Bild
Nästa artikel
Frågeställaren råkade ut för en närgången skåpbil som orsakade att sidospeglarna smällde ihop. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren råkade ut för en närgången skåpbil som orsakade att sidospeglarna smällde ihop. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Var det smitning?

Bilfrågan

”Han påstod att en sammanstötning mellan backspeglar inte ska anses som trafikolycka och att han därför inte hade någon skyldighet att stanna! Vad gäller?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi körde på en smal, slingrig asfalterad väg. Efter ett backkrön i en skarp högersväng mötte vi en äldre skåpbil i väl hög hastighet. Han skar kurvan nästan ända ut till vår kantlinje. Läget var obehagligt och jag höll min bils högersida flera decimeter utanför asfaltkanten och stannade.
Skåpbilen passerade men våra ytterbackspeglar slog ihop och vek in sig. Bilen fortsatte emellertid utan att stanna.
I en vägkorsning bara 20 meter längre fram kunde jag vända och så småningom hann jag ifatt skåpbilen. Föraren stannade när jag blinkade med helljuset. Han var väl medveten om smällen i backspegeln men påstod att en sammanstötning mellan backspeglar inte ska anses som trafikolycka och att han därför inte hade någon skyldighet att stanna!
Vad gäller? En skada på moderna ytterbackspeglar sägs kunna leda till femsiffriga reparationskostnader som inte behöver börja på en etta.           
Bgl
 
Svar:
Även om man bara orsakar en mindre skada på en bil räknas det som smitning om man avviker från platsen. En kollision mellan två bilar är en trafikolycka och då gäller 2 kap 8 § i Trafikförordningen som säger ”En trafikant som med eller utan egen skuld haft del i en trafikolycka ska stanna kvar på platsen”.
Den som smiter kan straffas enligt Trafikbrottslagen 5§: ”Om en vägtrafikant, som med eller utan skuld haft del i uppkomsten av en trafikolycka, genom att avlägsna sig från olycksplatsen undandrar sig att i mån av förmåga medverka till de åtgärder, vartill olyckan skäligen bör föranleda, eller om han undandrar sig att uppge namn och hemvist eller att lämna upplysningar om händelsen, döms till böter eller fängelse i högst sex månader”.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du varit med om något liknande som frågeställaren beskriver?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-10-25 13:03

Ja på ett ungefär och motparten en storvuxen brusig herre.. en sjökapten känd i trakten för sin aktiva körstil och stora käft.
Då var jag ung och många kilo lättare och vart tvungen till när jag kom i fatt att acceptera Kaptens vilja o lag framför/under två rediga underarmar givetvis med ankare intatuerat, det var ett dj stort ankare.
Idag ringer jag efter Polis, tar regnummer eller bara så slår den dj på käften.

#2
2017-10-25 13:29

Men det gäller att ha vittnen, har man inte det kör man huvudet i väggen!
Ord mot ord.

#3
2017-10-25 13:45

Billigare har det inte precis blivit sedan alla bilmärken utom 3 har sin blinkers i backspegeln.
För att inte tala om lampor, kameror och sensorer.

#4
2017-10-25 14:59

saabnisse. Det är nog ett stort krux i dag att få någon till att vittna, jag tycker att i regel så ser o hör folk ingenting.
Jag äger ingen större tilltro till mina medmänniskor vad gäller detta med att träda fram och vittna, pratar en massa det gör folk dock.
Jag har kommit till detta då jag en gång riggade en spikfälla att noterar inte folk det ena så noterar folk heller inte heller det andra och att jag fick helt rätt. Den han gallskrek.

#5
2017-10-25 18:34

Minns för många år sen en biltur längs den slingriga vägen längs Erstaviken i riktning mot Tyresö Brevik.
Helt plötsligt kommer något jeep-aktigt skärande genom den skymda kurvan. Jag är halvvägs ner i diket, men backspegeln slits loss och skadar sidofönstren. Idioten stannar åtminstone. Skyller på att grabbarna bråkade i baksätet. Men det var ju för h-e skymd kurva!
Från en närliggande tomt kommer en dam klivande med bestämda steg rakt mot mig. "Jag ställer upp som vittne!"
Idioten hade alltså inte en chans att komma undan.

#6
2017-10-26 00:45

Vår Toyota Camry fick backspegeln krossad av en cricketboll för ca. 10 år sedan. Killen skrev en lapp med telefonennr. Men jag hittade en backspegel på skroten som jag monterade själv. Myckel enkelt. En bult och en kontakt till elspegeln. Så jag ringde aldrig killen.

#8
2017-10-26 12:04

Många som är inblandade i olyckor är sååå oskyldiga !

#9
2017-10-26 16:34

@saabnisse
Man kan ju skaffa sig en dashcam.. Finns idag billiga med 1080-upplösning.
Alltifrån enkla som lagrar senaste 20min till mkt längre tid..
Funderar på en sån.
Hade dock inte hjälp vid en incident f många år sedan.
Jag i en större husbil 4.5 ton blir omkörd på E4 söderut mln Uppsala Sthlm av en Volvo 240 som bryter in framför mig för att hinna in på avfarten till höger. Vilket han nätt och jämt gjorde.
Beräknat avstånd mellan fordonen? Under 20cm mellan mitt vä framhörn hans högra bak......

#10
2017-10-26 18:49

Är man över i motsatta kjörbanan där man får kontakt med trafik så borde det vara vårdslöshet i trafik.Så är det i andre länder och den som "lämnat"sin kjörbana är 100% skyldig.
Sverige är dock ett " särskildt" fall då ultraliberslismen överkjör allt förstånd.

#11
2017-10-27 17:50

Birger Johnsen, gillar du att ta i så att byxorna spricker? Självfallet är det ett lagbrott även i Sverige.

*körbana
*överkör

#12
2017-10-27 20:37

Japp, Birger Johnsen så är det! Det finns inget fel/skyldig längre i mindre olyckor utan bara en byråkrati där försäkringsbolagen vill ha fakta endast för att kunna stärka sina beslut.
Folk här lever fortsatt i en drömvärld eller i en förnekelse...det är praxis som man ska se till och praxis hos polisen är att prioritera mindre förseelser och brott till att hamna papperskorgen.

#13
2017-10-28 07:41

Om det är en 12 åring som ställer frågan är det ok. Är det däremot en vuxen som har körkort är det illa. Står klart och tydligt i körkortsboken vad som gäller och vad man ska göra. Det är sånt här som gör att man behöver skriva nytt prov var 3 år för att få ha kvar sitt körkort.

#14
2017-10-30 16:10

Alla gör bort sig i trafiken ibland. Jag har inga problem med det, eller att mindre olyckor uppstår - så länge ingen gör illa sig.
Vad som retar mig, däremot, är när folk inte stannar och tar ansvar.

#15
2017-11-07 09:03

Södertörns tingsrätt har frikänt en man som stod åtalad för att ha smitit från en trafikolycka. Rätten motiverar beslutet med att det enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter inte är tillåtet för staten att tvinga någon att anmäla sig själv eller presentera bevisning som gör att man kan fällas för ett brott, så kallad självinkriminering.

Enligt grundlagen får inte en domstol tillämpa lagar som strider mot Europakonventionen. I vissa fall kan undantag göras men Södertörns tingsrätt säger i ett pressmeddelande att man ansluter sig till den rättsordning som gäller i andra medlemsstater som liknar den svenska. Bland annat har högsta domstolen i Finland fastslagit i en dom från 2014, att trafikbrott inte är ett tillräckligt allvarligt skäl för att göra undantag från regeln om självinkriminering.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.