Bild
Nästa artikel
Frågeställaren tycker att polisen bländar andra trafikanter när de slår på helljus vid ett ingripande. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren tycker att polisen bländar andra trafikanter när de slår på helljus vid ett ingripande. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Varför bländar polisen?

Bilfrågan

”Varför tänder många polisbilar helljuset när de stannat en bilist, vare sig det är dag eller natt?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag skulle vilja veta varför många polisbilar i Landskrona ofta när de stannat en bilist, vare sig det är dag eller natt, tänder polisbilens helljus. Jag har trott att myndighetspersoner ska föregå med gott exempel, men polisen gör detta utan att tänka på att de bländar mötande trafik. 
Likaså så stoppar de fordon precis var som helst, i rondeller eller där det råder omkörningsförbud med mera.
Roland Söderström

Svar:
Det finns ingen allmän, polisiär regel att helljuset ska tändas vid ett ingripande, utan det är ett val som patrullen på plats gör av någon slags taktiska skäl. Likaså avgör poliserna var ett fordon kan vara lämpligt att stoppa.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du irriterat dig på samma sak som frågeställaren?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-01-31 08:33

Inte som jag minns, men det kanske beror på att det är så länge sedan jag såg en polisbil så jag glömt hur de ser ut!

#2
2018-01-31 08:40

Förstår inte heller problemet. Det är sällan man ser polisbilar stoppa andra bilar. De verkar vara mer intresserade av att jaga "trottoarpratare", dvs skyltar utanför affärer.
Men, jag förstår dem. Vid ett sådant ingrepp, riskerar de inte att idioter står och kastar sten och raketer på dem.

#3
2018-01-31 08:43

Men snälla någon Roland... Oroa dig för att datumet på din mjölk ska gå ut istället. Jeees...

#4
2018-01-31 10:15

Låter ju lite konstigt att de drar på helljuset dock. Men men. Kanske nåt man ska knalla in och fråga på polisstation i Landskrona.

Omkörningsförbud är ju inte lika med förbud att passera heller. Hoppas inte Rolle står där och glor än... :P

#5
2018-01-31 12:54

Det är för att förövaren i bilen framför inte ska se om polisen kommer med draget vapen, speciellt i mörker. Tillräckligt störande för att man ska missa detaljer. Man har inget att oroa sig för som vanlig hederlig svensson. Mot ful-svensson är det en taktisk fördel som Marianne nämner.

#6
2018-01-31 13:10

Jag arbetade på Arlanda för några år sedan och där hade polisen en hel del kontroller (till skillnad från någon annan stans i landet) och varje gång slog dom på helljus inklusive extraljus, det var riktigt bländande. Kanske en taktik att få övriga bilister att sakta ner?

#7
2018-01-31 13:52

Jag kör inte bil så mycket som förr - lyckligtvis... men när jag gjorde det var jag en verklig magnet, varenda gång jag såg en polisbil blev jag stoppad.
Aldrig minsta anmärkning någon gång men tappade räkningen på hur många det blev, vardaglig rutin mer eller mindre.
"Jaha så var det dags igen... stön".

#8
2018-01-31 14:23

N-iklas: Skumma typer i sketna bilar brukar ha den effekten på polisen. ;)

#9
2018-01-31 14:31

Jo det är just det, den etablerade åsikten att Opel är världens jävligaste skit är rätt grundmurat även inom polisen utan tvivel.
Det borde väl vara skottpengar på sånt jävla dräg som Opelbilar och deras stinkande svin till ägare.
Det är många som är av den åsikten.

#10
2018-01-31 15:05

Nej Mylkilainen, de skumma typerna kör inte i några rishögar. De åker runt i tyska prestige bilar

#11
2018-01-31 16:40

Det taktiska ligger nog i att en "hög" person med vidgade pupiller ogillar starkt ljus både mentalt och fysiskt och blir då lätt "stissig".
För min del så får polisen gärna sätta en megatronstrålkastare mitt i synen på bus och tvinga dem till att krypa mot dem med händerna framsträckta så som polisen gör i USA.

#12
2018-01-31 23:01

Tom Larsson2: Skönt att höra att jag tillhör de "skumma typerna". Jag tar det som en komplimang i min "Hitler-släde"!

Annars tycker jag att frågeställaren har några poänger med frågan - särskilt hur och var polisen många gånger stoppar bilar.

#13
2018-02-01 09:05

N-iklas: Oj, och jag som kanske tänkt köpa en Opel.... Borde jag tänka om??

#14
2018-02-01 12:01

Samma sak med poliser som kollar hastighet utan korrekt klädsel som tex varselväst. Ser det ganska ofta på tex Essingeleden i Stockholm. Man kanske borde utbilda poliserna i "arbete på väg"...

#15
2018-02-01 15:03

"Oj, och jag som kanske tänkt köpa en Opel.... Borde jag tänka om??"

Tja det får det egna samvetet avgöra, som bekant är det alltid enklast och behagligast att sälla sig till mobben som härjar och bränner - än att utmana dem.
De val man gör i livet visar vem man är - på insidan.

#16
2018-03-12 18:31

Att använda helljuset vid fordonsstopp är precis som Sterner skriver ren polistaktik. Oftast stannar polisbilen bakom fordonet som ska kontrolleras och med helljuset påslaget är det svårare för personerna som ska kontrolleras att se var poliserna tar vägen när de lämnar polisbilen och går fram mot bilen. Det blir även enklare för poliserna att se in i bilen som ska kontrolleras, vilket är en fördel av flera anledningar. Om någon polis använder helljuset även vid fordonsstopp under dagtid så beror det sannolikt på att man har skapat ett ryggmärgsbeteende med helljusreglaget.

Exakt var fordonsstoppet sker är inte helt enkelt att styra över som polis. Många fordonsförare uppfattar den rödblå stoppsignalen för sent varpå man får stanna på en plats som inte först var tänkt. Vissa fordonsförare stannar på en gång när de ser stoppsignalen, kanske t.o.m. mitt på motorvägen. Ibland möter man en bil man vill stoppa och då får man improvisera och fronta bilen. Ibland måste man stänga eller preja ett fordon vars förare inte behagar stanna. Att arbeta i trafiken är det farligaste som finns för en polis så var vänlig och tänk på att stanna på det första lämpliga stället när du ser den rödblå signalen i backspegeln.

Att polisbilar och andra utryckningsfordon ibland använder helljuset (oftast dagtid) när de kör brådskande eller trängande tjänsteutövning är för att göra framförvarande bilar uppmärksammade i god tid på att de ska flytta sig. Besväret som uppstår för främst mötande trafikanter hoppas jag man har överensseende med då anledningen är att någon sannolikt råkat illa ut och behöver hjälp så snabbt som möjligt. När det är mörkt syns blåljuset betydligt bättre, men tyvärr har vissa trafikanter obefintlig uppsyn bakåt varför ljustutan är ett bra redskap även under mörkertid.

Jag vill påminna om andra trafikanters skyldighet att lämna fri väg för utryckningsfordon som är under utyckning. Detta är tyvärr inte alltid så självklart som det borde vara.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.