Bild
Nästa artikel

Drog utan missbruk

Bilfrågan följer upp

"Frågan blir kontroversiell när medicinen dessutom består av en illegal drog för vilken det råder nolltolerans i samband med bilkörning."

I Bilfrågan behandlade vi nyligen ett viktigt ämne, nämligen medicinering och bilkörning. Frågan blir kontroversiell när medicinen dessutom består av en illegal drog för vilken det råder nolltolerans i samband med bilkörning. Frågeställaren undrar vad som kommer att hända om han, bakom ratten, blir kontrollerad av polisen.

Polisen gör sitt jobb och rapporterar honom naturligtvis. Vissa hävdar dessutom att han borde sluta köra bil helt.

Då det är Trafikstyrelsen som slutgiltigt prövar körkortsåterkallanden tog vi upp frågan även med dem. Överläkare Stina Stenback gav en mer nyanserad bild av saken och anser att om personen kan visa att han följt läkarens föreskrifter för medicinering, bör hans körkort inte återkallas.

Han får dock leva med risken att polisen tar det på platsen. Hur en domstol skulle döma är omöjligt att säga i förväg men det finns skäl att tro att om Transportstyrelsen friar borde även domstolen göra det.

Denna fråga är intressant därför att den belyser vår rätt att köra bil. Gör vi detta på ett ansvarsfullt sätt ska denna rätt inte godtyckligt tas ifrån oss.

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-09-06 13:24

Håller fullständigt med BD och särskilt det sista stycket, men där du säger, i näst sista stycket, att han får dock leva med att riskera att bli av med körkortet på plats anser jag är en miss i lagen och om det inte är uppenbart, dvs. att föraren är "märkbart" påverkad, att det är direkt kränkande och rättsvidrigt om så sker.

Vänligen :-)

#2
2011-09-06 22:35

Jag undrar om de doser det handlar om (vi pratar här inte om knark) ens märks vid en poliskontroll. Och om de gör det håller jag med balvin52: Då är det en lucka i lagen. Alltså ska människor som har sådan här medicin förses med ett typ "Körkortstillägg" som de måste ha med sig och visa upp för polisen, i vilket det framgår att de av läkare har ordinerats just denna medicin. Då ska polismannen låta mannen fortsätta med körkortet i behåll, men göra en rapportering i efterhand för att säkerställa att allt var i sin ordning och ingen bluff.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.