Bild
Nästa artikel
Ett parkeringsbolag måste enligt lag inte erbjuda betalning via kontanter eller kort. Illustration: Johan Isaksson.
Ett parkeringsbolag måste enligt lag inte erbjuda betalning via kontanter eller kort. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Varför duger inte kontanter?

Bilfrågan

Vi Bilägare får många frågor om varför det inte alltid går att betala med kontanter i p-automater. Så här svarar Konsumentverket.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Bilfrågan har fått flera irriterade kommentarer och frågor om varför man inte alltid kan betala parkeringsavgifter med kontanter som ett alternativ till särskilda appar eller sms. Vi ställde därför frågan till Konsumentverket – är inte kontanta medel en tvingande möjlighet vid betalning för parkering?

Svar:
Det finns inget hinder för näringsidkare att vägra ta emot kontanter som betalning enligt lagen om betaltjänster (2010:751).
Utgångspunkten är att sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel, 5 kap 1 § Riksbankslagen. Denna regel kan dock avtalas bort. Näringsidkare väljer själva vilka betalsätt de vill erbjuda, till exempel betalning via en app. Ett parkeringsbolag måste således inte erbjuda betalning via kontanter eller kort.
Det finns undantag från detta, exempelvis får sjukhus och vårdcentraler inte vägra att ta emot kontantbetalning vilket Högsta förvaltningsrätten slog fast i mål nr 2793-14, detta omfattar patientavgifter. 
Rudina Muliqi, Jurist Konsumentverket

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2019-06-05 08:42

Jag handlar ytterst sällan med kontanter, har aldrig kontanter på mig.
Jag kan dock förstå de som helst använder kontanter. För övrigt lär väl de flesta i detta land ha ett bankkort.
Vill man betala räkningar med kontanter får man ju gå till banken och de tar inte emot kontanter eller så kostar Det skjortan i avgifter att betala räkningarna i banken.

#2
2019-06-05 10:45

Det är för jävligt att när det inte ens går att betala med med kort i en automat, utan du tvingas släpa på en telefon med rätt app, detta ser man tyvärr i huvudstaden, jävla (M, MP, etc) politiker!

#3
2019-06-05 11:13

Hustrun parkerade och betalade SMSpark via en app. Vad hon missade var att det även fanns en hyrbil registrerad i hennes app. Hyrbilen hade hon hyrt sex månader tidigare. När hon kom åter till bilen satt det en böteslapp. Hon ringde dem direkt och förklarade problemet. De kunde se att hon betalat för hyrbilen, som självklart inte fanns i närheten, men var helt oförstående till att åtgärda parkeringsavgiften.
Så SMSPark fick både betalt för parkering och "felparkering"!
Sk*t på er SMSpark.

#4
2019-06-05 11:24

Du kan väl knappast klandra smspark för att din hustru gjort ett misstag?

#5
2019-06-05 11:35

Det är en av fördelarna med att ha flera bilar. Man är van att kolla i appen vilken bil man betalar för.

Sämst lösning har Parkster vars app enbart registrerar bilen och betalning sker via faktura i efterhand.

Kontanter behöver jag sällan i Sverige, men i u-länder som Frankrike och Tyskland envisas exempelvis taxichaufförer med att helst ta gammaldags betalning.

#6
2019-06-05 12:19

@Hackenbush. Alla kan göra ett misstag. Hon ringde och förklarade vad hon gjort. De såg i datorn att hon betalat för fel bil. Det hade varit enkelt för dem att korrigera. Men det struntade de i. Hade det varit möjligt att betala i en maskin och få en parkeringsbiljett och lägga i vindrutan så hade hustrun inte fått parkeringsavgiften.
Så de kan sk*ta på sig ordentligt.

#7
2019-06-05 12:21

Mäkinen: Jag tycker tvärtom att Parksters lösning är helt kanon! Man får allt samlat på en faktura en gång i månaden oavsett vilken bil du parkerat, superlätt lägga till en lånebil eller så med. Samt när du parkerar får du direkt upp vilken zonkod och allt med tydliga linjer på en karta m.m. Du kan även sätta en sluttid om man är benägen att glömma "parkera av".

#8
2019-06-05 12:49

Jag betalar alltid kontant och har ingen "smartphone" bara för att "jävlas" med samhället och människor som tycker det är kanon att bli av med pengarna.
Det ska fan lägga sig platt för en massa idioters påfund.

#9
2019-06-05 14:04

Vi ska göra skillnad på om markägaren som parkeringsbolaget är privat eller offentlig,t.ex. en kommun.
Det är fullt möjligt för markägaren att i sitt avtal med parkeringsbolaget kräva att kontanter ska kunna användas.
Denna fråga bör istället ställas till i första hand berörda offentliga markägare för att få reda på varför dessa också medverkar till dessa betalningsbegränsningar.
Nu repeterar jag min beskrivning av 2 händelser som redan är given i en tidigare tråd:
I senaste julhandeln skulle vi besöka en butik i Krämaren,Örebro. Vid parkering väster om ån på en gata med både mynt- och kortmöjlighet fungerade inte kortet för en rullstolburen äldre man. Han försökte använda mynt men inkastets utformning gjorde det omöjligt för honom. Vi hjälpte, såg till att lappen kom rätt i bilen och att han kunde rulla mot sitt mål. Inne på Krämaren hade kommunen just infört SMSbetalning som enda alternativ, trenne utlandsfödda kvinnor blev allt mer upprörda så vänliga personer i omgivningen betalade in alla 3 med sina telefoner!
Livet kan vara ett helvete.

#10
2019-06-05 14:30

Henrik,
Det är väl lika enkelt med EasyPark? Skillnaden är att man är klar direkt och slipper få fakturor nån månad senare.

#11
2019-06-05 15:01

Att tömma P-automater på enkronor och sedlar kostar pengar och är förstås anledningen till att dylika apparater knappt finns längre. SMS park appen fungerar hur smidigt som helst, man betalar bara för den tid man stått parkerad och pengarna dras direkt utan onödig faktura. Jag betalar sedan flera år aldrig med pengar, vet knappt hur dom ser ut så man kanske skulle kunna lura mig med Monopolpengar, men det går mycket enklare och fortare både att tanka bilen och betala på ICA. Diskuteras kan givetvis vad som händer den dag en cyberattack pajar hela systemet.

#12
2019-06-05 15:20

Mäkinen: Nej jag anser att Parksters app är smidigare, men det är min åsikt....sen vill jag ha det på faktura, smidigare ur redovisningssynpunkt till företaget och jag slipper ligga ute med pengar då jag får dem nån dag innan fakturan ska vara betald.

#13
2019-06-05 16:13

Är väl bara svartjobbare som har kontanter idag.

#14
2019-06-05 16:31

Det tråkiga är att det finns många nackdelar med det kontantlösa samhället också. Sverige är extremt här också, som vanligt numera. Bara åk till Tyskland, där är "cash king". De förstår vad en fallerad demokrati kan göra med den information som man hela tiden lämnar ifrån sig när man betalar med kort, appar och andra datadrivna lösningar.

#15
2019-06-05 17:02

Jag har inga som helst problem med ett kontantlöst samhälle.
Har aldrig någonsin pengar med mig, har väldigt sällan plånboken med mig till och med. Betalar nästan allt med telefonen eller klockan (Apple pay)
Det är till och med så att när jag fick kontanter häromdagen av en bekant, som jag handlat till, så trodde jag att han blåst mig eftersom jag inte kände igen varken mynten eller sedlarna jag fick. De har tydligen bytts ut ;)

#16
2019-06-05 17:43

Likadant för mig, jag använder kort, appar eller Swish . Jag har svårt för de här nya tivolipolletterna och har ännu inte lärt mig att lätt se skillnaden på Monopolpengarna.
Varför i h-e skulle man ändra på sedlar och mynt?

#17
2019-06-05 18:33

Niklas
Jag är övertygad om att samhället skiter i ifall du vill ”jävlas” genom att inte ha smartphone.

Det är kanon att kontanter används i så liten utsträckning som möjligt. Mindre risk för rån och det blir minskad kostnad för kontanthantering.
Nackdelen är väl när swish eller annan banktjänst strular.

#18
2019-06-05 20:20

.

#19
2019-06-05 21:37

Sms-betalning behöver ingen smartphone bara en mobiltelefon samt man behöver inte betala mer än det som behövs, inte vara oroligt att tiden går ut. Bara själva betalningen genom faktura är lite osmidigt. Jag har inte använt kontanter i mer än kanske 10-15 år och var konstant irriterad att man måste leta efter mynt att stoppa i parkeringsautomaten i tid och otid. Det negativa är att parkeringsbolagen, även kopplad till kommuner är riktiga parasiter och livnär sig på misstag. Den typ av beteende skadar förtroendet för samhälles organisationer och dess trovärdighet. När Stockholms kommun annonserar att parkeringsböter höjs för att fylla på kassan, har det gått för långt tycker jag. Kontant, kort, Swish... är av mindre betydelse. Jag hellre betalar mer skatt än att betala böter för ett misstag trots att jag har försökt att göra rätt för mig.

#20
2019-06-05 22:27

Och vem sjutton bryr sig om vad "samhället" tycker, ha ha...

#21
2019-06-06 00:43

Jag hade slutat med kontanter redan innan Riksbanken släppte ut nya mynt och sedlar senast. När jag någon gång får kontanter i mina händer så står jag och tittar på dem som en idiot. De ser inte ut som jag minns dem.

#22
2019-06-06 06:27

Parkster. Vilket lyft med denna app.
Parkerar både hyrbil gummans bil och egen bil eller vems som helst bil med ett klick i appen.
Beloppet dras en gång i månaden via anmält kort och du får exakt spec på mail.
Då sjukt bra.

#23
2019-06-06 07:55

Hej
Jeg har boet i Sverige i snart 14 år. Aldrig har jeg været mere imod det kontanløse samfund.
At betale med app er ikke gratis. Det koster et vist beløb hver gang man betaler for parkering og derudover betaler man en vis procentdel af den totale parkeringspris, for nogen skal betale for appens udvikling og vedligeholdelse. At ikke have kontanter men kun kort gør en også sårbar. Nu bliver folk "rånat" ved at visse individer truer offeret til at udlevere pinkode osv.
Bankerne har mere kontrol over ens liv en man selv har. I dag betaler man for at have et kort og man betaler også for at bruge det. I fremtiden når det bliver 100 % kontantløs, så er det bankerne der i endnu højere grad kommer til at bestemme hvad det skal koste at have et kort og hvad det skal koste for at anvende det. Så kontanløs samfund Nej Tak!

#24
2019-06-06 18:03

Kan jag inte betala med Krugerrand så får det vara, då tar jag hellre risken att bli bötfälld.

#25
2019-06-06 19:21

Vorwärts, javisst gör så och blir du bötfälld är det naturligtvis Kaffrerna det beror på!

#26
2019-06-06 22:43

Nja, kontantlös betalning är smidigt värre, det är extremt sällan jag köper något kontant. Däremot brukar jag ha med mig ett mindre belopp i sedlar för krisberedskapens skull.

#27
2019-06-06 23:58

En bunt kontanter har tidigare varit ett bra sätt att pruta när man ska köpa bil, men nu blir det bara problem för säljaren att få banken att ta emot dem.

#28
2019-06-09 08:10

Min bilhandlare tar inte emot kontanter, postväxel är ok men helt banköverföring.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.