemokraterna i Tyskland föreslår nu att alla vägar i Tyskland ska bli avgiftsbelagda från och med första januari 2016.
Det är den nuvarande kristdemokratiske trafikministern Alexander Dobrindt som lagt fram förslaget på en allmän vägavgift. Om det röstas igenom ska avgiften även att gälla utländsk trafik.
 
Enligt Sveriges radio syftar avgifterna till att finansiera väginvesteringarna på ett rättvisare sätt. I det förslag som Alexander Dobrindt och hans parti nu lagt fram räknar de med att tio dagar på tyska vägar kostar 100 kronor och två månader 200 kronor. Det ska även finnas möjlighet att betala en årsavgift, den bestäms då efter biltyp. Betalningen kan ske via internet eller på bensinstationer.
 
Om förslaget röstas igenom börjar vägavgifterna gälla från och med första januari 2016. Men planerna har kritiserats, detta bland annat för att tyska bilister kommer undan de ökade kostnaderna genom att vägavgiften kompenseras med föreslagen sänkning av fordonsskatten.
 
Diskutera: Vad tycker du om det tyska föslaget?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Vägavgifter, snart också i Sverige får man förmoda...

När mp får upp ögonen på detta förslag så kommer de att kopiera det rakt av, frestelsen att beskatta bilisterna (cyklister, kollektivtrafikanter och fotgängare kommer att inkluderas så småningom) ytterligare lär bli för svår att motstå.

Här kan vi dock glömma en sänkning av fordonsskatten som kompensering...

#2 • Uppdaterat: 2015-05-13 17:16
Axelman

Tyskland är väl rena genomfartsleden för europeisk trafik till skillnad från sverige så en viss skillnad finns.

#3 • Uppdaterat: 2015-05-13 19:00
Focus

Det är endast tyska folkets motvilja att låta sitt fria körande styras av motorvägsavgifter som gjort att Tyskland inte har genomfört detta för länge sen. Länder som Frankrike, Schweiz och Italien bl.a. har haft det sedan länge. Man får kanske med detta beslut möjlighet att rensa upp alla de skitiga rastställe som finns längs Autobahn , vedervärdiga ställen där man får akta sig för att trampa i både hundars och folks skit och mycket annat. Tankställenas toaletter är ofta mycket svinaktigt skötta (eller ej) vilket kanske inte går att styra med motorvägsavgiften men kanske kan påverkas som i Frankrike där det knappast finns några dåligt skötta toaletter vare sig vid tankställen eller i övrigt.

#4 • Uppdaterat: 2015-05-13 19:03
Back3vagen

Inga stora avgifter i och för sig, men ändå "turistovänligt". Avgifter för transit trafik med gods kan jag förstå, men hur många tar bilen till södra Europa när flyget är så billigt?

#5 • Uppdaterat: 2015-05-14 09:24
senad.hamzic.33

och det ska man vara förvånad över,nästan alla tar ju avgifter på ett eller annat vis varför skulle inte tyskarna göra det,tag bara slovenien som ett exempel på den lilla sträckan man kör då man ska till kroatien tar de 15 euro och att köra 120 mil igenom tyskland ska vara gratis helt ologiskt,här ska man också införa vägslitage avgiften speciellt för de utländska lastbilar som sliter på vägarna och samt bidrar till med dålig konkurrens i transportbranschen,dessa kostnader ska inte läggas på oss bilister och seriösa företag som redan betalar skitmycket högt pris ,då ska man inte vara förvånad heller att det har blivit så dåligt underhåll i städerna och att det finns gropar överallt som förstör fordon,vi betalar ju bilskatt och förväntar oss att slippa sånt att byta delar pga detta kostar ju tusentals kronor,därför tycker jag att det är hög tid att ta betalt för det vsa införa en sådan avgift för dem som sliter på vägarna mest och det är utländska lastbilar som stannar här i månader har man konstaterat och inte som cabotage reglerna säger tre transporter under sjudagars period sen tillbaka var man kom ifrån .

#6 • Uppdaterat: 2015-05-16 17:58
duccedriver

Har du överhuvudtaget varit i tyskland, focus?....
Skitiga rastplatser och toaletter, i tyskland...?.....
Har aldrig upplevt en rastplats i tyskland som är i närheten så skitig som en svensk!
och toaletter på mackar osv är vanligtvis väldigt välskötta, något som inte är regel här heller.
Men en liten avgift är det värt att köra genom ett helt land, i spanien är motorvägsavgiften dyrare än bensinen......
Och frankrike inte mycket billigare!

#7 • Uppdaterat: 2015-05-16 22:21
Bortom

Avgiftsskyldigheten för personbilar är redan röstad.
Från 2016 ska även alla personbilar betala tysk motorvägsavgift. Inte mer än rätt... så länge deras vägnät är bättre än Tjeckiens eller Slovakiens skitdåliga motorvägar... där man får betala 160kr/mån för att få njurara förstörda.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-18 08:55
Hackenbush

Jag undrar ofta om folk i Sverige skitar ner toaletter på rastplatser på ren jävelskap eller om de verkligen är så orenliga och respektlösa för toaletter för allmänheten.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-18 09:25
duccedriver

Tror inte vi är så respektlösa, utan en konsekvens av dålig skötsel, blir att folk skiter i det, det syns ju inte att det var jag.......
Om 500 pers besöker toa mellan rengöringarna, kan den inte vara ren, finns ju folk med dåligt sikte, är den då ren när man kommer dit, kanske man tittar efter dropp innan man lämnar......
Bara en tanke!

.

#a • Uppdaterat: 2015-05-19 15:27
Focus

Duckedriver: Det är åtskilliga gånger jag kört genom Tyskland. I synnerhet de rastplatser som saknar Wc är det så illa med att man inte kan gå ur bilen utan att få folk- och djuskit på skorna. Tyvärr märks inte dessa med ens symbol. Men trivs man med det är det inga problem. Kan det möjligen ha blivit bättre det senaste året? Har mycket svårt att tro det. Jag har inte opponerat mot deras motorvägsavgift.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.