Nästa artikel
Var finns ljusautomatiken i Toyota Yaris?
Bilfrågan

Var finns ljusautomatiken i Toyota Yaris?

Publicerad 2023-03-06 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag hittar verkligen inte funktionen automatiskt halvljus på min Toyota Yaris från 2017. Det finns inget sånt alternativ vad jag kan se. Det enda jag kan hitta är automatiskt helljus. När jag startar bilen är inga lampor på om jag inte aktivt sätter på varselljus eller halvljus. Hoppas ni kan hjälpa mig med detta, funktionen måste ju finnas?

LB 

Svar: Jag sökte upp manualen för din Yaris från 2017 och då förklarar man ljusomkopplingen så här:

  • Läge 1 (vilket utmärks som 0) = avstängd. Läge 2 (symbolen som visar små ljustecken framåt och bakåt) = främre positionsljus, bakljus, nummerskylt- och instrumentbelysning tända. 
  • Läge 3 (symbolen som visar halvljus framåt) = strålkastare
  • och all belysning ovan tänd.
  • ”I förekommande fall” finns ett läge 4, vilket din bil saknar, som på ljusspaken är utmärkt med texten ”Auto”. I det läget tänds och släcks strålkastare och främre positionsljus automatisk med startknappen i läge ”On” alternativt i tändningsläge.

Under rubriken ”Varselljus” finns också följande instruktion: ”För att din bil ska bli mer synlig för andra förare tänds varselljuset automatiskt när parkeringsbromsen lossas om motorn har startats. (Dessa ljus dämpas om strålkastarspaken används manuellt eller om bakljusen tänds av det automatiska helljussystemet.) Varselljus är inte avsedda för körning i mörker. Ljussensorn (i förekommande fall) fungerar eventuellt inte på rätt sätt om ett föremål placeras över sensorn eller framför den och kan då leda till störningar i den automatiska strålkastarfunktionen. Denna sensor sitter på vänster sida vid defrostermunstycket på förarens sida.”

Så om du startar motorn och drar åt handbromsen för att gå ut och kolla så lyser inte varselljusen. Ändringar på ljusvredet påverkar också ljuset. Det ska stå i läge 0. Om du inte får varselljuset att fungera – be din verkstad om hjälp.

Glöm inte att du själv måste välja halvljus (läge 3) i mörker, dålig sikt eller i tunnlar!

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2023-03-06 17:40 Tyvärr är så fallet. Har…
  • 2023-03-06 15:06 Har ägt en Toyota för länge…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.