Nästa artikel
200 mil på en tank med Skoda Fabia
Nyheter

200 mil på en tank med Skoda Fabia

Publicerad 17 maj 2011 (uppdaterad 18 maj 2011)
Skoda Fabia GreenLine klarade 200 mil innan tanken med 45 liter diesel var tom. Det innebär en förbrukning på 0,22 liter/mil.

Den 10 maj startade en Skoda Fabia Greenline i österrikiska Reutte med sikte mot Danmark. Efter 2 006 kilometers körning var bilen tillbaka i Reutte, utan att tanka längs vägen.

Resan övervakades av International Police Motor Corporation, som också förseglade bränsletanken innan start. Den genomsnittliga förbrukningen stannade på 0,22 liter/mil, det för en bil som enligt den officiella deklarationen förbrukar 0,34 liter/mil.

GreenLine är Skodas snålteckning som i fallet Fabia betyder en trecylindrig, turboladdad 1,2-litersdiesel som ger 76 hästkrafter.

– Med en bränsleförbrukning långt under den angivna normen vill jag visa att varje förare, utöver biltillverkarna, kan bidra till att minska miljöförstöringen. Det börjar redan med små detaljer såsom rätt däcktryck, säger Gerhard Plattner.

Diskutera: Vad gör du för att minska din bils förbrukning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2011-05-18 15:27
McTar

adanersson: Jag kan faktiskt lova att den inte drar någon bensin alls. ;-)

#c • Uppdaterat: 2011-05-18 15:39
.nef

Karln kan inte ha toppat mer än 50km/h samt legat bakom en långtradare hela vägen. Alltså totalt orelevant test. Bara ett pr-trick från Skoda.

#d • Uppdaterat: 2011-05-22 10:38
Raymond K (ej verifierad)

Jag är nog mer imponerad av resan Top Gears Jeremy Clarkson gjorde från London till Edinburgh tor med en Audi A8 4.2 TDI på en tank.

#e • Uppdaterat: 2011-05-22 22:46
Pender

Blir alltid lika imponerad av snålkörare. I fikarum och på nätet. Alltså imponerad av hur optimistiska de är i sin förhoppning att nån ska tro dem. För egen del funderar jag mest över hur bilar i allmänhet drar så mycket mer än sin deklaration. Förutom en massa andra skäl, såsom motor anpassad till testkörcykel undrar jag om man fixar låg förbrukning:
1. Med renare bensin ( alltså utan etanol) resp. "renare" diesel.
2. Med körning på slät väg. (Jfr t.ex. att köra en MTB på grovmönstrat resp slätt däck. Ger många procent skillnad i enegiåtgång. Och svenska vägar är riktigt grovmönstrade.)

#f • Uppdaterat: 2012-11-15 20:19
LOA111

Jag har en Fabia 90hk diesel från 2011. Har kört 4000mil till slutet av veckan med bilen och jag kan bara säga att den är riktigt bra! Visserligen har jag bara kunnat köra 100mil på en tank,till Kalix, inte 200mil som det står ovan. Men jag är nöjd!
Fel på bilen som jag haft har varit att efter resan på snö/istäckta vägar till kalix, gick båda "flärparna" vid innerskärmen framför bakhjulet sönder! Förmodligen av is/modd som bildades och som sedan fick grussprut från vägen. Det tråkiga var att Volkswagen Sverige inte ville ta det som någon garantiärende eller på godwill. Det skulle jag får betala själv,bilen hade då rullat 250mil. Kontaktade säljaren på Skoda Västerås och fick till svar att det inte var några problem, bara komma in och boka tid så skulle han stå för kostnaden av två nya innerskärmar bak. Allt frid och fröjd!
Sen efter 700mil fick jag vibrationer i ratten både vid inbromsing och vid motorvägsfart. Fick till svar igen att det var för att jag bromsade när jag skulle parkera och lämnade bilen så över natten, så att det blev sättningar i skivorna. Bara att betala själv sade dem! Ännu en gång kontaktade jag säljaren som tyckte att det var beklagligt att Vw Sverige inte ville åta sig det, så han återigen fixade bytet av skivor fram,ny hjulinställning samt balansering av både sommarfälgarna och vinterfälgarna. Problemet löst! Och nu efter nästan 2 års ägande och 4000mil har det inte varit något som helst fel på bilen! Inte ett missljud eller klonkande! Super nöjd!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.