Nästa artikel
Vilken dragbil passar oss bäst?
Bilfrågan

Vilken dragbil passar oss bäst?

Publicerad 2024-02-05 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Vi står i begrepp att byta bil. Vi har en rätt stor husvagn och har hittills kört diesel. Nu funderar vi på om vi ska ha dieselhybrid, bensinhybrid eller ren diesel? Vi kör upp till 2 500 mil/år. Vi bor på landsbygden med fyra mil till stan, det vill säga Kalmar. Vi är pensionärer som jobbar. Hjälp oss i vår förvirring.

Görel Marne

Svar: Vi Bilägare gjorde faktiskt en jämförelse om hur en dieselbil (VW Tiguan), en bensinbil (VW Tiguan), en hybrid (Toyota RAV4) och en elbil (Tesla Model X) fungerar som dragbilar.

Släpet var ett flyttsläp med maxlast, vilket nådde en totalvikt på 1 500 kilo. Det var visserligen i nummer 11/2019 men jag tror att resultatet står sig, i alla fall vad gäller energiförbrukning.

Bilarna kördes samma rutt med och utan släp under noggrann koll av energiåtgång. Inte helt oväntat vann dieselbilen. Den ökade förbrukningen minst, med 62,5 procent. Hybriden ökade förbrukningen med 78,9 procent och elbilen med 88,1 procent, den senare dock med noll lokala fossila utsläpp. VW Tiguan med bensinmotor var faktiskt bara några få procentenheter sämre än samma modell med dieselmaskin, plus 64,4 procent.

Bensindrivna bilar har lägre fordonsskatt de tre första åren jämfört med diesel och anses inte lika belastande för miljön. Man slipper dessutom hälla i Adblue, vilket krävs i moderna dieselbilar och ibland medför krångel.

Det finns elbilar som klarar en hyfsad husvagn men generellt är bilarna dyrare och ger begränsad räckvidd. Ändå känns det avigt att inte rekommendera elbil. Så valet blir ändå ert – en avvägning mellan kostnader, räckvidd och miljöhänsyn.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-02-05 06:38 I varje fall inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.