Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vilket körkort till husbilen?

Bilfrågan: Vilket körkort till husbilen?

Bilfrågan

"Jag har B-kort i dag och det tog jag 2003 vad gäller för mig?" Vi svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att köpa eller bygga om en buss till en husbuss och ville kolla vilket körkort jag måste ha, jag har B-kort i dag och det tog jag 2003 vad gäller för mig?
Björn Ronnefors
 
Svar:
Husbilar har en egen fordonsklass som heter personbil klass 2 (PB2) och de kan vara hur tunga som helst så länge de är utrustade och inregistrerade enligt särskilda normer. 
Om man tagit vanligt B-körkort innan 1/7 1996, och haft det i obruten följd, får man köra PB2 som väger över 3 500 kilo.
För dig, med ett senare utfärdat B-körkort, gäller att du får köra PB1 och PB2 med maximal totalvikt på 3 500 kilo.
Vill du bygga och köra ett tyngre fordon med maximal vikt 7 500 kg, finns nu klassen C-1 vilket så att säga är ett C-kort ”light”.
Mikael Galvér, Husbil & Husvagn 

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-10-04 15:51

Jäkla tur att jag har alla behörigheter - och på ett körkort från tidigt 1980-tal. Allt blir bara krångligare och krångligare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.