Nästa artikel
Bilfrågan: Varför ingen belysning i baksätet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför ingen belysning i baksätet?

Publicerad 15 februari 2022
Illustration: Johan Isaksson
"Det är en självklar utrustning. Hur tänkte Volvo när det togs bort?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har just köpt en ny Volvo XC40 laddhybrid, årsmodell 2022. Bara några dagar efter att jag fått bilen, skulle jag på kvällen montera en bilbarnstol. Konstaterade då irriterat att kupébelysningen bak inte fungerade. Eftersom bilen har svart inredning såg jag absolut ingenting, så jag hämtade en ficklampa. Till stor förvåning upptäckte jag då att det inte fanns någon kupélampa i baksätet! Det är ett tillval. Och fick dessutom höra att lampa bak inte är standard och heller inte kan eftermonteras. Belysta sminkspeglar finns men inte en komplett kupébelysning. Varför ska man tvingas kolla att nödvändig utrustning finns med vid köp av en ny bil? Belysning i baksätet har funnits i alla mina tidigare Volvobilar och är, trodde jag, en självklar utrustning. Hur tänkte dom när den togs bort?
Tomas Melander

Svar:
Jag kan inte göra annat än att hålla med dig. Du är nog inte ensam om att missa den lilla detaljen. Numera är ju listan över möjliga tillval oändligt lång. Det skulle nog varit bättre att göra kupébelysningen bak till standardutrustning och belysta sminkspeglar som tillval. Men hur man tänkte vet jag inte och vidarebefordrade därför din fråga också till Volvo Cars, vars svar du nog inte blir varken gladare eller klokare av:
”Det stämmer att man måste gå till den högsta nivån av interiörbelysning för att få (den ingår i utförandena Plus och Ultimate) läslampor i baksätet. På Volvo C40 Recharge ingår läslampor bak även i medelnivån.”
Jag funderade också på enklaste och billigaste lösning av mörkret. Fastnade då för att du kanske kan fästa en batteridriven LED-lampa eller två på lämplig plats?
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 15 februari 2022 Påminner mig på när chefen…
  • 15 februari 2022 Enligt Volvos nya modell så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.