Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Varför brusar hörapparaten i bilen?

Bilfrågan: Varför brusar hörapparaten i bilen?

Bilfrågan

”När jag sätter mig i bilen uppstår ett kraftigt brus som upphör när bilen startas. Kan ni förklara vad detta beror på?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har hörapparater i båda öronen. När jag sätter mig i bilen uppstår ett kraftigt brus i hörapparaterna. Det upphör när bilen startas. Kan ni förklara vad detta beror på?
ALF

Svar:
Nej, det kan vi inte. Vi frågade en hörselklinik och de rekommenderar att du tar kontakt med en sådan. Det är troligen inte något fel på själva bilen, utan det handlar med största sannolikhet om att en anpassning bör göras av ditt hjälpmedel. Ta kontakt med din audionom för att göra justeringar så att du blir av med bruset.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tror du att bruset kan bero på?

 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-04-02 09:37

Är det inte så att det blir relativt tyst när man drar igen dörren?
Mikrofonen drar sin gain i taket och brusmattan blir total?
Så fort det blir lite ljud igen så sjunker gain och ljudet blir "normalt"?

Jag hör fenomenet hos relativt döva äldre människor.
Så fort det är tyst så brusar deras hörapparater som bara den.
Och så fort man börjar prata så slutar jag höra bruset...

#2
2018-04-02 09:40

Felet ligger med största sannolikhet hos bilen, så det är den som skall in på verkstad. Troligen är det en sändare som inte riktigt är "ren" (dvs sänder "skräp" på andra frekvenser än den skall), eller annan elektronik som är dåligt konstruerad och sprider störningar. Om du t ex har keyless-funktion så sänds det till nyckeln, och det kan vara något sådant som upphör när bilen väl startat.

Varför misstänker jag bilen? Jo, du borde uppleva detta brus på en mängd andra platser om det vore fel på hörapparaterna.

#3
2018-04-02 09:49

Det går ju inte att säga utan en längre utredning med detektivarbete, men om något sådan händer kan det endast bero på att det finns ett elektriskt eller elektroniskt system som är aktivt tills det att bilen startas och därefter stängs av och som råkar skapa ett magnetfällt eller en radiosignal som råkar ha exakt rätt frekvens för att skapa störningen, vad det kan vara är beroende på bilens utrustning och funktioner.

#4
2018-04-02 09:57

Jag tror att milkylainen är inne på rätt spår, men det borde vara enkelt att kolla om det är apparaterna eller bilen genom att gå in i en annan bil.

#5
2018-04-02 10:19

LeifV: Kan vara. Men hörapparater är medicinsk utrustning. De är rätt vältestade och isolerade (iaf om man inte köper kinaskit från nätet).
Däremot så är akustik och psykoakustik något man börjar få grepp om nu med ännu mera datorkraft i hörapparaterna, typ digitala hörapparater.
Gain är något som de justerar hela tiden med stöd av totala energimängden i fouriertransformen. Selektiv gain (live equalizer i princip) är något som de moderna hörapparaterna gör.

#6
2018-04-02 10:29

milkylainen: orsaken till varför jag misstänker bilen är att hörapparaten bör visat samma beteende vid andra liknande tillfällen. Hörapparatsägaren kan om inte annat åka till en bilhall och testa "sin" bil plus en bunt andra och se vilka skillnader som uppträder.

#7
2018-04-02 10:48

Moderna bilars elektronik befinner sig i ett 'halvvaket vänteläge' några minuter efter avstängning eller upplåsning. Oftast märks det på något sätt när denna tid är ute. Prova att vänta ut tiden och hör om apparaten blir tystare efteråt.

#8
2018-04-02 10:56

Detta är en typ av ickefrågor, som, om alla skulle skriva till tidningar om det, skulle överhopa och dränka oss.

#9
2018-04-03 19:07

Mikylainen ligger nog rätt. Autovolym är ett s-tans skit som hörapparaterna är bestyckta med.......

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.