Nästa artikel
Provkörning: Opel Corsa 2014
Provkörning

Provkörning: Opel Corsa 2014

Publicerad 25 november 2014 (uppdaterad 26 november 2014)
Opel kan använda samma pressverktyg som tidigare eftersom gamla och nya Corsa har samma form.
Den trecylindriga enlitersmotorn imponerar i en bil som annars är lagom i det mesta, men Opel borde lägga säkerhetsribban högre.
Tidigare har den senaste säkerhetstekniken bara funnits i större och dyrare bilar, men system som bromsar automatiskt för att undvika eller mildra kollisioner börjar glädjande nog leta sig ned i storleksklasserna. Till exempel har nya Skoda Fabia autobroms som standard och Ford Fiesta har det sedan tidigare som tillval.

Tekniken kan vara vår tids största bilinnovation. Enligt Folksams forskning är autobroms lika livräddande som krockkuddar och antisladd.
Men alla tillverkare verkar inte ha fattat galoppen.
– Våra kunder vill ha full kontroll över bilen och bromsa själva, säger Andrew Marshall, informationsdirektör på Opel.
Med tanke på rönen om autobroms är den inställningen urbota dum eller bara en bortförklaring till att nya Corsa inte erbjuds med nödbroms.

Senaste generationen av Opels småbil är bekant i mångt och mycket, karosspanelerna är nya men formen och proportionerna är samma som tidigare. Istället för att utveckla en ny bil från grunden har Opel använt den gamla grundstrukturen. Under huven är nyheten en trecylindrig bensinturbo på 90 eller 115 hästar och det är en trevlig maskin, rapp och duktig på segdragning, vibrationsfri och relativt tyst, men förbrukningen sticker iväg långt över de deklarerade siffrorna om föraren inte är försiktig med gaspedalen. Motorn kombineras med en kortstegad manuell låda, automat finns bara till den äldre bensinaren på 1,4 liter.

Enligt Opel delar chassit inte en enda komponent med den utgående modellen och nog går nya Corsa fint på vägen, fjädringen är skruvad åt det lite mjukare hållet samtidigt som köregenskaperna är kompetenta. Styrningen är progressiv, det vill säga lättvevad i låg fart och hårdare i takt med att hastigheten ökar, med alert känsla.

När vi testar Corsa i en skarp undanmanöver tappar framhjulen greppet men antisladdsystemet går in hårt och får ned hastigheten på ett säkert sätt.
Finishen inuti bilen är högre än i föregångaren och mycket av hårdplasten är borta. Ända upp till Volkswagens nivå når dock inte Opel. Framstolarna  får godkänt komfortbetyg, även om lårstödet skulle kunna vara bättre, och första intrycket är att kupén är väl bullerisolerad.

Utrymmena är bra för en småbil, i baksätet finns hygglig plats för benen och väl tilltagen takhöjd, och en hel del bagage kan stuvas in under det dubbla lastgolvet. Opel skulle dock kunnat kosta på några enkla lastkrokar. Sammantaget känns nya Corsa måttlig i de flesta avseenden och ganska anonym, men det kanske är rätt recept för att locka bilköpare i landet lagom? Två frågetecken behöver dock rätas ut; i skrivande stund är priset inte spikat och bilen inte krocktestad av Euro NCAP.

Diskutera: Vad tycker du om nya Opel Corsa?
FAKTA Opel Corsa 1,0 ECOtec 115 hk

PRIS, FRÅN KR: Inte fastställt.
MODELL: Femdörrars halvkombi.
SÄLJSTART: Årsskiftet.
MÅTT, CM: L 402/B 175/H 148.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 199.
MOTOR: Rak tvärställd trecylindrig bensinturbo, volym 999 cm3, max effekt 115 hk (85 kW) vid 5 000–6 000 v/min, max vridmoment 170 Nm vid 1 800–4 500 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift, sexväxlad manuell låda.
PRESTANDA: Toppfart 195 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 10,3 s.
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,0 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 117 g/km.
KONKURRENTER: VW Polo, Skoda Fabia, Hyundai i20, Ford Fiesta,
Renault Clio, Peugeot 208, med flera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-11-27 22:20
N-iklas

Efter att ha räknat lite på de tyska modellerna kan jag meddela att en tysk bil motsvarande de svenska skulle kosta ca 135–136 000, vilket inkluderar några detaljer som de tyska bilarna med motsvarande utrustningspaket saknar.

Pengar är inte allt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.