Nästa artikel
Har Toyota Yaris autobroms?
Bilfrågan

Har Toyota Yaris autobroms?

Publicerad 22 juni 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har försökt testa om autobroms fungerar på min Toyota Yaris men jag har inte fått något respons när jag har provat olika avstånd. Har kontaktat återförsäljaren och Toyota centralt som säger att allt är OK utan att testa. Hur vet jag att systemet fungerar? 

Örjan Nygren 

Svar: Jag kollade bilens säkerhetsutrustning enligt Euro NCAP, där man får uppgifter för årsmodell 2017. Autobroms gentemot andra bilar är standard och fungerade enligt Euro NCAP i hastigheter upp till 80 km/tim, upp till 60 km/tim i stadstrafik. Det ansågs ha bra funktion vid testet. Men Toyota förbättrade autobromsen från och med årsmodell 2020. Det är ett nödbromssystem. Så det träder ju i funktion först när du inte bromsar, när du borde ha gjort det så att säga – med andra ord förhållandevis sent. När man testar sådana system gör man det mot mjuka hinder med rätt form, inte mot andra bilar. Normala förares impuls att ”nu måste jag bromsa” kommer, tack och lov, tidigare. Så systemet är svårt att testa i trafik och man bör inte göra det heller.

Toyota gick visserligen ut med en återkallelse i fjol gällande autobromsen för modellerna C-HR, Yaris och GR Yaris byggda under vissa datum 2020 och 2021. Problemet åtgärdades på verkstad utan kostnad för bilägaren. Din bil är tillverkad 2019 och berörs inte av återkallelsen. Autobroms-systemen är olika effektiva men har förbättrats under de senaste åren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.