Nästa artikel
Drygt 15 kronor litern för bensinen i sommar
Nyheter

Drygt 15 kronor litern för bensinen i sommar

Publicerad 23 maj 2014 (uppdaterad 25 maj 2014)
Igår steg priset för 95-oktanig bensin hos de ledande bolagen till 14,88 kronor per liter. Ytterligare ökningar är dock att vänta inom kort.
– Hittills i år har det stigit ungefär 60 öre sedan den lägsta nivån i januari. Om man har tur så är det ett år då vi stannar här, har vi otur, ur bilistens synvinkel, kan det stiga ytterligare lika mycket till, säger Ulf Svahn som är vd för Svenska petroleum- och biodrivmedelsinstitutet (SPBI) till Sveriges radio.
 
SPBI tror att bensinpriset kan gå över 15 kronor i juli. Att priset höjs under sommaren är inget ovanligt, vi tankar helt enkelt  mer då än resten av året. Enligt Ulf Svahn är ökningen cirka 30 procent mot hur mycket bensin som går åt annars.
 
Men det kan bli ännu dyrare att tanka i år. Oron i det säkerhetspolitiska läget mellan Ryssland och Ukraina kan påverka oljemarknaden ytterligare, menar Göran Lindblå som är styrelseordförande i OKQ8 och som även han hördes i Sveriges radios inslag under morgonen.
 
Källa: Sveriges radio

Diskutera: Får ett bensinpris över 15 kronor per liter dig att ändra dina körvanor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-05-23 16:52
ENTJ1

Vart går alla hiskeliga skatteintäkter i sverige?
Slagfälten runtom i sverige kanske,vi måste höja skatterna runt alla fordon för att finansiera detta,solidaritet kallas det.
Försvar, skola ,infrastruktur,vård och omsorg har "vi"redan låtit gå under för att förse det onämnbara.
Låt oss fortsätta med ett V-förslag ,typ 1%enhet i höjd kommunalskatt,solidaritet?
för/till , vem/vad?
Så billig bensin vi har idag kommer snart vara ett glatt minne,men jag skattesmiter kanske med eldrift när jag fått nog.

#c • Uppdaterat: 2014-05-23 17:24
duccedriver

Leifer, tror du sverige består av endast fjollträsk?
Hur i h-e kan du påstå att dieseln är värst?
Det är att generalisera grovt, i städer med över 100000 invånare är det så, i resten av landet väger fördelarna över till dieselbilen.
Partiklarna är ett problem i närmiljön, inget som drabbar så hårt på landsbygden som i tätbefolkade områden, medan co är ett globalt problem, som drabbar oss alla.
Detsamma ser man i ditt bilval, som du försöker få bekräftelse för, med min körsträcka och typ av körning helt förkastligt, en prius drar för mycket om man inte idkar mycket stadskörning, för att vara ett bra miljöalternativ.
Faktiskt är en snål diesel bättre i mitt fall, eller gas!
Att få ner förbrukningen till hälften är winwin påstår du, 1. de flesta kör bilar som drar ca 0,8l/mil, försök få ner det till hälften utan att ta bort allt utrymme, något som många trots allt behöver 2. Om man trots allt lyckas, och köper en bil för säg 150000, är bränslebesparingen fn. i normalfallet 1500 mil och 0,4l/mil 9000 kronor/år, räcker inte på långa vägar till värdeminskningen!

#d • Uppdaterat: 2014-05-23 19:37
duccedriver

De som kör bilar som drar en liter och inte gör det för att de har råd med en dyr bil, har ofta inte råd med varken en 1,2tsi, eller en hsd.
Därför fortsätter de med sin 940 eller 850 tills den rasar........
Vad jag menar är att det finns andra styrmedel för att få nybilsköparna att göra bättre val.
Stavas subvention, se på Norge, dom lyckas bra med det.
Att höja skatter som drabbar alla är att sparka på den som redan ligger!
Att höja skatten brutalt specifikt för NYA ickemiljöbilar är ett annat sätt, men det är som att svära i kyrkan, det vore ett konkurrenshinder för vår kinesiska favoritbil, det är på xc-modellerna dom tjänar mest pengar!
Och visst kunde jag byta till en miljöbättre bil, men det skulle bli för dyrt, en halvliter tycker du, min cittra, miljöbil när den var ny 2001, drar 0,58, och har låg skatt, finns alltså ingen ekonomisk fördel att byta!
Och mitt körmönster går inte att ändra, kör motorcykel när det ska köras för skojs skull!

#e • Uppdaterat: 2014-05-23 22:30
duccedriver

Va e de för j-a orättvisa, jag får betala skatt för min el, menar du att leifer slipper det?
Jag är för att införa kilowattskatt på bromsningar med miljöbilar.
Hoppas pluskabeln brinner i priusen!

#f • Uppdaterat: 2014-05-24 02:01
Roger Skagerström

Det känns som att bensinen är redan så dyr så det gör inte så stor skillnad... Om den så skulle gå upp en krona litern unders sommarn är det runt 60 spänn per tank extra på typ 7-800 kr ... Som Jes_ var inne på - i kronor och ören blir det inte så stor skillnad ändå. För min egen del skulle det kanske bli en 50-100 kr i månaden extra. Finns garanterat de som har det så kärvt att det gör stor skillnad. Dock - arbetspendlar man, och på grund av det drabbas hårt av bensinprishöjningar, tjänar man förhoppningsvis så pass att de där hundralapparna inte gör så stor skillnad. Arbetspendlar man inte medels bil, eller är arbetslös etc, så kör man gissningsvis så pass lite med bilen att det ändå inte blir nån nämndvärd skillnad. Undantag finns förstås, men generellt sätt - de här öresjusteringarna hit och dit gör inte så mycket alls.

Skulle nån MP-smurfs våta dröm om 25 kr litern bli verklighet så blir det nog skillnad dock. Bensinstölderna lär öka framförallt...

#g • Uppdaterat: 2014-05-24 09:54
Hackenbush

Här håller jag med leifer lite, att försöka byta till en nyare mer bränslesnål bil är en bra ide. Man behöver ju inte köpa en helt ny utan en bättre begagnad och ändå få en snålare bil.
Jag har själv bytt till en ny bränslesnålare miljöklassad bil så både bränslekostnad och vägskatt har sjunkit rejält.
Visst kostar bilen en del men man måste ju byta ändå förr eller senare.

#h • Uppdaterat: 2014-05-24 10:51
Paddan 21

På min sista service för ca 600 mil sedan så bytte jag till lågfriktionsolja och tändstift platina med en smalare mittelektrod som skall klara 10000 mil och ge större gnista för bättre förbränning. Dessutom höjde jag trycket i däcken till 2,5 kilo. Jag har alltid skrivit av antalet mil mellan tankningarna och förbrukningen har sjunkit till ett medel på 0,78 från tidigare 0,8 liter/mil. Om bensinpriset är 15 kronor/liter så spar man 30 öre/mil. Så det blir svårt att göra något annat än att byta bil om priset skulle bli 20 kronor litern och hur mycket får man då för en törstig bil.

#i • Uppdaterat: 2014-05-24 14:03
Hackenbush

Har redigerat ett inlägg och raderat 2 inlägg.
Försök att hålla en god ton tack.

Moderator Hackenbush

#j • Uppdaterat: 2014-05-24 14:15
Hackenbush

Kraftigt höjda bränslepriser och skatter har vi inget behov av.
Jag tycker också att marknaden borde få bestämma priserna på drivmedel. Att höja priserna för att få folk att köra mindre med sin bil är nonsens, det är att få in skatter det handlar om och att tjäna mer pengar som i all annan kommersiell affärsverksamhet.

#k • Uppdaterat: 2014-05-24 14:28
Hackenbush

Tackar Kapten, härligt att få lite uppmuntran i min moderering som omväxling.
Får även en del hårda ord ibland men det får man väl ta som moderator.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.