Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad säger vår Peugeot?

Publicerad 25 augusti 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
”Hur kommer GPS:en att uttala svenska gatunamn på engelska, eller spanska?! Kan man uppfatta och förstå vad den säger?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
För en tid sedan köpte vi en ny Peugeot 208. Bilen är utrustad med pekskärm och GPS och vid leveransen gick försäljaren igenom alla funktioner och inställningar. När han skulle välja menyspråk informerade han mig att det inte finns svenska. Jag kunde välja antingen engelska eller ryska, turkiska, portugisiska och såvidare. Så jag undrar:
1. Hur kommer GPS:en att uttala svenska gatunamn på engelska, eller spanska?! Kan man uppfatta och förstå vad den säger?
2. Hur ska de som köper en sådan bil och inte kan engelska eller andra språk utan bara svenska kunna göra inställningar i bilens funktioner?
3. Borde det inte stå klart och tydligt när man tittar på och provkör bilen att en funktion som menyspråk för det land bilen säljs i saknas?
4. Varför kunde Peugeot inte ha alla nordiska språk plus engelska istället för ryska, spanska, kroatiska och så vidare?
När jag frågade fick jag svaret att Peugeot valt att inte lägga svenska språket i mindre modeller som 208. Men den som köper en 308 GT eller en 508 som är betydligt dyrare får däremot svenska inlagt i menyspråk och GPS.
Detta är vår andra Peugeot men det blir nog den sista för jag tycker inte att man kan acceptera en sådan miss från en så stor biltillverkare.
Armin Safic
 
Svar:
Vi beklagar att informationen om språkvalen i GPS-systemet i 208 inte har nått fram till kunden. Vi ska definitivt förtydliga detta i broschyrer och på hemsidan samt skicka ett meddelande till säljarna så att kunderna får denna information innan det är dags för leverans. Däremot kan vi meddela att navigationen i årets nya modeller, både Peugeot 3008 och 5008, kommer att ha svenska som språkval och fler kommer att följa efter.
Maria Lantz, Peugeot Sverige

Diskutera: Har du erfarenhet av något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-08-25 21:11
Världens vackraste man

Jag tycker bäst om bilar med oljetryckslampa, bensinmätare, hastighetsmätare, temperaturmätare och just ingenting mer. Det räcker långt för mig.

#2 • 2016-08-25 21:11
Tvärnit

Jadå och detta gäller inte enbart för Peugeot men i det stora hela så finns det viktigare funktioner i en bil.

Allt det här med infotainmentsystemen det är lite för mycket och i budgetsegmentet så fungerar de i regel knackigt förutom då de enklaste systemen som enbart speglar mobilen.

#3 • 2016-08-25 21:36
Henrik-Andersson

"Däremot kan vi meddela att navigationen i årets nya modeller, både Peugeot 3008 och 5008, kommer att ha svenska som språkval och fler kommer att följa efter."

Ja - Det hjälper ju frågeställaren !

Gör som jag - Skit i bilens inbyggda GPS och kör med mobilens GPS istället. Först tar biltillverkarna uppemot 20 000 spänn för nåt som finns i varenda 1 000 kronorsmobil - Sedan ska de (inte alla) ha bra betalt för att uppgradera den OCKSÅ !!!

Jävla trams......

#4 • 2016-08-25 22:26
Raphael

Min C3 Picasso har ett engelskt menysystem, jag har inte uppfattat detta som ett problem. Min fars Alfor hade italiensk text som Benzina och Olio i instrumentpanelen, när jag haft en Mitsubishi som lånebil så har det varit engelsk text på spakar och i färddatorn...

Svenska är ett litet språk internationellt. Ryska är faktiskt större. De flesta svenskar kan engelska, det har varit obligatoriskt sedan många år att lära sig svenska i grundskolan.

Så det problem frågeställaren tar upp ser jag som ett tämlugen marginellt problem.

#5 • Uppdaterat: 2016-08-26 00:49
Gunnar Lindberg

Verkligen svagt att inte leverera med språken för de marknader där bilen säljs. I min Merca från 2003, köpt i Spanien, får man hjälp av en mycket behaglig svensk kvinnoröst.

#6 • 2016-08-26 01:14
Simon no1

Skandal, helt otroligt att man år 2016 inte levererar svenska till en GPS!

#7 • 2016-08-26 09:06
johnkommentar

Men varför inbyggd gps idag? Coot för 10 år sedan kanske. Men nu, daterad teknik från början på grund av utvecklingstiderna på en bil, ohemult dyra uppdateringar, ingen "intelligens" att tala om som ser köer mm. Ladda hem "waze" till mobilen...

#8 • 2016-08-26 09:11
Raphael

208:an är Peugeots billigaste serie tillsammans med 108. 208 har ett enklare och billigare system än de dyrare modellserierna, och det innebär teknisk begränsning i vad som kan erbjudas jämfört med de större och dyrare syskonen.

Nyaste årsmodell har MirrorLink med stöd för Android och även Apple. Det är följaktligen möjligt köra via GPSen på sin telefon och få applikationer speglade (mirroing) till bilens inbyggda skärm.

#9 • 2016-08-28 11:04
hans.antnas

Svenska kan man ju få i vilken billig mobil som helst dessutom uppdateras den gratis. det är helt åt fanders för dom dyra pengar det kostar med gps i bilarna. Men vi ska väl snart skrota svenskan helt vad ska vi då välja Engelska eller Amerikanska, nytt diskussionsämne.

#a • 2017-01-09 14:12
Raphael

Åh, nya generationen Peugeot 208 har Mirrorlink som stödjer iOS och Android så går utmärkt köra navigator-app den vägen, med visning på bilens inbyggda skärm.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.