Nästa artikel
Bilfågan: Nyttigt med tomgång?
Bilfrågan

Bilfågan: Nyttigt med tomgång?

Publicerad 18 november 2014 (uppdaterad 18 november 2014)
Är det bra för miljön att lämna sin dieselbil på tomgång? Vi bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Häromdagen stötte jag på två bilägare som båda två lät sina personbilsdieslar stå och gå på tomgång (det är för övrigt ett beteende som verkar bli vanligare) när de var inne på en mack och uträttade sina ärenden. Jag påpekade det olämpliga i att låta bilarna stå och gå med tanke på miljön, på att de som hävdar att bränslepriset är för lågt får vatten på sin kvarn samt att det även finns risk att bilarna stjäls och att ägarna då inte får ut nåt på försäkringen.

Naturligtvis blev båda irriterade över mitt påpekande och hävdade att en diesel mår bra av att stå och gå och att den då drar mindre bränsle än om de startas ideligen. Den ena, som var lastbilschaufför, menade att det var rent idioti att stänga av en diesel, just med tanke på miljön och bränsleförbrukningen. Båda menade att försäkringen naturligtvis täcker en eventuell stöld. Har de rätt?

Reinor Andersson

Svar:
Nej, dieselägarna har inte många rätt i sitt resonemang. Visserligen drar en personbilsdiesel väldigt lite bränsle på tomgång – det handlar om några deciliter i timmen – men är den avstängd drar den ju ingenting. Om det skulle gå åt mer bränsle när den startas än på tomgång skulle nog inte biltillverkarna förse sina moderna dieslar med stopp/startteknik – vilket bevisligen minskar förbrukningen i stadskörning.

Om en biltjuv skulle hitta en bil på tomgång och sticka med den, lär försäkringsbolaget inte bli så samarbetsvilligt. I försäkringsklausulerna finns något som heter aktsamhetskrav och för en bil innebär det att den ska vara låst och att nyckeln inte förvaras i anslutning till bilen. I Folksams regler står uttryckligen att ”försäkringen gäller inte om någon som har tillgång till fordonet använder det utan lov”. En olåst bil på tomgång kan ju sägas vara tillgänglig för vem som helst.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-11-18 17:31
BMW_4ME

Det är klart att du ska få böter för onödig tomgångskörning. En bil används för att transportera personer och gods. Om bilen står still ska motorn såklart vara avstängd.
Finns alldeles för många idioter som tomgångskör sina bilar. Och otyget med dieselvärmarna som står och spyr ut avgaser för att värma bilen är ju otroligt dum grej.

#c • Uppdaterat: 2014-11-18 18:28
S-E S

Tänk att denna fråga diskuterades i en annan tråd i denna tidning för någon dag sedan! Ont om diskussionsämnen?

#d • Uppdaterat: 2014-11-18 19:38
quattron

Volvo är ju stolta över sitt miljöprogram, massor av finesser som ska spara bränsle samt en supersnål ny 4cyl diesel. I andra änden marknadsför de på hemsidan(lite undanskymt)en för Sverige ny finess som standard, fjärrstart till automatväxlade bilar. i upp till 2x15minuter kan bilen stå och puttra på (tjänstebils)parkeringen, antingen för uppvärmning eller avkylning. Tilläggas kan att flertalet dieselbilar har bränslevärmare som standard, är det kallt kommer båda att jobba parallellt. Jag kan se denna parkering framför mej, många dieselmotorer på tomgång som då ger de skitigaste avgaserna, allt bara för att mänskligheten bara blir bekvämare och bekvämare. Har påpekat detta för Volvo PV´s miljöansvariga som hänvisar till lokala tomgångskörningsregler. Jo tjena..

#e • Uppdaterat: 2014-11-19 10:40
S-E S

328i, det bara verkar så för dig att dieselförare är konstiga. Orsaken är troligen att du använder alkohol för att framföra din bensinare?

#f • Uppdaterat: 2014-11-19 17:40
BMW_4ME

Jes, bränsledriven kupevärmare (bensin eller diesel) är otroligt korkat att använda för att värma kupen. Det måste du väl fatta?
Nej jag värmer inte bilen hemma med bensin eller diesel stillastående.

#g • Uppdaterat: 2014-11-19 21:33
Lason1

Min dieselbil drar mindre om jag låter den stå på tomgång vid snabba ärenden.
Exakt samma körstil och väder, och jag kom 92 mil på en tank om jag lät den stå på tomgång medans jag hämtade hämtpizzan eller köpte huvudvärsktabletter på macken t.ex, än om jag stänger av och startar igen.
Gör jag det kommer jag 86 mil. Dock inte en modern common-railmotor.

#h • Uppdaterat: 2014-11-19 21:55
John2008

Det ska tilläggas på Mariannes svar att tomgångskörning i mer än en minut är förbjuden inom tätort med detaljplan i de flesta kommuner och dessutom är det förbjudet på stationer som säljer bränsle.

#i • Uppdaterat: 2014-11-19 22:28
Pi

Lason1 - hur kan du avgöra vad som är mest effektivt under den typen av körning ? Det krävs nog en helt annan mätprecision och mätmetodik än att snacka om att låta bilen stå på tomgång när du hämtar din pizzakartong eller din medicin. Fast jag förutsätter nästan att du bara ville driva lite med oss.

#j • Uppdaterat: 2014-11-20 22:23
snabb95

Lason1 @ Har Du hört talas om start-stopp? Förutsätter att Du inte menar det du skriver.

#k • Uppdaterat: 2014-11-20 22:31
Lason1

Jag driver inte med någon. Jag brukar stänga av, men struntade i det en tank för att kolla skillnaden. Noterade även att den ger en viss bränsleupprikning även vid varmstart vilket medför ett mysigt svart sotmoln. En mekanisk pump är inte lika smart som ett modernt common-railsystem så kan ju vara en bidragande orsak.

Skulle givetvis behövts mer vetenskaplig mätning men det va resultatet i alla fall...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.