Nästa artikel
Varför försvann navigationen i min Volkswagen?
Bilfrågan

Varför försvann navigationen i min Volkswagen?

Publicerad 1 december 2022 (uppdaterad 9 december 2022)
Möjligheten att använda gps-navigator i en Volkswagen Passat försvann plötsligt.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: I min Volkswagen Passat årsmodell 2012, med stora radion med gps/navigation, försvann plötsligt texten ”navigation” från klustret mellan varvräknaren och hastighetsmätaren. Där visas många rubriker för olika saker, men navigationen försvann alltså, liksom kompassen med mera.

Nu har verkstaden återställt bilen och nu visas gps-instrumenteringen korrekt. Stora ”radiodisplayen” återgick dock till en mer svart kulör i stället för silverfärgad. Återstår att se om bilen behåller detta korrekta läge.

Vad kan jag göra om felet återkommer? Verkstaden har inte debiterat någon kostnad.

Lennart P

Svar: Vi har varit i kontakt med Volkswagen Sverige som har låtit din verkstad hantera problemet som ett slags goodwill-ärende, eftersom de inte ställt som krav att göra en felsökning och reparation mot debitering.

Din bil är tio år gammal så du kan ju inte åberopa vare sig någon nybilsgaranti eller reparationsgaranti, eftersom man försökt lösa problemet kostnadsfritt. Det verkar som att elektroniken gör en egen funktionskontroll och att något då går fel. Vi har noterat att det finns problem med navigatorer och uppdateringar av kartor på bilar redan efter åtta–tio år. Kan vara svårt att rätta till om det inte räcker med en ”återställning” eller omprogrammering.

Erik Rönnblom

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.