Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar vilka befogenheter vägtransportledare har. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren undrar vilka befogenheter vägtransportledare har. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Vad är en vägtransportledare?

Bilfrågan

”Har de verkligen har befogenhet att stanna trafik och får man böter om man inte lyder?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag undrar vad en vägtransportledare är för tjänsteman och om de verkligen har befogenhet att stanna trafik de möter på vägen och om man får böter om man inte lyder deras anvisningar?
HC Nilsson


Svar:
Vägtransportledare har samma rätt som polisen att ge anvisningar till övriga trafikanter, med polismans tecken, för att den transport han/hon är ansvarig för ska kunna framföras på ett trafiksäkert sätt och hindra övrig trafik så lite som möjligt. 
Man känner igen vägtransportledarna på deras klädsel och tjänstetecken och på de fordon som de använder vid yrkesutövningen. Som trafikant är man skyldig att följa vägtransportledarens anvisningar. Normalt är vägtransportledare inkopplade vid dispenstransporter som kräver avstängning av övrig trafik för passage av broar alternativt passage över vägbanemitt. 
Dessa personer lyder under polisen i respektive län och har en särskild utbildning och ett förordnande av Polismyndigheten. Att inte följa en vägtransportledares anvisning under hans eller hennes yrkesutövning är alltså detsamma som att inte åtlyda polismans tecken. Och det kan naturligtvis leda till böter.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-10-17 10:54

Dom är inte alltid Guds bästa barn heller!
Vi åkte för en tid sedan efter en dylik på R68 från Fagersta via Lindesberg till Örebro där vi stannade.
På hela denna sträcka med många omkörningar, vägkorsningar och minst 4 cirkulationsplatser använde hen inte vänsterblinkers en enda gång! Allt dokumenterat med dashcam.

#2
2018-10-17 11:25

Och sedan har vi "vakterna" vid vägbyggen, som lämnar VÄLDIGT MYCKET i övrigt att önska!

#3
2018-10-17 12:48

Vägtransportledare är en särskild grupp, men de som vid vägbyggen släpper fram trafiken växelvis - ERIK RÖNNBLOM svara på vilken utbildning de MÅSTE ha och deras befogenheter ? Har de POLISIÄR utbildning ? Det finns några bra men alltför många lider av ett "JAG är GUD" syndrom som väl bottnar i någon form av "mindervärdighetskomplex". Skall snart prata med CHEFEN till en sådan -"herre på täppan individ".

#4
2018-10-17 15:48

Vad har vakterna vid vägbyggen med vägtransportledare att göra?

Jag kan ju lika gärna slänga in kommentaren "Och sedan har vi dom bittra gamla gubbarna som delar samma förkärlek på att gnälla om allt som karaktären i "En man som heter Ove". Känns ungefär lika relevant.

Tycker Erik gav ett mycket bra svar till HC Nilsson som kan vara en av dom sista som inte vet hur Google sök fungerar.

#5
2018-10-17 16:46

Nu överdriver du, Benny.

#6
2018-10-17 17:14

Jo jag kanske överdriver lite, karaktären Ove har många bra poänger som ofta är relevanta.
Det var en dålig jämförelse/liknelse och jag ber om ursäkt.

#7
2018-10-18 23:18

Alfie, flaggvakters tecken ska man ta väldigt stor hänsyn till. Det finns endast tre trafikregler som ett utryckningsfordon under trängande fall inte får bryta mot. Den ena är att lämna företräde år annat blåande utryckningsfordon som kommer från höger, den andra är polismans (eller likvärdig tjänstemans) tecken och den tredje är flaggvaktens tecken. Jag har i skrivande inte koll på bötesbelopp.
Flaggvakter utbildning har jag ingen koll på. Men det är en väldigt viktig funktion oavsett vilken person som står och viftar med flaggan.

#8
2018-10-19 10:55

Vet inte om det är nån speciellt avancerad utbildning för flaggvakt. De tar ju inte direkt några beslut på det viset. De agerar ju mest "adaptiva rödljus". Visst finns det mycket ansvar men det är inget komplicerat jobb i sig.

#9
2018-10-19 11:13

Och BGL - man ska inte åka omkring med den där jävla vänsterblinkersen på i rondeller. Så tillvida att man inte ska byta fil i rondellen. I bästa fall ger det inte ett skit - i värsta fall blir man bara förvirrad. DVS hade du med en väldigt korrekt person att göra som hade vett att inte ha Bror Duktig-lampan på.

#10
2018-10-19 15:11

Om det nu kan reta upp någon mer så blinkar jag nästan alltid vänster i rondeller (om jag skall passera utfarten till höger)

// Krister

#11
2018-10-20 12:11

Flaggvakter - alltså de som släpper på och av trafik på vägbyggen - måste vara utbildade transportledare. Och de måste ha tillstånd för att få göra sitt jobb.
Förr var det mer sommararbetande ungdomar som stod med flaggorna, men det ändrades för bortåt 20 år sedan.
Jag har för mig att utbildningen är runt 2 år, vanligtvis på teknisk högskola som YH-utbildning.

#12
2018-10-21 18:21

Jo Roger S, nu har jag kollat dashcamfilmen. Det sista jag ser på filmen är den gula bilen som norrifrån kör in i cirkulationsplatsen som brukar kallas Reimesrondellen i höger körfält, inne i rondellen skär bilen över i rondellens vänstra körfält UTAN körriktningvisare och i strid med markeringarna på körbanan. Där hamnar fordonet utanför kamerans bildvinkel, min sista glimt var att han troligen svängde tillbaka till höger körfält och svängde ur rondellen mot Karosserigatan, vi fortsatte in mot stan.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.