Nästa artikel
Hur ställer jag in automatiskt halvljus?
Bilfrågan

Hur ställer jag in automatiskt halvljus?

Publicerad 22 november 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag undrar hur man en gång för alla ställer in automatik på halvljuset? Jag har läst i manualen för min Toyota Yaris Cross årsmodell 2022, men förstår inte.

Micke i Luleå 

Svar: Nej, förklaringen i manualen (på engelska) är kanske inte helt tydlig. Enligt den har du först ett läge ”Auto” som tänder huvudstrålkastare, DRL (dagsljusbelysning) och P-ljus automatiskt – det vill säga när motorn startas och parkeringsbromsen lossas, så mäter bilen via skymningssensorn om det räcker med DRL eller om halvljus behövs. Anser ljussensorn att det är tillräckligt dagsljus så tänds DRL-lampor och p-ljus fram, men inte bak (ej EU-krav). Vid mörker, som i tunnlar, tänds såväl halvljus som bakljus. 

Läge två är tända P-ljus, inget annat. Det är ett läge för stillastående vid mörker. Läge tre är tända huvudstrålkastare, med möjlighet att växla till helljus.

Auto-läge, eller om man har det fjärde läget med en cirkelsymbol (innebär DRL-ljus), är egentligen inte avsett för mörkerkörning. I vänster framkant av instrumentbrädan sitter den ljussensor som mäter vilket ljus som bilen ska ha i auto-läge. Auto betyder egentligen ett läge för dagsljusskörning, numera med halvljus vid svagt ljus.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 22 november 2023 Jag måste medge att jag hade…
  • 22 november 2023 Pi skrev: Guran - du har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.