Nästa artikel
Toyota modifierar startknapp
Nyheter

Toyota modifierar startknapp

Publicerad 9 januari 2013 (uppdaterad 9 januari 2013)
Av säkerhetsskäl har Toyota modifierat start-/stoppknappen i sina bilar. Tidigare tog det tre sekunder att slå av bilen i en nödsituation.

Många av Toyotas bilar har en start- och stoppknapp i stället för en traditionell nyckel. Nu har biltillverkaren modifierat knappen i alla bilar som har den så att bilarna kan stängas av eller startas om fortare, till exempel om de plötsligt skulle accelerera okontrollerat som Toyotas bilar anklagats för i USA.

Tidigare krävdes att knappen hölls inne i tre sekunder innan motorn stannade, nu räcker det med antingen två sekunder eller tre snabba tryck för att slå av bilen.

Modifieringen av startknapparna är nu färdig och alla Toyota och Lexus tillverkade efter augusti 2010 ska vara utrustade med den nya varianten.

Diskutera: Vad tycker du om att Toyota modifierar startknappen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-01-09 15:43
hultarn

Meph:
Nu är det ju så att det inte alls är alla bilar som har keyless, utan man måste istället köra in någon slags nyckel i panelen och sedan dessutom trycka på en knapp. Vad är poängen med det?

Extra kul blir de nya systemen när de strejkar och det sitter en plugg som inte går att få bort i nyckelhålet i dörren (Nissan) eller när det jättemoderna systemet inte släpper parkeringsbromsen (Volvo).

I båda fallen blir livet onödigt svårt...

#c • Uppdaterat: 2013-01-09 16:02
IngoS

Förlåt en fåkunnig fråga, men det ger ju alla kunniga på forumet åter tillfälle att glänsa. Behöver man hålla in knappen i 3 sekunder för att stänga av motorn i en Toyota i stillastående? Hur är det med alla andra bilar med modern motorelektronik? Min motor stannar momentant om bilen står stilla när jag trycker på knappen. Gäller 3-sekundersfördröjningen avstängning under färd? Då är det väl inte osannolikt att många andra moderna bilar också har det? Det blir i så fall ett framsteg att vinna 1-1½ sekund och Toyota blir en föregångare i säkerhet för en gångs skull.

#d • Uppdaterat: 2013-01-09 18:13
Roy J

SiggeNn, du måste ha ett synnerligen kort minne.
I din andra kommentar skriver du klart och tydligt att startknappar med plastlock är totalt livsfarliga - hur de nu kan vara det...

Håller med det saabnisse skriver och känner igen Hackenbushs upplevelse. Man behöver inte, eller kan ens, starta motorn när man ska bli bogserad, så det är lätt att rattlåset ligger i.

Det är av det skälet jag inte gärna stängt av motorn under färd. En vanlig, gammaldags nyckel sitter ofta i lite tokig vinkel halvt dold bakom ratten och det finns en risk att man får i rattlåset. Och inte går det särskilt fort att stänga av motorn.
I en Saab av rätt modell är det förstås avsevärt enklare och dessutom kan man inte låsa ratten.

Som Meph skriver så är nyckelfria system väldigt smidiga.
Men jag kan även hålla med hultarns första stycke. Honda Civic har ju en extra märklighet i att ha tändningsnyckeln på ena sidan om ratten och startknappen på den andra.

Jag kan inte riktigt se behovet av att ha en fördröjning för att motorn ska stanna.
Är knappen lite försänkt (som saabnisse skriver) eller försedd med ett lock (som Hackenbush skriver) så kan jag inte förstå hur man av misstag ska komma åt knappen. Startknappen har ju också alltid en avvikande utformning.

#e • Uppdaterat: 2013-01-09 19:38
Roy J

Jag tolkade det du skrev som riktat till Hackenbusch angående det han skrev.
Du invänder starkt mot ett lock över startknappen. Här borde alltså följt en liten förklaring, vilket den följande meningen, när man ser närmare på den, inte är. Den är ju snarare raka motsatsen.
Det hela avslutas med en gliring som jag nu inte vet vad den syftar på.

Så vad menar du egentligen?

#f • Uppdaterat: 2013-01-09 21:06
Mistro

Ja det är ju alltid trevligt när folk tänker innan de skriver och om de då hade otur då de tänkte så är det ju bra om de justerar detta i nästa kommentar istället för att idiotförklara folk och visa prov på fler tankar med samma oturliga innehåll.

Startknapp och nyckelfria system ser jag både nackdelar och fördelar med.
En del nycklar är omodernt långa och vassa att ha i fickan..Andra är ihopfällbara men har värdelöst dålig kvalite o.s.v... gemensamt är dock att dessa nycklar kostar multum att ersätta och om de går sönder så startar inte bilen.

Renault har nu länge envisats med sitt startkort som jag inte hann att bli vän med på 4 år ...tyvärr så var/är detta standard på Megane.
Man kunde lägga till typ 5000kr så behövde man inte stoppa in kortet i bilen innan start/stopp.
Riktigt bedrövligt var det om batteriet tog slut i kortet på Megane ll ( vet inte om det är ändrat än ) ...för då kom man knappt in i bilen.
Det finns ju inget synligt nyckellås på dörrarna men om man pillade av ett plastlock på förardörren så fanns det ett lås där som man kunde öppna med en dold nyckel i kortet.
Den som kom på detta skulle det vara skottpengar på,..för hur lätt var det att få av detta lock och hur såg det ut efteråt? ( särskilt kul blir det på vintern )

Även nya Clio har begåvats med detta unika nyckelkort så någon borde ju uppskatta det men tyvärr inte jag.

#g • Uppdaterat: 2013-01-09 21:17
enanders

Om jag krockar och motorn pumpar ut bensin i motorrummet i tre sekunder skulle jag inte hålla mig för skratt. "Ny" teknik som kan vara livsfarlig.
Rattlås, vad ska man ha det till när det inte går att stjäla en "modern"(?) bil (Peugeot årsm 2005) utan nyckel. Livsfarligt det med men kan däremot leda till skratt efteråt.

#h • Uppdaterat: 2013-01-09 21:21
enanders

Småbarn gillar knappar, tyvärr. Sätt en bild på något hemskt på knappen, typ skolvaktmästaren. (Tänker inte innan jag skriver, inte efter heller)

#i • Uppdaterat: 2013-01-09 21:32
FZR600R

Meph, ja djävlar i det vilket företag det är att plocka upp en nyckel ur fickan stoppa in den och vrida om.

#j • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Som sagt, det finns både för och nackdelar med startknapp men personligen tycker jag att ha både nyckel och knapp är överarbetat.

Det kunde dock varit värre...
Var det inte Peugeot som en gång i tiden hade en knappsats vid växelspaken där man skulle trycka in en fyrsiffrig kod för att kunna starta bilen?

#k • Uppdaterat: 2013-01-09 22:00
Raphael

Jag uppskattade Renaults lösning med nyckelkort och startknapp. Fungerade utmärkt. Kortet i kortläsaren och så ett tryck på knappen och bilen igång. Nu har jag en Citroën med vanlig nyckel, men saknar kortet ibland...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.