Nästa artikel
Bilfrågan: Varför läcker dotterns Fabia?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför läcker dotterns Fabia?

Publicerad 15 april 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställarens dotter har problem med fukt i sin Skoda Fabia från 2006.
”På ett oförklarligt sätt är det fukt-vatten på golvet i baksätet, på båda sidor om tunneln. Var finns läckan?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min dotter har en Skoda Fabia från 2006. På ett oförklarligt sätt är det fukt-vatten på golvet i baksätet, på båda sidor om tunneln. Vi kan inte förstå var det kommer från. Det har inte regnat in i bilen. Var finns läckan?
Kjell S
 
Svar:
Den första generationens Fabia, som tillverkades mellan 2001 och 2006, kunde ha otäta bakdörrar. Auktoriserade verkstäder har en rutin för hur läckaget ska tätas och upp till sex år från det bilarna levererades till kund har Skoda tagit reparationen som ett goodwill-ärende och hjälpt till med finansieringen. Men vilken hjälp Fabiaägarna har kunnat få handlar förstås också om bilens ålder, mätarställning, servicehistoria och allmänna skick. Det är tveksamt om du kan räkna med någon hjälp för din tio år gamla Fabia, men fråga hos en auktoriserad Skodaverkstad.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du haft problem med fukt i din bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-15 09:39
adzam

Åk till skoda

#2 • Uppdaterat: 2016-04-15 10:04
Mikael Dahlbacka

Hellre en Fabia som läcker än en Yaris som välter..

#3 • Uppdaterat: 2016-04-15 10:34
Deeds

"Hellre en Fabia som läcker än en Yaris som välter.."

Tveksamt.. Kör man som folk så skulle jag välja Yarsen framför mögeldoft.

#4 • Uppdaterat: 2016-04-15 10:36
Styggavargen

Detta med inträngande fukt var vanligt på dessa årsmodeller både för Fabia och Octavia. Fast jag har bara hört om att det varit i framme i kupén. Typ framme passagerare sidan.

#5 • Uppdaterat: 2016-04-15 11:04
BBT6

Skulle jag köpa en ny bil i den klassen så skulle jag välja en Fabia, tveklöst. Begagnat, nja, nej, då väljer jag nog en Yaris eller en liten Mazda trots sämre komfort ( ur min synvinkel, alla behöver inte tycka lika). Men frågan var om jag haft problem med fukt i min bil och det har jag, men inte med någon nyare årsmodell. Hade problem med en Sierra som läckte runt bakrutan, men det fixade glasmästaren. Och en Renault 5 som alltid var våt invändigt av kondens, värmen och ventilationen klarade inte den svensak hösten och vintern så på våren fick man lyfta ur stolar och mattor och torka bilen invändigt...

#6 • Uppdaterat: 2016-04-15 12:47
Erik Rönnblom

Det är inte helt ovanligt att "fågelbadet" i framkant av motorhuven där friskluften tas in, sätts igen av löv och annat skräp varpå regnvatten i stället följer luftkanalerna in i kupe'n och rinner ut på golvet fram eller bak.

#7 • Uppdaterat: 2016-04-15 12:56
Reverend Benny

Det verkar vara ett vanligt fel på Fabia MK1 och lösningen som ViB ger finns det mkt skrivet i forum om.

Är frågeställaren lite händig och vill spara några kronor så har dom en liten workaround i denna video.
https://www.youtube.com/watch?v=7Km9Hi6P1bU

Alternativt så kan man ju visa det för närmaste bilverkstad så fixar dom det säkerligen relativt snabbt.

Ett tips är att även kolla servicebook och gamla kvitton för att se om detta är bytt. Om så är fallet så kanske det är något annat fel.

#8 • Uppdaterat: 2016-04-15 13:38
VW Polo 2012

Skoda Superb har ju Paraplyfack i dörrarna. Så varför inte ha gummistövlar i dörrarna till Skoda Fabia :)

#9 • Uppdaterat: 2016-04-15 14:54
Styggavargen

Erik Rönnblom, din förklaring låter bra. Man skall nog kontrollera att man inte får in vattnet den vägen. Har för mig att Skoda fixar detta på "goodwill" om man kör in till verkstaden. Det borde inte vara ett allt för svårt problem att åtgärda, med stängd eller öppen plånbok. Det bästa vore så klart att Skoda tog detta ur egen plånbok och åtgärdar problemet, det vinner man mycket på. Allt kan inte räknas i pengar.

#a • Uppdaterat: 2016-04-15 16:23
Oomkullrunkelig

Felet kan vara att kondensvatten från ac-anläggningen stannar i kupén och inte leds ut. Jag hade det felet (bland många andra...) på en Renault jag ägde (men snabbt sålde). Hela bilen var möglig och luktade illa. Det blir aldrig mer en fransk bil för min del.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.