Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Varför låser bilen upp sig själv?

Bilfrågan: Varför låser bilen upp sig själv?

Bilfrågan

"Dörrlåsen på min dotters Ford Focus kan låsa upp sig själva. Hur är det möjligt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Dottern köpte förra sommaren en mycket trevlig bil. En Ford Focus -05 som inte gått så långt. Så långt allt väl, men nu i vinter har det varit problem med dörrlåset. Bilen står ute på parkering.

Det som inträffat vid en del tillfällen är att dörrlåsen öppnar och/eller stänger sig. När de kört bilen har dörrlåsen gått igen och sedan öppnat sig. När man ibland låser bilen har den gått upp efter cirka tio sekunder. De har också kommit ut och funnit bilen upplåst.

Det är irriterande givetvis. Bilen lämnades in på Fordverkstaden men de hittade inget fel. Är det ett vanligt fenomen? Vad kan det vara för fel? Vad kan man göra för att förebygga fenomenet?

Kalle

SVAR:
Det är alltid svårt att kommentera ett enskilt fall – speciellt när man inte fått se bilen. Det låter dock i våra öron som att felet kan bero på för dålig smörjning i låsen. Den främsta orsaken till detta är oftast att bilen har tvättats mycket i maskintvätt eller med högtryckstvätt, och det kan resultera i att nödvändigt fett/smörjning försvinner med tiden.

Lösningen är således att man smörjer upp låsen med en silikonspray, och i några liknande fall så har det fungerat utmärkt utan några ytterligare problem.

Ola Norberg, Ford Motor Company

Diskutera: Har du haft samma eller liknande problem?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2010-12-17 08:34

Är låset fjärrstyrt?
I så fall kan man ju prova med att ta ur batteriet ur nyckeln då man låst bilen och se om låset går upp ändå.
Sedan kan man ju prova med att sätta i ett nytt batteri också om det inte redan är gjort.

#2
Jonas S
2010-12-17 08:44

Oftast är det låskistan som krånglar...ganska vanligt fel på fordbilar.

#3
2010-12-17 08:59

Jo, du har nog rätt, men bilen har ju varit inne på en Fordverkstad och de hittade ju inget fel och det skulle de väl ha gjort om det är ett vanligt fel?

Men det kanske vore ide att anlita en annan verkstad.

#4
Albino
2010-12-17 10:34

Hade likadant problem på en Peugeot 307. Det var låskistan som var trasig och byttes ut.

#5
Sällan krångligt
2010-12-17 15:22

Vanligt fenomen (inte bara Ford) om någon låscylinder inte kan låsas, ibland pga att en dörr inte är stängd ordentligt, ibland på att det frusit eller kärvar.

#6
Lars-Olof Svedberg
2010-12-17 16:19

Jag har upplevt exakt samma sak med en MB V230 Van. Det blev till och med så att samtliga motorer i låssystemet till slut brände sönder, efter långvarig upplåsning/låsning under en natt. Flera stora MB-specialister misslyckades hitta något fel, dock visade det sig till slut vara ett jordfel någonstans i el-systemet (en skavd kabel / = Mercedeskvalité??/).

Många tusenlappar flög sin kos under felsökning och onödiga / misslyckade reparationer ......

#7
Stefan Svärd
2010-12-17 17:12

Kör själv en Ford Mondeo av 2006 års modell. På den har låsen krånglat/betett sig konstigt på grund av att fukt letar sig in vid ellåset på bakluckan. Knapparna för ellåset sitter under ett gummihölje som man trycker på när man ska öppna luckan. Lärde mig att undvika högtryck på detta område, men efter några år fick det ändå åtgärdas på verkstad.

#8
Andreas R
2010-12-17 23:15

Hade detta fel (bland andra) på min Passat. Detta fel var dock inget jämfört med rutor som slumpmässigt vevade ner sig själva. Jättekul när det sker mitt i natten och det regnar..

#9
4 WD så klart...
2010-12-21 00:30

man får vad man betalar för så e de ..tyvärr..

#10
gunnar44
2010-12-22 12:27

Om låsem kärvar borde ju centrallåsningen låsa upp bilen omedelbart och inte efter 10 sek. Sedan är det ju lätt hänt att man trycker ner någon knapp på nyckenln när man stoppar nyckeln i fickan. Låser den uppav sig självt är det något lurt, och borde synas vid en diagnos om Ford nu har behagat lägga in styrsystemet för centrallåssningen i sökmotorn, som andra bilfabrikanter gjort..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.