Nästa artikel
Bilfrågan: Varför så kallt i Toyota RAV4?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför så kallt i Toyota RAV4?

Publicerad 9 juli 2021
"Man tycker att en bil som säljs i Norden borde vara anpassad för nordiska förhållanden!" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Toyota RAV4 laddhybrid och har i vinter erfarit hur usel kupévärmen är. Haft dygn med ned till -25 grader då man tvingats köra med bensinmotorn inkopplad hela tiden och även med denna är värmen skral. Är ju inte miljövänligt precis. Finns inget fel enligt återförsäljaren och någon lösning på problemet har inte presenterats. Man tycker att en bil som säljs i Norden borde vara anpassad för nordiska förhållanden! Har ni erfarenhet av flera med liknande problem?
Ulf Wahllöf

Svar:
Jag kollade med Vi Bilägares testlag som jämförde RAV4 mot Kia och Seat i mars 2021. Men tyvärr var det inte särskilt kallt. Däremot har testlaget noterat att det kan kännas lite kylslaget i Kia Optima Plug-in vintertid. Den saknar elektrisk värmepump, varför bensinmotorn måste köras för att hålla kupén varm. Och då har det ändå inte varit så kallt som minus 25 grader. RAV4 är så vitt jag känner till utrustad med värmepump och vid ett tidigare klagomål mot värmen blev rådet från Toyota att man ska välja hybridläge för att motorn ska stötta värmepumpen. Det tycks inte räcka till. Vid så låga temperaturer kan ju dagens moderna bensin- och dieselbilar också ha svårt att klara kupevärmen, varför de ofta har bränslevärmare som stöttar. Problemet aktualiserar att sträng kyla kan ge problem för miljöbilar. Då kan laddhybridens fördelar bli en nackdel när värmesystemet inte räcker till.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 15 juli 2021 mso 1000 skrev: Okey Guran. …
  • 15 juli 2021 Just nu är det väl inte så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.