Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Varför instruktion om något jag inte har?

Bilfrågan: Varför instruktion om något jag inte har?

Bilfrågan

”Varför finns instruktioner om Safe Lock när det inte finns i min Karoq?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
I manualen beskrivs hur Safe Lock avaktiveras i min Skoda Karoq, men den är inte aktiverad. Auktoriserad verkstad har fått besked att bilen inte är utrustad med Safe Lock? Varför finns instruktioner i boken om något som inte finns på bilen?     
Calle

Svar:
Instruktionsböcker innehåller ofta information om utrustning som är tillval, eller som kanske inte ens finns på aktuell marknad. 
Från Skoda svarar pressansvariga Veronica Nilsson: ”Vad gäller instruktionsböckerna i våra bilar så är de generellt beskrivna, det vill säga de är inte individanpassade efter vad kunden har utrustat sin bil med. I det här fallet har kunden inte utrustat sin bil med Safe Lock och bör därmed inte ta hänsyn till den delen av instruktionsboken.” 
Erik Rönnblom, VI Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Kommentarer

#1
2019-04-19 08:07

Så tokigt men så har det varit i 100år.

#2
2019-04-19 09:54

Vad är safe lock? Är det att man kan låsa centrallåset inifrån bilen med en knapp? I så fall har väl alla bilar det (trodde jag). Jag har det till och med på min gamla bil från 2002 (Saab 9-3). På den finns också en funktion att om man trycker på nyckelns fjärrkontroll två gånger när man lämnar bilen, så går det inte att slå sönder en ruta och dra upp låset manuellt med knappen på dörren. Kanske det är "safe lock"?

#3
2019-04-19 10:06

Safe lock är att har man låst bilen så kan man inte öppna dörrarna varken utifrån eller inifrån. Sitter det någon kvar i bilen då så får den personen vänta tills bilen låses upp.

#4
2019-04-19 10:08

Safe-lock är alltså att om man lämnar kvar en passagerare i bilen så ska denna ha en möjlighet att kunna komma ut (man trycker då med fjärren två gånger i snabb följd). Då är de inre handtagen inkopplade och det är bara att öppna dörren. För att försvåra inbrott så har man låtit dörrhandtagen bli oanvändbara om en ruta krossas etc

Och vad gäller frågan så är det väl så att så länge inte alla bilar av en viss modell är identiska så blir en användarmanual generell. Annars hade man väl fått ha en sisådär 23945 olika instruktionsböcker på en Karoq

#5
2019-04-19 10:43

Det står ju i instruktionsböcker typ ”gäller vissa modeller”, ”för versioner utrustade med gäller...”, ”tillgängligt endast vissa marknader” och liknande. Ser inget konstigt med det. Så brukar det vara.

#6
2019-04-21 17:11

Varför fråga när svaret är uppenbart?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.