Nästa artikel
BIlfrågan: Vanligt nyckelkrångel?
Bilfrågan

BIlfrågan: Vanligt nyckelkrångel?

Publicerad 13 juni 2022
"Jag har aldrig upplevt problemet tidigare. Är det vanligt?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Lexus NX300h 2015, med 5 200 mil på mätaren. Knappsatsen på bilnyckelns fjärrkontroll har slutat att fungera. Signalen för identifikation går dock fram om jag tar i handtaget (RFID), men knapparna fungerar inte. Jag har beställt en ny nyckel till en kostnad av 3 785 kr, men jag undrar om man vet om detta är ett vanligt problem? Jag har aldrig upplevt problemet tidigare, bara behövt byta batteri.
Prenumerant 100093889

Svar:
Det är inte ett helt ovanligt fel, så vitt jag kan se när jag gör research på nätet. På din beskrivning verkar det som om att knapptryck inte ger någon signal som går fram. Det kanske är så enkelt att det ligger smuts, damm eller oxid mellan kontaktytorna. Kan man själv ta isär ”nyckeln” bör det gå att försiktigt torka kretskortet och rengöra knappsatsen som oftast ser ut som en liten gummimatta.
Ett vanligt ställe som ofta ger upphov till krångel hos nycklar och telefoner är byxfickan, vilken släpper "ludd" in i elektroniken. Det kan dock vara svårt att få isär nyckeln utan att skada den eller dess tätande förmåga. Och om inte din verkstad kan eller vill göra jobbet återstår att dessvärre att köpa en ny.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 14 juni 2022 Swenssons - som sagt - har…
  • 14 juni 2022 Pi: Vi har haft tre Ford…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.