Nästa artikel
Bilfrågan: Varför syns inte fler Opel Zafira?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför syns inte fler Opel Zafira?

Publicerad 20 april 2015
Opel Zafira är inte den vanligaste MPV:n på våra vägar.
"Varför har Opel Zafira hamnat så i skymundan, det är ju utan vidare snack den snyggaste och bästa MPV:n på vägen?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
Fråga:
Varför har Opel Zafira hamnat så i skymundan, det är ju utan vidare snack den snyggaste och bästa MPV:n på vägen?
Kim Jansson
 
Svar:
Tja, smaken är ju olika och det var inte fler än 285 bilköpare som i fjol delade din förkärlek för Opel Zafira.
 
I registreringsstatistiken kom den på 131:a plats. Överhuvud taget är marknaden för sjusitsiga familjebussar inte särskilt stor.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Skulle du kunna tänka dig en sjusitsig bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-20 07:22
Hackenbush

Snygg? Nä..jag tycker fronten är hemsk, de så kallade "bumerangerna" gillar jag inte alls.
För övrigt så behöver jag ingen MPV nu så det skulle vara onödigt att köpa en stor klossig bil bara för skojs skull.
(detta är min personliga syn på bilen, vad andra tycker vet jag inte (kände mig tvungen att lägga till detta))

#2 • Uppdaterat: 2015-04-20 08:31
johafor

Eftersom GM äger opel kanske det är ett ställningstagande att inte köpa den? GM lade ner SAAB och lät inte ens de nya ägarna få rätten att producera bilarna. Jag skulle inte köpa nåt från GM av den anledningen. Det gör dem säkert inget, de är ju den tredje största biltillverkaren iaf, men om det är många som resonerar som jag så kanske det svider lite åtminstone.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-20 11:12
Irvor

Jag tycker Citroen C4 Picasso är ännu snyggare.
Den är inte heller så vanlig här i landet.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-20 11:27
Axelman

1. Gillar inte Opel
2. Zafira är ful

#5 • Uppdaterat: 2015-04-20 11:43
Roger Skagerström

Opel har väl alltid levt i skymundan, oavsett modell har de iallafall i modern tid sålt sämre än förtjänat. Skulle väl vara Astra som faktiskt håller lite volym, häromkring iallafall var förra (kantiga) Astran skitvanlig. Kan ju vara en bra lokal handlare med ifs.

Vet inte om nuvarande Zafiran är så spännande designmässigt men jag minns med glädje gamla Zafira OPC. Satan va snygg!

#6 • Uppdaterat: 2015-04-20 15:15
Lars58

Håller med Roger. Oförtjänt dålig försäljning för Opel i allmänhet i Sverige. En kvarstående effekt av att Opel under 20 år hamnade längst in i Saab hallarna?
Sen är ju smaken olika men Zafira Tourer tycker iaf jag är en av de snyggaste i MPV klassen.
Skulle kunna tänka mig en sån vid nästa byte, inte för att jag behöver utrymmena eller flexibliteten utan för det bekväma insteget.

#7 • Uppdaterat: 2015-04-20 15:56
trasten

Drt är väl 6-7 år sen Opel fick en egen generalagent. Det är kanske dags att sluta skylla dåliga försäljningssiffror på Saab!

#8 • Uppdaterat: 2015-04-20 17:23
hullsjön

Det har mycket att göra med att i Sverige vet inte motorjournalisterna att Opel är väldigt stor i Europa och även ligger i topp i kvalités mätningarna. Jag tycker Opel har en mycket hög kvalité standard som inte många andra bilar har. Opels generalagent finns de? Har inte sett att märket marknadsförts någonting alls.
Ser sällan att de är med i någon test i t ex Vi bilägare, nej här har man fått för sig att Opel var den som avvecklade Saab och då ska vi Svenskar minsann inte köpa Opel. Men det är ju så att ägaren kommer från Usa och de skiter väl i Europa, de skulle förmodligen även lagt ner Opel också om inte Tyskarna sa stopp.

#9 • Uppdaterat: 2015-04-20 17:50
Lars58

Nu är det ju inte 6-7 år sen Opel fick en egen generalagent. Mûller tog över Saab 2010 så man har väl snarare haft en 4-5 år på sig att bygga en ny organisation i Sverige. Så min undran (inte påstående) är om inte 20år i skamvrån i Saab hallarna och efterföljande år med hatkampanjer om att GM/Opel dödat Saab fortfarande kan påverka försäljningen negativt?
(se tex inlägg #2...)

#a • Uppdaterat: 2015-04-20 19:50
Optimus

Kvalitetsmässigt tillhör Opel de bästa idag, sämre var det förr( länge sedan). Har ägt och äger fortfarande några Oplar, har inte haft några bekymmer alls faktiskt. Tror att det fortfarande hänger kvar en gammal syn på Opel hos många människor, svår att tvätta bort. Generalagenten är ju inte direkt aktiv på marknaden, de syns ej överhuvudtaget. Att Zafira sedan inte är världens snyggaste MPV spelar väl in, i och för sig har jag svårt att komma på någon annan MPV som är snygg. De säljs väl inte på sitt utseende, snarare på sin funktionalitet. Har tidigare själv ägt ett par stycken MPV, då var jag sugen på den gamla Zafiran i OPC utförandet. Det var grejer det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.