Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad gäller vid parkering med släpvagn?

Publicerad 2022-01-04 07:00 (uppdaterad 2022-01-04 18:12)
"Baxade in släpet på en egen P-ruta. Dagen därpå sitter en gul lapp med kontrollavgift på släpet. Är det verkligen rätt?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag körde nyligen in på vår avgiftsfria parkering i området där jag bor, med en släpvagn efter. Tidigare fanns en särskild plats för släpvagn. Men den togs bort och markägaren informerade de boende om att släpvagn fick parkeras på alla platser. Lossade släpet och baxade in den på en egen P-ruta. Dagen därpå sitter en gul lapp med kontrollavgift på släpet. Inne på P-området, inte vid infarten, sitter en entreprenörsskylt fortfarande med tilläggstavlan ”personbil”. Jag bestrider avgiften utan framgång. Är det verkligen rätt?
Undrande

Svar:
Om tilläggstavlan ”personbil” sitter kvar blir det nog markägaren som måste ta kontakt med parkeringsbolaget för att få kontrollavgiften annullerad. Om det nu går. Även om du litade till markägarens information så gjorde ju P-bolaget rätt, då kontrollavgiften utfärdades. I detta sammanhang kan det vara bra att känna till att enligt Svepark, som är en ideell sammanslutning av kommuner, kommunalt och privat ägda parkeringsföretag, så finns idag inga enhetliga riktlinjer om parkering med släpvagn. Bil med släp kan betraktas som två fordon och med avgift för varje. Men man kan också, om fordonen är ihopkopplade, betrakta dem som ett ekipage och en avgift. Är det ett frånkopplat släp måste avgift alltid erläggas. På kantstensparkering och offentligrättslig parkering är nog det vanliga att det blir en avgift när bil och släp är ihopkopplade. Men det är bäst att kontrollera med aktuell kommun eller parkeringsbolag vad som gäller.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.