Nästa artikel
Minskad trafik efter trängselskatt
Nyheter

Minskad trafik efter trängselskatt

Publicerad 8 januari 2013 (uppdaterad 9 januari 2013)
Trängselskatt har införts i Göteborg och nu syns en tydlig minskning av trafiken. Här kan du läsa det du behöver veta om skatten.

Sedan den 1 januari 2013 måste du som förare av ett svenskregistrerat fordon betala trängselskatt då du passerar en betalstation i Göteborg.

Nu när en vecka har gått sedan införandet har Trafikverket studerat resultatet. Under de första tre vardagarna gjordes i genomsnitt 395 100 passager per dag genom stadens betalstationer under betaltid – en minskning med 24 procent jämfört med trafiksituationen innan trängselskatten. Erfarenheten från Stockholm är dock att trafiken minskar drastiskt från början och när en tid har gått ökar den igen.

Förutom att minska trafiken, och därmed buller och utsläpp, ska skatten bland annat medfinansiera det Västsvenska paketet, som är en infrastruktursatsning för totalt 34 miljarder kr. Där ingår bland annat bygget av en tågtunnel under Göteborg som beräknas kosta 20 miljarder kr.

Avgiften tas ut vardagar mellan 06.00 och 18.29. Däremot kostar det ingenting att passera betalstationerna på lördagar, helgdagar, dagar före helgdagar samt under hela juli månad. Din bil registreras automatiskt vid betalstationerna och varje passage in eller ut ur centrala Göteborg kostar 8, 13 eller 18 kr beroende på när du kör förbi.

I slutet av varje månad ska du få en avi från Transportstyrelsen i brevlådan. På avin är den föregående månadens passager samlade till ett skattebeslut. Det är du som ansvarar för att skatten betalas senast den sista vardagen i månaden efter aviseringsmånaden, även om du inte har fått någon avi. Betalar du inte i tid kommer snart en tilläggsavgift på 500 kr.

Diskutera: Vad tycker du om att trängselskatt införts i Göteborg?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-01-08 16:09
Hundter

Minskad trafik? Klart som 17! Man mäter på en söndag! Korkat i kubik! Varför ska man betala trängselskatt när man kör till Norge??? Noregborna betalar inget! Diskriminering?
Låt oss välja de politiker som vi förtjänar vid nästa val!!
VAKNA, gott folk! Vi betalar skatt, vägskatt, älgskatt osv.!!

#c • Uppdaterat: 2013-01-08 16:15
Pyndare

Irvor, har du inte fattat att du ska sitta med dagboken öppen i bilen och föra in betalstation, tidpunkt och belopp varje gång du passerar under dessa högteknologiska bågar?!!!
Du kan naturligvtis också trycka in det på din smarta telefon.

Skattelagstiftare (ytterst politiker) behöver inte vara verklighetsförankrade. De får sin pension i alla fall.

#d • Uppdaterat: 2013-01-08 19:07
Audi A5 SB

Jag är så lyckligt lottad att Trängselskatten bara är positiv för mig. Den kostar mig i princip inget (tjänstebil) och framkomligheten blir en dröm.

Jag är däremot emot "hela jävla skiten" som någon som gick bort nyss sa för länge sedan (Anders Carlberg). Anledningarna är:

1. Genomförandet var ett stort svek av utlovad direktdemokrati.
2. Många betalstationer är placerade på ett direkt provocerande sätt (bl.a. utmed E6 norr om Gbg).
3. Att gräva ner en Västlänk för ett belopp som sannolikt kommer att kosta över 30 miljarder är vansinne (historik på spruckna budgetar finns det gott om).
4. Ett vettigt alternativ till Västlänken för en kostnad (sannolikt) under 5 miljarder avfärdas med tystnad eller idiot-argument.

Ett djuplodande reportage skrivet av GP är mycket läsvärt. Om jag var politiker som varit med och klubbat "paketet", skulle jag skämmas.

#e • Uppdaterat: 2013-01-08 19:20
V8-Power

Hur vet dem att trafiken minskat, det är ju först nästa vecka som det är vettigt att jämföra.
Förra veckan var det en massa klämdagar och i måndags var många tvugna att vara hemma pga att dagis i väst har ngn slags utbildningsdag.

#f • Uppdaterat: 2013-01-08 19:21
KaptenOberkommando

AL: övervakning, registrering och smygagendor är kommunistiskt/socialistiskt så det förslår. Dessutom är staten just staten - oavsett på papperet statsskick.

#g • Uppdaterat: 2013-01-08 19:27
Audi A5 SB

junkers, trafiken var idag otroligt mycket reducerad, den var helt jämförbar med en "gles" klämdag.

#h • Uppdaterat: 2013-01-08 19:38
Pender

Kanske lite en skendebatt. De som är emot skatten saknar det fridfulla köandet på vägarna. Har ångest inför allt för snabbt inträdande fritid. Och de som gillar skatten, sätter värde på att få lite mer fritid. Och betalar gärna några kronor för den att den ska bli lite längre per dag.

#i • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

"övervakning, registrering och smygagendor" som Kapten uttrycker det, trodde jag var något som USA är experter på, och det landet var inte särskilt kommunistiskt/socialistisk sist jag kollade :-)

#j • Uppdaterat: 2013-01-08 20:04
Audi A5 SB

AL, jag skrev inte att införandet var odemokratiskt. Jag skrev: "Genomförandet var ett stort svek av utlovad direktdemokrati." Viss skillnad, eller hur?

#k • Uppdaterat: 2013-01-08 20:11
Hundter

MVH AL. Du tycks tro att ordrikedom legitimerar åtgärden! Att en x-tra och ytterligare skatt läggs på bilisterna får mig att tro att att någon vill stanna samhället! Och Dina inlägg bekräftar saken! Att belägga en riksväg med skatt borde anmälas till EU! Varför ska jag betala skatt för att åka från Malmö till Oslo bara därför att jag passerar Tingstadstunneln? Kan Du förklara det för mig, Du som vet! Men jag har vidarebefordrat tipset om skatt på riksväg till sossarna i Malmö och hoppas på skatt för alla som åker på E6:an vidare mot kontinenten!
!Trängselskatten" är ett pungslående mot bilisterna! Sen´kan Du säga vad Du vill! Som har 2 bilar! Varför? Är det bara dom rika som ska åka bil i fortsättningen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.