Nästa artikel
Bilfrågan: Vill serva bilen själv!
Bilfrågan

Bilfrågan: Vill serva bilen själv!

Publicerad 17 februari 2021
"Tycker dessutom att det är kul med meckeriet! Förstår att dagens moderna bilar är något annat än de från 1950-talet, men ett oljebyte är ett oljebyte!" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Har en fundering gällande bilfabrikanternas strikta regler: att har service ej gjorts gäller inga garantier! Kan man i dag anlita någon privat verkstad, eller måste även den vara auktoriserad? Jag är sedan 1959 bilägare, men dessutom teknikintresserad och på mina tidigare bilar har jag gjort service själv. Fördelen är att jag vet till 100 procent vad som gjorts. Man har ju i utförda undersökningar funnit ganska många verkstäder som har fuskat! Jag tycker dessutom att det är kul med meckeriet! Finns säkert fler som skulle vilja utföra delar av servicen själva. Förstår att dagens moderna bilar är något annat än de från 1950-talet, men ett oljebyte är ett oljebyte!
Gunnar Pettersson

Svar
Visst kan man anlita en allbilsverkstad som kan utföra service enligt tillverkarens krav. Men de flesta överlåter service, särskilt under garantitiden, till den auktoriserade verkstaden. Därefter sker nog en viss överflyttning. Men också vissa auktoriserade verkstäderna har ju infört billigare alternativ. Att kolla priser innan service eller reparation kan alltid löna sig. Men det gäller också att hålla koll på när eventuella tillägg ska utföras så att man inte missar viktiga byten som rekommenderas. Att sköta en modern bil helt själv har blivit allt svårare. Samtidigt är det intressant att uppdateringar numera kan göras av vissa tillverkare när bilen står parkerad hemma.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.